Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Život posle razvoda

Život posle razvoda

„Imao sam osećaj da mi se svet srušio. Život mi je bio lep, a onda sam odjednom izgubio sve.“ (MARKO, * razveden pre godinu dana)

„Moj muž je imao aferu sa ženom koja je otprilike godište naše ćerke. Kad smo se razveli, na neki način mi je bilo lakše što nisam morala više da trpim njegovu preku narav, ali s druge strane sam se osećala poniženo i bezvredno.“ (EMILIJA, razvedena pre 17 godina)

Neki se razvode jer u tome vide rešenje svojih problema i priliku da promene život nabolje. Drugi žele da ostanu u braku, ali bračni drug ne želi da ostane s njima. Šta god da je razlog, skoro svi koji su se razveli uvideli su da je život posle toga mnogo teži nego što su očekivali. Ako ste se nedavno razveli, verovatno ćete se složiti da je to jedan od najstresnijih perioda u životu. Zato će vam sigurno značiti neki praktični biblijski saveti koji vam mogu pomoći da se uspešno izborite sa izazovima koje nosi razvod.

PRVI IZAZOV: NEGATIVNA OSEĆANJA.

Stres koji nastaje zbog finansijskih problema, odgajanja dece i usamljenosti može biti neizdrživ. Osećanja koja se usled toga javljaju neće preko noći nestati. Psiholog Džudit Valerstajn ustanovila je da se godinama nakon razvoda neki još uvek osećaju iznevereno i napušteno i smatraju da je „život pun nepravde, razočaranja i usamljenosti“.

ŠTA MOŽETE UČINITI

 • Dozvolite sebi da patite zbog toga što vam je propao brak. Možda još uvek volite bivšeg bračnog druga i možda vam nedostaje.  Čak i ako ste imali loš brak, imate razloga da žalite jer su možda ostale neispunjene vaše nade u srećan brak (Poslovice 5:18). Postoji „vreme kad se plače“ i zato se nemojte stideti toga što vam je potrebno da se isplačete (Propovednik 3:1, 4).

 • Pazite da se ne osamljujete. Iako vam je samoća potrebna da date oduška osećanjima, na duže staze nije mudro izbegavati društvo (Poslovice 18:1). Kada razgovarate s prijateljima, nemojte se stalno žaliti na bivšeg supružnika. Čak i ako ste u pravu, to bi ih moglo odbiti od vas. Ako neposredno posle razvoda morate da donosite važne odluke, tražite pomoć od nekog objektivnog prijatelja u kog imate poverenja.

 • Vodite računa o zdravlju. Stres usled razvoda često donosi zdravstvene probleme, kao što su visok krvni pritisak ili migrena. Zdravo se hranite, vežbajte i dovoljno spavajte (Efešanima 5:29).

 • Sklonite stvari koje bi u vama mogle probuditi ljutnju prema bivšem supružniku. Nemojte čuvati nepotrebne stvari, već samo važne dokumente. Na primer, ako vam je bolno da vidite slike s venčanja, spakujte ih i čuvajte zbog dece.

 • Borite se protiv negativnih misli. Olga, koja se razvela od muža nakon što je počinio preljubu, kaže: „Stalno sam se pitala: ’Šta to ona ima što ja nemam?‘“ Međutim, kasnije je shvatila da zadržavanje na negativnim mislima može ’slomiti duh‘ (Poslovice 18:14).

  Mnogi zapisuju kako se osećaju i to im pomaže da slože misli i da ih drže pod kontrolom. Mogli biste pokušati da formulišete nove, pozitivne misli kojima ćete zameniti negativne (Efešanima 4:23). Evo dva primera:

  Negativna: Neverstvo mog supružnika je moja krivica.

  Pozitivna: To što imam mane ne znači da je supružnik imao pravo da me prevari.

  Negativna: Prošle su mi najbolje godine života s pogrešnom osobom.

  Pozitivna: Biće mi bolje ako gledam napred, a ne nazad.

 • Ne osvrćite se na nepromišljene komentare drugih. Dobronamerni prijatelji i rođaci mogu reći nešto što će vas zaboleti i što možda u vašem slučaju nije tačno. Na primer: ’To ionako nije bila osoba za tebe‘ ili ’Bog mrzi razvod‘. * Biblija nas s dobrim razlogom savetuje: „Ne uzimaj k srcu svaku reč koju ljudi kažu“ (Propovednik 7:21). Martina, koja se razvela pre dve godine, kaže: „Ne razmišljam o rečima koje me bole, već se trudim da na stvari gledam s Božjeg gledišta. Njegove misli su više od naših“ (Isaija 55:8, 9).

