Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  januar 2015.

Da li je neprolazna ljubav moguća?

Da li je neprolazna ljubav moguća?

„Žar je [ljubavi] plamen koji dolazi od Jah“ (PESMA 8:6)

1, 2. Ko može naći dragocene pouke u Pesmi nad pesmama i zašto je to važno? (Videti sliku na početku članka.)

’KAKO blistaju od sreće dok su jedno pored drugog — u očima im se vidi koliko se vole!‘, razmišlja starešina koji je održao govor za venčanje. Dok posmatra mladence koji graciozno plešu, ne može a da se ne zapita da li će njihova ljubav izdržati ispit vremena. Da li će s godinama postati nesalomiva ili će polako izbledeti? Kada je postojana i snažna, ljubav između muškarca i žene je prelepa. Međutim, budući da se toliko brakova raspada, sasvim je razumljivo pitati se da li je neprolazna ljubav zaista moguća.

2 Prava ljubav je bila retka i u vreme Solomona, kralja drevnog Izraela. Govoreći o moralu tog doba, on je napisao: „Našao sam čestitog čoveka, jednog od hiljadu, a ženu čestitu među svima njima nisam našao. Eto, jedino sam ovo otkrio: Istiniti Bog je ljude načinio čestitima, ali oni idu za mnogim zamislima svojim“ (Prop. 7:26-29). Pod uticajem tuđinki koje su obožavale Vala, moral je u Solomonovo vreme pao na tako niske grane da se većina muškaraca i žena nije obazirala na  moralna merila. * Pa ipak, Pesma nad pesmama, koju je napisao 20 godina pre toga, pokazuje da ljubav može savladati sve prepreke. U njoj se slikovito prikazuje šta je prava ljubav i kako se može prepoznati. Bilo da su u braku ili ne, sve Jehovine sluge mogu iz ove biblijske knjige naučiti mnogo o ljubavi.

PRAVA LJUBAV JE MOGUĆA

3. Kako znamo da je prava ljubav moguća?

3 Pročitati Pesmu nad pesmama 8:6Izraz „plamen koji dolazi od Jah“, kojim se opisuje ljubav, mnogo toga nam otkriva. Prava ljubav je „plamen koji dolazi od Jah“ u tom smislu što potiče od Jehove. Naime, on je stvorio čoveka sa sposobnošću da voli (Post. 1:26, 27). Kada je stvorena Eva, Adam je svoje ushićenje izrazio poetskim rečima. Sigurno je i Eva osetila snažnu privlačnost prema njemu (Post. 2:21-23). Pošto je sam Jehova usadio čoveku potrebu da voli, postojana i neprolazna ljubav između muškarca i žene i te kako je moguća.

4, 5. Ukratko ispričaj o čemu se radi u Pesmi nad pesmama.

4 U Pesmi nad pesmama prelepo je opisano šta sve obuhvata prava ljubav. Pesma je pisana tako da podseća na libreto, to jest tekst za operu. To je priča o ljubavi između jedne devojke iz sela Sunama (Sulama) i njenog pastira. Dok je čuvala vinograde u blizini Solomonovog logora, kralj je zapazio njenu lepotu i naredio da mu je dovedu. Međutim, od samog početka je jasno da ona voli pastira. Solomon pokušava da je pridobije ali devojka ne krije da žudi za svojim voljenim (Pesma 1:4-14). Pastir je pronalazi i oni nežnim rečima izražavaju divljenje jedno prema drugom (Pesma 1:15-17).

5 Solomon se vraća u Jerusalim odvodeći devojku sa sobom, a pastir je prati (Pesma 4:1-5, 8, 9). Kralj na sve načine pokušava da je osvoji, ali uzalud (Pesma 6:4-7; 7:1-10). Konačno je pušta da se vrati kući. Pesma se završava devojčinom željom da joj dragi dotrči brzo „kao gazela“ (Pesma 8:14).

6. Zašto je teško odrediti ko šta govori u Pesmi nad pesmama?

6 Solomonova pesma je toliko duboka i lepa da je nazvana ’pesmom nad pesmama‘. Međutim, ponekad je teško odrediti ko izgovara dijaloge i monologe ili priča snove (Pesma 1:1). Prema jednom biblijskom rečniku, „zaplet, radnja i opis likova nisu od primarnog značaja“ (The New Interpreter’s Dictionary of the Bible). Po svemu sudeći, imena likova su izostavljena da bi do izražaja došla poetska lepota ovog književnog dela. Pa ipak, može se razumeti ko kad govori na osnovu onoga što kaže i onoga što drugi govore njemu. *

„LJUBAV JE TVOJA BOLJA OD VINA“

7, 8. Kako su pastir i devojka izražavali svoju ljubav? Navedi primere.

