Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  april 2015.

Može li posečeno drvo pustiti izdanke?

Može li posečeno drvo pustiti izdanke?

U POREÐENJU s veličanstvenim livanskim kedrom, čvornovato i kvrgavo stablo masline ne ostavlja poseban utisak. Ali maslina poseduje zadivljujuću sposobnost da opstane u svim vremenskim uslovima. Procenjuje se da su neka stabla stara hiljadu godina. Zahvaljujući razvijenom korenju koje prodire duboko u zemlju, maslinovo drvo može da se obnovi čak i ako mu je stablo uništeno. Sve dok je korenje živo ponovo će pustiti izdanke.

Patrijarh Jov je čvrsto verovao da će, čak i ako umre, biti vraćen u život (Jov 14:13-15). On je govorio o drvetu, verovatno o maslini, kako bi opisao svoje pouzdanje u Božju moć da ga uskrsne. „Jer i za drvo nade ima“, rekao je Jov. „Ako se poseče, opet će pustiti izdanke.“ Kad posle duge suše padne kiša, panj osušenog drveta oživljava — pušta izdanke formirajući „grane kao mlada biljka“ (Jov 14:7-9).

Kao što uzgajivač maslina jedva čeka da vidi kako iz korena posečenog drveta ponovo rastu mladice, tako i Jehova Bog čezne da vrati u život svoje sluge, kao i mnoge druge (Mat. 22:31, 32; Jov. 5:28, 29; Dela 24:15). Kakva će samo radost vladati dok budemo dočekivali uskrsnule i posmatrali kako ponovo uživaju u životu!