Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  mart 2013.

Uskrsenje Isusa Hrista donosi život!

Uskrsenje Isusa Hrista donosi život!

ISUSOVO uskrsenje nije samo jedan drevni događaj koji nema nikakvo značenje za nas danas. Apostol Pavle je sledećim rečima istakao koliko je ono važno: „Činjenica je da je Hrist uskrsnuo iz mrtvih, on je prvina od onih koji su umrli. Jer pošto je smrt došla posredstvom čoveka, i uskrsenje mrtvih dolazi posredstvom čoveka. Jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti“ (1. Korinćanima 15:20-22).

Isus je uskrsnuo 16. nisana 33. n. e., na dan kada su Judejci u svetilištu u Jerusalimu prinosili Jehovi Bogu prvine požnjevenog roda zemlje. Time što je Isusa nazvao prvinom, Pavle je ukazao na to da postoje i drugi koji će biti vraćeni u život.

Pavle nadalje objašnjava šta je Isusovo uskrsenje omogućilo. „Pošto je smrt došla posredstvom čoveka“, rekao je on, „i uskrsenje mrtvih dolazi posredstvom čoveka.“ Greh i nesavršenost smo nasledili od Adama i zbog toga svi umiremo. Međutim, time što je dao svoj savršen život kao otkupninu, Isus je omogućio da ljudi uskrsnu i budu oslobođeni ropstva grehu i smrti. Pavle je to u Rimljanima 6:23 lepo sažeo sledećim rečima: „Plata za greh je smrt, a Božji dar je večni život preko Hrista Isusa, našeg Gospoda.“

Sam Isus Hrist je objasnio zašto su njegova smrt i uskrsenje značajni za nas. Ukazujući na sebe, rekao je: „Sin čovečji mora biti podignut, da bi svako ko veruje u njega imao večni život. Jer Bog je toliko voleo svet da je dao svog jedinorođenog Sina, da niko ko iskazuje veru u njega ne bude uništen, nego da ima večni život“ (Jovan 3:14-16).

Zamislite samo — večni život bez bola, patnje i tuge! (Otkrivenje 21:3, 4). Ko to ne bi poželeo? Jedan biblista je to ovako opisao: „Premda nas groblja podsećaju na prolaznost života, uskrsenje nas uverava u prolaznost smrti.“ Upravo tako, uskrsenje Isusa Hrista donosi život!