7 Pesma nad pesmama obiluje nežnim rečima koje devojka i  pastir upućuju jedno drugom. Iako odražavaju istočnjačku kulturu od pre otprilike 3 000 godina i mogu zvučati neobično današnjim čitaocima, te reči imaju dubok smisao, a osećanja koja prenose nisu nam nimalo strana. Primera radi, pastir hvali devojčine blage i ljupke oči poredeći ih sa očima golubice (Pesma 1:15). Ona njegove oči poredi sa samim golubovima. (Pročitati Pesmu nad pesmama 5:12.) Tamna dužica njegovog oka okružena beonjačom za nju je prelepa kao golub koji se kupa u mleku.

8 Nisu svi izrazi naklonosti u ovoj pesmi usredsređeni na spoljašnju lepotu. Osmotrimo šta pastir kaže o devojčinom govoru. (Pročitati Pesmu nad pesmama 4:7, 11.) ’Sa usana njenih kaplje med iz saća.‘ Zašto se tako izrazio? Takav med je slađi i ukusniji od onog koji je izložen vazduhu. ’Med i mleko su joj pod jezikom‘ jer je ono što govori dobro i prijatno. Dakle, kada pastir kaže devojci: „Sva si lepa [...] nema na tebi mane“, on misli i na njenu unutrašnju lepotu.

9. (a) Šta ljubav u braku obuhvata? (b) Zašto je važno da bračni drugovi izražavaju naklonost jedno prema drugom?

9 Brak nije samo formalan ugovor koji se sklapa bez ikakvih emocija. Glavna odlika jednog hrišćanskog braka treba da bude ljubav. Ali koja je to vrsta ljubavi? Da li je to ona koja se vodi biblijskim načelima? (1. Jov. 4:8). Da li podrazumeva prirodnu naklonost kakvu članovi porodice imaju među sobom? Da li se odnosi na privrženost kakva postoji među pravim prijateljima? (Jov. 11:3). Da li je to snažna fizička privlačnost? (Posl. 5:15-20). Prava i postojana ljubav između bračnih partnera obuhvata sve to. Oni i rečima i delima treba da uvere jedno drugo u svoju ljubav. Zato je veoma važno da ne dozvole da ih svakodnevne obaveze spreče da izražavaju svoja osećanja. Zahvaljujući tome osećaće se sigurno i srećno u svom braku. U kulturama u kojima se brakovi ugovaraju, pa se muž i žena pre venčanja skoro i ne poznaju, bitno je da imaju na umu koliko je važno da rečima iskazuju naklonost kako bi se zavoleli i bili srećni u braku.

10. Na koji još način izražavanje ljubavi čuva brak?

10 Kada supružnici pokazuju jedno drugom da se vole, oni jačaju svoj brak u još jednom pogledu. Kralj Solomon je hteo da Sulamki napravi „venčiće od zlata sa ukrasima srebrnim“. Obasipao ju je hvalama, govoreći joj da je „lepa kao mesec pun, čista kao sunce što sja“ (Pesma 1:9-11; 6:10). Ali devojka je ostala verna svom voljenom pastiru. Šta ju je ojačalo i utešilo dok su bili razdvojeni? To nam otkrivaju njene reči. (Pročitati Pesmu nad pesmama 1:2, 3.) Prisećala se kako joj je pastir izražavao ljubav. Za nju je to bilo ’bolje od vina‘ koje srce veseli, a njegovo ime je za nju bilo umirujuće kao mirisno ulje što se izliva na glavu (Ps. 23:5; 104:15). Sećanje  na trenutke nežnosti jača vezu između muža i žene. Koliko je samo važno da svako često pokazuje svom bračnom drugu koliko ga voli!

’NE BUDITE MOJU LJUBAV KAD SE SAMA NIJE PROBUDILA‘

11. Šta hrišćani koji nisu u braku mogu naučiti iz onoga što je Sulamka rekla jerusalimskim kćerima?

11 U ovoj biblijskoj knjizi dragocene pouke mogu naći i hrišćani koji nisu u braku, naročito oni koji bi želeli da nađu bračnog druga. Sulamka nije volela Solomona. Zaklinjala je jerusalimske kćeri rečima: „Ne budite ljubav u meni, ne budite je kad se sama nije probudila“ (Pesma 2:7; 3:5). Zašto? Jednostavno rečeno, nije ispravno razvijati osećanja prema bilo kome. Dobro je da hrišćani koji nisu u braku strpljivo čekaju da naiđe osoba koju zaista mogu voleti.