 • Molite se Bogu. On svoje sluge podstiče da ’sve svoje brige bace na njega‘, posebno kad im je veoma teško (1. Petrova 5:7).

SAVET: Zapišite biblijske stihove koji vama znače i stavite ih na neko vidno mesto. Neki od njih su citirani u ovom članku. Pored njih, utehu možete naći i u sledećim stihovima: Psalam 27:10; 34:18; Isaija 41:10 i Rimljanima 8:38, 39.

Crpite snagu iz Božje Reči u teškim trenucima

DRUGI IZAZOV: ODNOS S BIVŠIM BRAČNIM DRUGOM.

Džulijana, koja je bila u braku 11 godina, kaže: „Preklinjala sam svog muža da ostane. A kada je otišao, bila sam besna na njega i ženu s kojom je počeo da živi.“ Mnogi se  nakon razvoda godinama ljute na bivšeg supružnika. Pa ipak, možda moraju da budu u kontaktu s njim, na primer, ako imaju decu.

ŠTA MOŽETE UČINITI

 • Budite kulturni i ljubazni prema bivšem supružniku. Kada razgovarate, budite kratki i koncentrišite se na ono što je važno. Mnogi su utvrdili da im takav pristup pomaže da sačuvaju mir (Rimljanima 12:18).

 • Izbegavajte zajedljive reči. Ako osećate da ste napadnuti, dobro je da primenite sledeći biblijski savet: „Ko zadržava reči svoje, zaista je mudar“ (Poslovice 17:27). Ako vidite da razgovor izmiče kontroli i više ne vodi nikuda, mogli biste reći: „Razmisliću o onome što smo pričali, pa ćemo razgovarati kasnije.“

 • Odvojte od bivšeg supružnika važne dokumente — pravne, finansijske, medicinske i tome slično.

SAVET: Sledeći put kada budete razgovarali s bivšim bračnim drugom, zapažajte da li neko od vas počinje da se brani ili da insistira na svome. Ako dođe do toga, odložite razgovor ili se dogovorite da ga nastavite putem mejla (Poslovice 17:14).

TREĆI IZAZOV: POMOZITE DECI DA SE NAVIKNU NA NOVU SITUACIJU.

Marija se seća kako je bilo odmah nakon što se razvela: „Moja mlađa ćerka je stalno plakala i ponovo je počela da mokri u krevet. Starija ćerka je pokušavala da sakrije osećanja, ali videla sam kako je razvod uticao na nju.“ Nažalost, možda ćete osećati da nemate dovoljno vremena i emotivne snage za svoju decu kada ste im najpotrebniji.

ŠTA MOŽETE UČINITI

 • Podstaknite decu da pričaju s vama o svojim osećanjima, iako ćete verovatno od njih čuti neke ’nepromišljene reči‘ (Jov 6:2, 3).

 • Nemojte pobrkati uloge. Možda vam je potrebna emocionalna podrška, a vaše dete je spremno da vam je pruži. Međutim, nije fer i nije zdravo tražiti od deteta da rešava probleme odraslih (1. Korinćanima 13:11). Nemojte se poveravati detetu ili tražiti od njega da bude posrednik između vas i svog drugog roditelja.

 • Sačuvajte stabilnost u detetovom životu. Možda je dobro ako možete da ostanete u istom stanu i nastavite sa istom rutinom. Ali još je važnije da zadržite dobre navike što se tiče čitanja i proučavanja Biblije u krugu porodice (Ponovljeni zakoni 6:6-9).

SAVET: Već ove sedmice gledajte da uverite svoju decu da ih volite i da im kažete da nisu ona kriva za razvod. Odgovarajte na njihova pitanja, ali nemojte krivicu svaljivati na drugog roditelja.

Nije nemoguće nastaviti srećan život posle razvoda. Melisa, koja je u braku bila 16 godina, kaže: „Kada sam se razvela, mislila sam: ’Nisam ovako zamišljala svoj život.‘“ Međutim, ona se prilagodila novim okolnostima i sada je srećna. Ona objašnjava kako je uspela u tome: „Bilo mi je bolje tek kada sam prestala da pokušavam da promenim prošlost.“

^ odl. 2 Neka imena u ovom članku su promenjena.

^ odl. 18 Bog mrzi razvod jer je to u suštini čin neverstva. Ali onome čiji bračni drug počini preljubu, Bog daje pravo da odluči da li će se razvesti (Malahija 2:16; Matej 19:9). Videti članak „Šta kaže Biblija — koju vrstu otpuštanja Bog mrzi?“ u izdanju Probudite se! od 8. maja 1994; izdali Jehovini svedoci.

RAZMISLITE...

 • Da li dajem sebi vremena da prebolim razvod?

 • Kako mogu pobediti ozlojeđenost prema bivšem bračnom drugu?