Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  jul 2013.

Može li se verovati religiji u pogledu rata?

Može li se verovati religiji u pogledu rata?

Alberto je bio vojnik skoro deset godina. On priča: „Naš vojni sveštenik nas je blagosiljao rečima: ’Bog je s vama.‘ Ali razmišljao sam: ’Treba da idem da ubijam, a u Bibliji piše: „Ne ubij.“‘“

Rej je u Drugom svetskom ratu bio u mornarici. Jednom je pitao vojnog sveštenika: „Dolazite na brod i molite se da naša vojska pobedi. Zar se to isto ne radi i na neprijateljskoj strani?“ Sveštenik mu je odgovorio da su čudni putevi Gospodnji.

Ako vam taj odgovor ne zvuči uverljivo, niste jedini.

ŠTA BIBLIJA NAUČAVA?

Isus je rekao da je jedna od najvećih Božjih zapovesti: „Voli svog bližnjeg kao samog sebe“ (Marko 12:31). Da li je trebalo da ta ljubav zavisi od toga gde bližnji živi ili kom narodu pripada? Ne. Isus je svojim učenicima rekao: „Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete voleli jedan drugoga“ (Jovan 13:34, 35). Njihova međusobna ljubav je tako snažna i jedinstvena da se po njoj mogu prepoznati. Oni su spremni da daju svoj život jedni za druge i nikada ga nikome ne bi oduzeli.

Prvi hrišćani su živeli po Isusovim rečima. U delu The Encyclopedia of Religion stoji: „Rani crkveni oci, među kojima Tertulijan i Origen, potvrdili su da hrišćani nisu smeli oduzeti ljudski život i da su zbog tog načela odbijali da se priključe rimskoj vojsci.“

ŠTA SE MOŽE REĆI ZA JEHOVINE SVEDOKE?

Pošto Jehovinih svedoka ima u skoro svim zemljama, to znači da se, u slučaju sukoba dveju zemalja, mogu naći na obe strane. Čak i tada, do izražaja dolazi ljubav po kojoj su prepoznatljivi.

Da li su verske vođe pobornici prave hrišćanske ljubavi?

Na primer, tokom etničkog sukoba koji je 1994. buknuo u Ruandi između Hutua i Tutsija, Jehovini svedoci su ostali potpuno neutralni. Svedoci iz jednog plemena skrivali su Svedoke iz drugog plemena, često rizikujući svoj život. Dvojica Svedoka iz plemena Hutu pomagala su suvernicima iz plemena Tutsi, ali je milicija Interahamve to otkrila i uhapsila ih. Rekli su im: „Oni koji pomažu Tutsijima zaslužuju smrt.“ Nažalost, obojica su zatim ubijena (Jovan 15:13).

Šta mislite: Da li Jehovini svedoci postupaju u skladu sa Isusovim rečima o samopožrtvovanoj ljubavi?