Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  avgust 2015.

Da li spremno čekaš?

Da li spremno čekaš?

„Ako i okleva, čekaj je, jer će se sigurno ispuniti“ (AVAK. 2:3)

PESME: 128, 45

1, 2. Kakav su stav Jehovine sluge oduvek imale?

JEHOVINE sluge su oduvek strpljivo čekale da se ispune Božja proročanstva. Primera radi, Jeremija je prorokovao da će Juda biti opustošena, što se ispunilo prilikom pohoda vavilonske vojske 607. pre n. e. (Jer. 25:8-11). Isaija, koji je pod nadahnućem objavio da će Jehova vratiti prognane Jevreje u Judu, zapisao je: „Srećni su svi koji ga čekaju“ (Is. 30:18). Mihej, čija su se proročanstva takođe ticala Božjeg drevnog naroda, rekao je: „Spremno ću čekati Boga svog spasenja“ (Mih. 7:7). Vekovima kasnije, Božje sluge su iščekivale ispunjenje proročanstava o Mesiji, to jest Hristu (Luka 3:15; 1. Petr. 1:10-12). *

2 Božje sluge danas takođe žive u iščekivanju, jer se još nisu ispunila sva proročanstva o Mesiji. Putem Mesijanskog Kraljevstva, Jehova će uskoro okončati patnju tako što će uništiti zle i izbaviti svoj narod iz ovog nesigurnog sveta koji leži u Sataninoj vlasti (1. Jov. 5:19). Zato zadržimo na  umu da je kraj ovog sveta veoma blizu i budimo spremni za to.

3. Koje pitanje nam se može javiti ako već godinama čekamo kraj?

3 Jedva čekamo vreme kada će se Božja volja vršiti na zemlji kao što se vrši na nebu (Mat. 6:10). Ali ako kraj čekamo već dugi niz godina, možda nam se u mislima javlja pitanje: ’Da li još uvek imamo čvrste razloge da verujemo da će kraj uskoro doći?‘ Pogledajmo sada odgovor na to pitanje.

ZAŠTO ČEKATI?

4. Zbog čega je prvenstveno važno da ’bdimo‘?

4 U Bibliji se jasno kaže kakav stav treba da imamo dok se bliži uništenje ovog poretka. Isus je svojim sledbenicima rekao da ’bdiju‘ i ’budu budni‘ (Mat. 24:42; Luka 21:34-36). To je sâmo po sebi dobar razlog da čekamo — Isus nam je to zapovedio! U tom pogledu, Jehovina organizacija nam je dala odličan primer. U publikacijama koje izdaje stalno nas podstiče da ’očekujemo i imamo na umu Jehovin dan‘, kao i da položimo svoje nade u novi svet koji nam je Bog obećao. (Pročitati 2. Petrovu 3:11-13.)

5. Zašto je naročito sada važno da bdimo?

5 Za hrišćane u prvom veku bilo je veoma važno da bdiju, ali to je još važnije za nas danas. Zašto? Zbog toga što živimo u periodu Hristove prisutnosti. Od 1914. se ispunjava znak koji ukazuje na to. Sve gore stanje u svetu i propovedanje dobre vesti o Kraljevstvu po celoj nastanjenoj zemlji samo su neka od brojnih obeležja „svršetka ovog poretka“ (Mat. 24:3, 7-14). S obzirom na to da Isus nije rekao koliko dugo će trajati taj period, moramo biti spremni jer kraj može doći bilo kada.

6. Zašto možemo očekivati da će stanje u svetu biti sve gore što smo bliže kraju?

6 Da li postoji mogućnost da se izraz ’svršetak ovog poretka‘ odnosi na neko buduće vreme kada će situacija u svetu biti još gora? Biblija kaže da će u poslednjim danima biti mnogo više zla nego ranije (2. Tim. 3:1, 13; Mat. 24:21; Otkr. 12:12). Zato možemo očekivati da će stanje u svetu, koje je već sad loše, biti još gore.

7. Šta na osnovu Mateja 24:37-39 možemo zaključiti o situaciji u svetu u poslednjim danima?

7 Ali koliko će situacija biti loša kada dođe ’velika nevolja‘? (Otkr. 7:14). Da li očekuješ da će u svakom delu planete biti rata, da niko neće imati dovoljno hrane i da će u svakoj kući biti bolesnih? U takvim okolnostima bi čak i najveći skeptici morali priznati da se biblijska proročanstva ispunjavaju. Međutim, Isus je rekao da većina ljudi ’neće obraćati pažnju‘ i da će biti okupirani svakodnevnim aktivnostima sve dok ne bude prekasno. (Pročitati Mateja 24:37-39.) Dakle, iz Biblije se vidi da stanje u svetu tokom poslednjih dana neće biti toliko katastrofalno da će svi poverovati da je kraj blizu (Luka 17:20; 2. Petr. 3:3, 4).

