Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

„Daj nam više vere“

„Daj nam više vere“

„Pomozi mi da imam više vere!“ (MAR. 9:24)

PESME: 81, 135

1. Koliko je vera važna? (Videti sliku na početku članka.)

DA LI si ikada pomislio: ’Jesam li ja osoba koju će Jehova želeti da izbavi tokom velike nevolje i uvede u novi svet?‘ Da bi se to desilo, neophodno je više stvari, a jednu od važnijih istakao je apostol Pavle: „Bez vere nije moguće ugoditi Bogu“ (Jevr. 11:6). Ovo možda zvuči jednostavno, ali činjenica je da „nemaju svi veru“ (2. Sol. 3:2). Ovi stihovi nas podsećaju na to koliko je važno imati jaku veru.

2, 3. (a) Kako je Petar naglasio koliko je vera važna? (b) Koja pitanja ćemo osmotriti?

2 Apostol Petar je istakao koliko je vera važna kada je rekao da će nam prokušana vera doneti „hvalu, slavu i čast kad se pojavi Isus Hrist“. (Pročitati 1. Petrovu 1:7.) Pošto se velika nevolja brzo približava, sigurno želimo da imamo dovoljno jaku veru kako bi nas naš nebeski Kralj nagradio. Voleli bismo da budemo među onima „koji veruju i spasavaju svoj život“ (Jevr. 10:39). S tim na umu, možda od Boga tražimo isto što i čovek koji je rekao Isusu: „Pomozi mi da imam više vere!“ (Mar. 9:24). Ili smo pokrenuti da poput Isusovih apostola kažemo: „Daj nam više vere“ (Luka 17:5).

3 U vezi s tim, javljaju se neka pitanja. Kako možemo izgraditi veru? Iz čega se vidi da imamo  veru? Zašto smo uvereni da će naše molbe za više vere biti uslišene?

VEROM UGODIMO BOGU

4. Čiji primeri mogu učvrstiti našu veru?

4 Sveto pismo kaže: „Sve što je nekada napisano, napisano je nama za pouku.“ Stoga, puno možemo naučiti od osoba o čijoj izvanrednoj veri govori Biblija (Rimlj. 15:4). Kada čitamo o Avrahamu, Sari, Isaku, Jakovu, Mojsiju, Ravi, Gedeonu, Varaku i drugima, podstaknuti smo da razmislimo o svojoj veri (Jevr. 11:32-35). Pored toga, kada čitamo o hrišćanima koji su u savremeno doba pokazali nepokolebljivu veru, u nama se javlja želja da ojačamo svoju veru. *

5. Kako je Ilija pokazao da ima jaku veru i na šta nas njegov primer podstiče?

5 Jedan primer iz Biblije je prorok Ilija. Zamisli sledeće događaje u kojima se vidi njegovo bezuslovno poverenje u Jehovu. Kada je objavio kralju Ahavu da će Jehova prouzrokovati sušu, Ilija je s pouzdanjem rekao: „Tako živ bio Jehova [...] neće biti ni rose ni kiše, osim po mojoj reči!“ (1. Kralj. 17:1). Ilija je verovao da će Jehova obezbediti ono što će njemu i drugima biti potrebno tokom suše (1. Kralj. 17:4, 5, 13, 14). U jednoj prilici, bio je uveren da Jehova može uskrsnuti dete (1. Kralj. 17:21). Osim toga, nimalo nije sumnjao da će Jehova poslati vatru na njegovu žrtvu na gori Karmil (1. Kralj. 18:24, 37). Kada je došlo vreme da Jehova okonča sušu, iako kiše još nije bilo na pomolu, Ilija je rekao Ahavu: „Idi gore, jedi i pij, jer se čuje huka koja najavljuje kišu“ (1. Kralj. 18:41). Zar nas ovakvi primeri ne navode da ispitamo koliko je naša vera jaka?

KAKO GRADIMO VERU?

6. Šta je neophodno da bismo razvili veru?

6 Veru ne možemo razviti samo sopstvenom snagom. Vera je deo ploda Božjeg svetog duha (Gal. 5:22). Zato je mudro da poslušamo Isusov savet i molimo se za više duha. Isus nas uverava da će Otac „dati svetog duha onima koji ga mole za to“ (Luka 11:13).

