Da li je smrt jača od Boga? Naravno da nije. Kako bi smrt ili bilo koji drugi „neprijatelj“ mogao biti jači od ’Boga Svemoćnog‘? (1. Korinćanima 15:26; Izlazak 6:3). Bog ima moć da pobedi smrt putem uskrsenja i on obećava da će upravo to i učiniti u novom svetu. * Koliko je sigurno to obećanje? To možemo zaključiti iz onoga što je rekao sam Božji Sin, Isus. Njegove reči mogu uliti nadu u naše srce. (Pročitajte Mateja 22:31, 32.)

Obraćajući se sadukejima, koji nisu verovali u uskrsenje, Isus je rekao: „Za uskrsenje mrtvih, zar niste čitali šta vam je rekao Bog: ’Ja sam Bog Avrahamov, Bog Isakov i Bog Jakovljev‘? A on nije Bog mrtvih, nego živih.“ Isus se ovde osvrnuo na razgovor između Boga i Mojsija kod grma koji je goreo, oko 1514. pre n. e. (Izlazak 3:1-6). On je objasnio da to što je Jehova rekao da je „Bog Avrahamov, Bog Isakov i Bog Jakovljev“ ukazuje da će se obećanje o uskrsenju sigurno ispuniti. Zašto to možemo reći?

Osmotrimo okolnosti u kojima je Jehova to rekao Mojsiju. U to vreme su patrijarsi Avraham, Isak i Jakov već odavno bili mrtvi — Avraham 329 godina, Isak 224 a Jakov 197. Pa ipak, Jehova je rekao „ja sam“, a ne „bio sam“ njihov Bog. O ovoj trojici patrijarh govorio je kao da su još uvek živi. Zašto?

Isus je objasnio: „On [Jehova] nije Bog mrtvih, nego živih.“ Razmislimo na trenutak šta te reči znače. Ako nema uskrsenja, onda bi Avraham, Isak i Jakov zauvek ostali u vlasti smrti. Tada bi Jehova bio Bog mrtvih. A to bi značilo da je smrt jača od Jehove — kao da je on previše slab da oslobodi svoje verne sluge iz okova smrti.

Šta onda možemo zaključiti kada je reč o Avrahamu, Isaku, Jakovu i drugim vernim Jehovinim slugama koje su umrle? Isus je izgovorio sledeće snažne reči: „Njemu [su] svi oni živi“ (Luka 20:38). Zaista, Jehovina namera da uskrsne sve svoje verne sluge toliko je pouzdana da on na njih gleda kao da su živi (Rimljanima 4:16, 17). Jehova će sve njih čuvati u svom bezgraničnom sećanju dok ne dođe vreme da ih vrati u život.

Jehova je neuporedivo jači od smrti

Da li biste voleli da ponovo budete zajedno s dragim osobama koje su umrle? Ne zaboravite, Jehova je neuporedivo jači od smrti. Ništa ga ne može sprečiti da ispuni svoje obećanje o uskrsenju mrtvih. Da li želite da saznate više o nadi u uskrsenje i upoznate Boga koji će to učiniti? To će vas sigurno približiti Jehovi, ’Bogu živih‘.

Predlog za čitanje Biblije u februaru:

Matej 22Marko 8

^ odl. 3 Više informacija o Božjem obećanju o uskrsenju u pravednom novom svetu može se naći u 7. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?; izdali Jehovini svedoci.