8. Šta je očigledno onima koji su poslušni Isusovoj zapovesti da bdiju?

8 S druge strane, da bi znak koji je Isus dao ispunio svoju svrhu, njegovo ispunjenje treba da bude dovoljno očigledno da privuče pažnju onih koji su poslušni Isusovoj zapovesti da bdiju  (Mat. 24:27, 42). To je slučaj od 1914, kada su obeležja znaka počela da se ispunjavaju. Jasno je da sada živimo tokom ’svršetka ovog poretka‘ i da će se taj period završiti uništenjem Sataninog pokvarenog sveta.

9. Zašto treba da iščekujemo kraj ovog sveta?

9 Zašto onda treba da spremno čekamo? Iz poslušnosti Isusu Hristu. Pored toga, prepoznajemo da se ispunjava znak njegove prisutnosti. Mi nismo lakoverni, već su naša očekivanja zasnovana na čvrstim biblijskim dokazima koji nas podstiču da budemo na oprezu, duhovno budni, spremni i da iščekujemo kraj ovog zlog sveta.

KOLIKO ĆEMO JOŠ ČEKATI?

10, 11. (a) Za koje mogućnosti je Isus pripremio svoje učenike? (b) Šta je Isus rekao svojim sledbenicima da rade ako čekaju kraj duže nego što su mislili? (Videti sliku na početku članka.)

10 Mnogi od nas već decenijama duhovno bdiju. Važno je da ne dozvolimo da s prolaskom vremena izgubimo volju da čekamo. Moramo biti spremni za čas kada će Isus doći da izvrši presudu nad ovim svetom. Seti se reči koje je on uputio svojim učenicima: „Pazite, budite budni, jer ne znate kada je vreme da se to dogodi. To je kao kad čovek otputuje u tuđinu i ostavi svoju kuću i upravljanje poveri svojim robovima, svakome odredi njegov posao, a vrataru zapovedi da bdi. Zato bdite, jer ne znate kada dolazi gospodar kuće, da li uveče ili u ponoć ili kad se oglase petlovi ili rano ujutru, da vas ne bi, kad iznenada dođe, našao kako spavate. A što vama kažem, svima kažem: Bdite!“ (Mar. 13:33-37).

11 Čim su Isusovi sledbenici razumeli da je njegova prisutnost počela 1914, došli su do zaključka da bi kraj mogao nastupiti bilo kada. Za to su se pripremali tako što su intenzivnije propovedali dobru vest o Kraljevstvu. Isus je nagovestio da bi kraj mogao doći i kasnije — „kad se oglase petlovi ili rano ujutru“. Kako da reaguju u tom slučaju? Rekao im je da nastave da bdiju. Dakle, dugo čekanje nije razlog da u mislima odlažemo kraj ili da prestanemo da čekamo.

12. Šta je Avakum pitao Jehovu i kako mu je on odgovorio?

12 Seti se proroka Avakuma, koji je bio poslat da najavi uništenje Jerusalima. Kada je počeo sa svojom proročkom službom, upozorenja o uništenju ovog grada već godinama su bila objavljivana. Situacija se toliko pogoršala da je ’zli okruživao pravednoga i da se pravda izvrtala‘. Zato nije čudo što je Avakum u očajanju rekao: ’Jehova, dokle ću vapiti?‘ Jehova nije direktno odgovorio ovom vernom proroku, već ga je uverio da uništenje „neće zakasniti“ i podstakao ga da istrajno čeka. (Pročitati Avakuma 1:1-4; 2:3.)

13. Kakav stav je Avakum mogao imati i zašto to ne bi bilo mudro?

13 Pretpostavimo da se Avakum obeshrabrio i da je pomislio: ’Već godinama slušam o uništenju Jerusalima. Ko zna kad će se to desiti! Ne vidim zašto bih prorokovao kao da će uništenje nastupiti svakog časa. Prepustiću to nekom  drugom.‘ Da je Avakum tako razmišljao, izgubio bi Jehovinu naklonost, a možda i život kad su Vavilonci uništavali Jerusalim!