7. Navedi primer koji pokazuje kako možemo očuvati veru.

7 Kada steknemo veru, moramo je očuvati. Vera se može uporediti s vatrom. Kada pomoću drva zapalimo vatru, u početku bukti jak plamen. Međutim, ako ga ne održavamo, s vremenom će ostati samo žar koji će se na kraju pretvoriti u hladan pepeo. Ali ako redovno dodajemo drva, vatra može goreti neprekidno. Slično tome, naša vera će ostati jaka ako redovno čitamo i proučavamo Božju Reč. Na taj način ćemo još više zavoleti nju i njenog Autora, i imaćemo temelj za čvrstu veru.

8. Šta nam pomaže da izgradimo i sačuvamo veru?

8 Šta još možeš uraditi da bi izgradio i sačuvao snažnu veru? Nemoj ostati samo na onome što si naučio pre krštenja (Jevr. 6:1, 2). Razmotri biblijska proročanstva  koja su se ispunila i imaćeš obilje dokaza koji jačaju veru. Pored toga, na osnovu Božje Reči proceni da li je tvoja vera dovoljno jaka. (Pročitati Jakovljevu 1:25; 2:24, 26.)

9, 10. Zašto su za našu veru važni: (a) suvernici? (b) sastanci? (c) služba propovedanja?

9 Apostol Pavle je rekao suvernicima da jedni druge mogu ohrabriti svojom verom (Rimlj. 1:12). Kada smo u društvu suvernika, naročito onih s verom „koja je prokušana“, naša vera biva jača (Jak. 1:3, fusnota). Loše društvo razorno deluje na veru, a dobro društvo je izgrađuje (1. Kor. 15:33). To je jedan od razloga što smo podstaknuti da ne propuštamo svoje sastanke, već da „hrabrimo jedni druge“. (Pročitati Jevrejima 10:24, 25.) Pored toga, ono što učimo na sastancima jača nam veru. To je u skladu s Pavlovim rečima: „Vera se stiče slušanjem poruke“ (Rimlj. 10:17). Da li su sastanci sastavni deo našeg života?

10 Kada propovedamo dobru vest, ne samo da pomažemo drugima da izgrade veru nego je i naša vera jača. Poput hrišćana u prvom veku, u službi razvijamo pouzdanje u Jehovu i stičemo odvažnost da svedočimo u svakoj prilici (Dela 4:17-20; 13:46).

11. Zašto su Halev i Isus Navin imali jaku veru i kako se možemo ugledati na njih?

11 Naša vera je jača kada osetimo kako nam Jehova pomaže i kako uslišava naše molitve. To su iskusili Halev i Isus Navin. Oni su pokazali veru u Jehovu kada su išli da izvide Obećanu zemlju. Međutim, njihova vera je još više ojačala kada su nadalje u raznim situacijama u životu videli Jehovino vođstvo. Ne iznenađuje što je Isus Navin s pouzdanjem rekao Izraelcima: „Od svih dobrih obećanja koja vam je dao Jehova, vaš Bog, nijedno obećanje nije ostalo neispunjeno.“ Kasnije je dodao: „Bojte se Jehove i služite mu u besprekornosti i u istini [...] Ja i moj dom služićemo Jehovi“ (Is. Nav. 23:14; 24:14, 15). Kada osetimo koliko je Jehova dobar, i mi ćemo razviti takvo uverenje (Ps. 34:8).

VERA NA DELU

12. Kako se vidi da li imamo pravu veru?

12 Po čemu se vidi da neko ima jaku veru? Odgovor nalazimo u Jakovljevim rečima: „Ja ću tebi delima pokazati svoju veru“ (Jak. 2:18). Prema tome, po našim postupcima se vidi da li imamo pravu veru. Osmotrimo neke primere.

Kada dajemo sve od sebe u službi, pokazujemo da imamo jaku veru (Videti 13. odlomak)

13. Zašto je propovedanje pokazatelj naše vere?

13 Učestvovanje u službi propovedanja je odličan način da pokažemo svoju veru. Zbog čega? Da bismo propovedali, neophodno je da verujemo da će kraj ovog sveta doći uskoro, kao što je Jehova i obećao, to jest da „neće zakasniti“ (Avak. 2:3). Da bismo znali da li nam je vera jaka, razmislimo o tome koliko se zalažemo u službi. Da li dajemo sve od sebe, i možda čak tražimo način da proširimo svoju službu? (2. Kor. 13:5). Objavljivanjem dobre vesti koja donosi spasenje pokazujemo da imamo iskrenu veru. (Pročitati Rimljanima 10:10.)