12. Zašto je Sulamka zavolela pastira?

12 Zašto je Sulamka zavolela pastira? Istina, bio je lep, što se vidi iz njenih reči: „Dragi je moj kao gazela i kao jelenče.“ Ruke su mu bile snažne kao da su od zlata, a noge lepe i jake kao „stubovi od mermera“. Ali nije ga krasila samo spoljašnja lepota i snaga. „Što je drvo jabuke među stablima šumskim, to je dragi moj među mladićima“, rekla je ona. Mora da je bio duhovno zrela osoba čim je privukao devojku odanu Jehovi (Pesma 2:3, 9; 5:14, 15).

13. Zašto je pastir zavoleo Sulamku?

13 Šta se može reći o Sulamki? Iako je bila toliko lepa da se svidela kralju koji je u to vreme imao „šezdeset kraljica i osamdeset inoča i devojaka bez broja“, za sebe je rekla da je običan cvet, „šafran s ravnice priobalne“. Bila je vrlo skromna i ponizna. Krasila ju je vernost Jehovi. Nije čudo što je za pastira ona bila kao „ljiljan među korovom trnovitim“ — sve samo ne obična! (Pesma 2:1, 2; 6:8).

14. Čemu nas Pesma nad pesmama uči o izboru bračnog druga?

14 U Svetom pismu, hrišćani su opomenuti da stupaju u brak „samo u Gospodu“ (1. Kor. 7:39). Osoba koja je slobodna za brak  neće razvijati osećanja prema nekome ko ne deli njena verovanja nego će uzeti u obzir samo one koji verno služe Bogu. Da bi brak bio skladan i srećan uprkos problemima koji će se neminovno pojaviti, bračni drugovi moraju biti verni i odani Bogu — to su poželjne osobine koje treba gledati kod potencijalnog životnog partnera. Upravo su to pastir i Sulamka videli jedno u drugom.

Hrišćani ne razmišljaju o vezi s nekim ko ne služi Bogu (Videti 14. odlomak)

’NEVESTA JE MOJA VRT OGRAÐEN‘

15. U čemu je Sulamka dobar primer za one koji nisu u braku?

15 Pročitati Pesmu nad pesmama 4:12Zašto pastir svoju dragu poredi sa ograđenim vrtom? Vrt okružen ogradom ili zidom nije otvoren za svakog. U njega se može ući samo kroz kapiju, koja je pod ključem. Sulamka je bila poput ograđenog vrta zato što je njenu naklonost mogao dobiti samo njen budući muž. Time što je odolela kraljevom udvaranju, pokazala je da je „poput zida“ a ne „poput vrata“ koja se lako otvaraju (Pesma 8:8-10). Slično tome, oni koji još nisu u braku čuvaju svoju ljubav i izraze naklonosti za svog budućeg partnera.

16. Šta iz Pesme nad pesmama učimo o zabavljanju?

16 Kada je pastir jednog prolećnog dana pozvao Sulamku u šetnju, braća joj nisu dozvolila da ide već su je poslala da čuva vinograde. Da li to znači da nisu imali poverenja u nju? Da li su sumnjali u njenu moralnu čvrstinu? Oni su zapravo samo hteli da zaštite svoju sestru kako se ne bi našla u iskušavajućoj situaciji (Pesma 1:6; 2:10-15). Tu se nalazi još jedna pouka za one koji su u vezi: Preduzmite mere predostrožnosti da biste ostali čestiti. Nemojte se osamljivati. U redu je pokazivati naklonost na pristojan način, ali pazite da vas to ne dovede u iskušenje.

17, 18. Šta si naučio iz Pesme nad pesmama?

17 Sasvim je razumljivo da se tek venčani parovi veoma vole. Kao Osnivač braka, Jehova želi da uvek bude tako. Zato je od suštinske važnosti da kako godine prolaze bračni parovi produbljuju svoju ljubav i da u njihovom domu vlada prijatna atmosfera (Mar. 10:6-9).

18 Ako želiš da stupiš u brak, neka to bude sa osobom koju stvarno možeš voleti. Zajedno radite na tome da vaša ljubav bude snažna i neprolazna, kao između pastira i Sulamke. Bilo da si već u braku ili to tek planiraš, možeš iskusiti pravu ljubav — „plamen koji dolazi od Jah“ (Pesma 8:6).

^ odl. 2 Videti Stražarsku kulu od 15. januara 2007, strana 31.

^ odl. 6 Videti knjigu Sve je Pismo nadahnuto od Boga i korisno“, strana 115, odlomak 5.