14. Zašto možemo biti sigurni da se nećemo razočarati ako strpljivo čekamo kraj?

14 U novom svetu ćemo moći da razmišljamo o tome da se ispunilo sve što je bilo prorečeno u vezi sa svršetkom sadašnjeg zlog sveta. Prisećanje na to kako su se događaji odvijali ojačaće naše poverenje u Jehovu i njegova obećanja za daljnju budućnost. (Pročitati Isusa Navina 23:14.) Bićemo zahvalni što nas je Bog, koji ’ima u svojoj vlasti vremena i razdoblja‘, podsticao da ne izgubimo iz vida da se ’svemu kraj približio‘ (Dela 1:7; 1. Petr. 4:7).

ČEKAJ ALI BUDI AKTIVAN

Da li revno propovedaš dobru vest? (Videti 15. odlomak)

15, 16. S obzirom na vreme u kom živimo, zašto je najrazumnije posvetiti se delu propovedanja?

15 Jehovina organizacija će nas i dalje podsticati da služimo Bogu sa osećajem hitnosti. Takvi podsetnici nisu tu samo da bi nam pomogli da ostanemo zaokupljeni svojom službom već i da bismo zadržali na umu da se znak Hristove prisutnosti upravo ispunjava. Šta je najrazumnije raditi s obzirom na vreme u kom živimo? Tražiti najpre Kraljevstvo i Božju pravednost time što revno propovedamo dobru vest! (Mat. 6:33; Mar. 13:10).

16 Jedna sestra je rekla: „Propovedajući dobru vest o Božjem Kraljevstvu, mi [...] možemo pomoći ljudima da se spasu od sigurne smrti u katastrofi koja će zadesiti čitav svet.“ Njene reči imaju težinu budući da su ona i njen muž 1945. godine preživeli jednu od najgorih pomorskih katastrofa u istoriji — potapanje luksuznog prekookeanskog broda Vilhelm Gustlof. Čak i usred takve opasnosti, čovek može imati sasvim pogrešnu sliku o tome šta je zaista vredno. Sestra kaže da je jedna žena zapomagala: „Moji koferi! Moji koferi! Moj nakit! Sav nakit mi je dole, u kabini. Sve sam izgubila!“ S druge strane, pokrenuti humanošću, neki putnici su rizikovali svoj život da bi spasli one koji su pali u ledeno more. Poput tih nesebičnih putnika i mi činimo sve što možemo da bismo pomogli ljudima. Ne gubimo iz vida koliko je hitno delo propovedanja i pomažemo drugima da prežive nadolazeću sveopštu  katastrofu pre nego što bude prekasno.

Da li donosiš mudre odluke koje ti pomažu da zadržiš osećaj hitnosti? (Videti 17. odlomak)

17. Zašto imamo razloga da verujemo da kraj može doći svakog časa?

17 Događaji na svetskoj sceni jasno ukazuju na to da se ispunjavaju biblijska proročanstva i da se ovom zlom svetu neumitno bliži kraj. Zato ne treba da mislimo da će još mnogo vremena proći pre nego što ovaj svet dospe do tačke kada će „deset rogova“ i „zver“ iz Otkrivenja 17:16 napasti Vavilon Veliki, svetsko carstvo krive religije. Zadržimo na umu da će im Bog ’staviti u srce‘ da naprave taj potez, što se može odigrati za tren oka i to bilo kada! (Otkr. 17:17). Kraj celokupnog sadašnjeg poretka nije daleko. Zato je preko potrebno da poslušamo Isusovo upozorenje: „Pazite na sebe da vam srce ne bude zaokupljeno prekomernim jelom i opijanjem i životnim brigama, i da vas taj dan ne zatekne i iznenadi kao zamka“ (Luka 21:34, 35; Otkr. 16:15). Budimo onda čvrsti u odluci da služimo Jehovi sa osećajem hitnosti, sigurni da je on Bog koji „čini nešto za onog koji ga čeka“ (Is. 64:4).

18. O čemu će govoriti naredni članak?

18 Dok čekamo kraj ovog zlog sveta, poslušajmo savet učenika Jude, koji je bio nadahnut da kaže: „Voljeni, time što se izgrađujete na svojoj najsvetijoj veri i molite se svetim duhom, održite se u Božjoj ljubavi, dok čekate milosrđe našeg Gospoda Isusa Hrista nadajući se večnom životu“ (Jud. 20, 21). Kako svojim načinom života možemo pokazati da iščekujemo novi svet koji nam je Bog obećao i da mu se neizmerno radujemo? O tome će biti reči u narednom članku.

^ odl. 1 Neka proročanstva o Mesiji, kao i njihovo ispunjenje, navedena su u knjizi Šta Biblija zaista naučava?, u tabeli na strani 200.