14, 15. (a) Kako u svakodnevnom životu imamo priliku da pokažemo veru? (b) Ispričaj iskustvo koje pokazuje kako snažna vera utiče na životne odluke.

 14 Vera se može videti i dok se suočavamo sa životnim problemima. Bilo da patimo zbog bolesti, obeshrabrenja, depresije, nemaštine ili drugih poteškoća, uvereni smo da će Jehova i njegov Sin biti uz nas „kad nam zatreba pomoć“ (Jevr. 4:16). Takvo poverenje se vidi po tome što se molimo i za stvari koje nisu vezane za duhovne potrebe. Kada je rekao da se molimo za „hleb naš potreban za ovaj dan“, Isus je ukazao na materijalne stvari (Luka 11:3). Primeri iz Biblije nas uveravaju da Jehova brine o nama. Za vreme teške suše u Izraelu, obezbedio je Iliji hranu i vodu. Po Jehovinoj zapovesti, „gavrani su mu donosili hleb i meso ujutru i uveče, a vodu je pio iz potoka“ (1. Kralj. 17:3-6). Mi se uzdamo u to da Jehova može uticati na dešavanja tako da i mi imamo ono što nam treba.

Vera dolazi do izražaja dok se suočavamo sa životnim problemima (Videti 14. odlomak)

15 Uvereni smo da, ako primenjujemo biblijska načela, nećemo ostati gladni. To potvrđuje jedan primer iz Azije. Rebeka i njena porodica su primenjivali reči iz Mateja 6:33 i Poslovica 10:4 tako što su Božje Kraljevstvo stavljali na prvo mesto i vredno su radili svoj posao. Rebeka kaže da je u jednom trenutku njen muž shvatio da priroda njegovog posla i pritisak kom je bio izložen mogu ugroziti njihovu duhovnost. Zato je odlučio da napusti posao. Ali imali su četvoro dece koju je trebalo izdržavati. Rebeka kaže: „Počeli smo da pravimo i prodajemo slatkiše. Godinama smo živeli od toga, i nikad nismo osetili da nas je Jehova ostavio. Uvek smo imali šta da pojedemo.“ Da li si se i ti u nekoj situaciji uverio u to da Biblija pruža najbolje vođstvo?

16. Zašto treba da se uzdamo u Boga?

 16 Nemojmo nikad sumnjati da je poslušnost Bogu za naše dobro. Ukazujući na reči proroka Avakuma, Pavle je napisao: „Pravednik će živeti zbog vere“ (Gal. 3:11; Avak. 2:4). Stoga je neophodno da se oslonimo na onoga ko nam stvarno može pomoći. Pavle nas podseća da Bog „svojom silom koja deluje u nama može učiniti neizmerno više od svega što molimo ili zamislimo“ (Ef. 3:20). Kao Jehovine sluge, mi svesrdno vršimo Božju volju, ali pošto smo svesni svojih ograničenja, uzdamo se u to da će Jehova blagosloviti naš trud. Od srca smo zahvalni što je on uvek uz nas!

DOBILI SU VIŠE VERE

17. (a) Kako je uslišena molba za više vere koju su uputili apostoli? (b) Zašto i mi možemo očekivati da ćemo dobiti više vere?

17 Nakon svega što smo razmotrili, možda se osećamo kao apostoli kada su rekli Isusu: „Daj nam više vere“ (Luka 17:5). Njihova molba je bila uslišena, naročito na Pedesetnicu 33. n. e., kada je sveti duh izliven na njih i kada su dobili dublji uvid u Božju nameru. To im je ojačalo veru. Nakon toga, započeli su najveću propovedničku akciju koja je do tada viđena (Kol. 1:23). Da li i mi možemo očekivati da ćemo dobiti više vere? Sveto pismo nas uverava da možemo ako „molimo u skladu s [Božjom] voljom“ (1. Jov. 5:14).

18. Kako Jehova blagosilja one koji razvijaju veru?

18 Sasvim sigurno, Jehovi je drago kada se u potpunosti uzdamo u njega. On će uslišiti naše molbe za više vere, koja će biti sve jača, i na kraju ćemo biti „proglašeni dostojnima Božjeg kraljevstva“ (2. Sol. 1:3, 5).

^ odl. 4 Primera radi, videti životne priče Lilijan Gobajtas Klose (Probudite se!, 8. novembar 1993), Feliksa Borisa (Probudite se!, 8. jun 1994) i Džozefine Elijas (Probudite se!, septembar 2009).