Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Budimo hrabri — Jehova je naš pomoćnik

Budimo hrabri — Jehova je naš pomoćnik

„Puni hrabrosti možemo reći: ’Jehova je moj pomoćnik‘“ (JEVR. 13:6)

1, 2. S kojim se problemima mnogi emigranti suočavaju nakon što se vrate kući? (Videti sliku na početku članka.)

„U INOSTRANSTVU sam imao odgovoran posao i veliku platu“, rekao je Eduardo. * „Međutim, nakon što sam počeo da proučavam Bibliju s Jehovinim svedocima, shvatio sam da imam jednu još veću odgovornost, naime da brinem o svojoj porodici u duhovnom pogledu. Zato sam odlučio da se vratim kući“ (Ef. 6:4).

2 Eduardo je znao da je postupio u skladu s Jehovinom voljom kada se vratio svojoj porodici. Međutim, poput Merilin spomenute u prethodnom članku, morao je da se dosta potrudi da bi njegova porodica funkcionisala kao nekada. Osim toga, u njegovoj zemlji nije bilo lako doći do posla. Kako će izdržavati svoju porodicu? Kakvu pomoć je mogao očekivati od skupštine?

PRIBLIŽITI SE JEHOVI I PORODICI

3. Kako na decu utiče odvajanje jednog roditelja od porodice?

3 „Shvatio sam da nisam bio uz svoju decu kada sam im bio najpotrebniji“, iskreno je rekao Eduardo. „Nisam bio kod kuće da im čitam biblijske priče, da se molim s njima, da ih zagrlim i da se s njima igram“ (Pon. zak. 6:7). Ana, njegova najstarija ćerka, rekla je: „Osećala sam se nesigurno zato što nismo imali oca kraj sebe. Pre nego što se vratio kući, sve što smo znali o njemu bilo  je kako izgleda i kakav mu je glas. Nije mi bilo prijatno kada bi me zagrlio.“

4. Šta poglavaru porodice otežava da ispuni svoju ulogu?

4 Kada otac duže vreme nije sa svojom ženom i decom, teže mu je da ispuni ulogu poglavara porodice. Eduardova žena Rubi je ispričala: „Morala sam da budem i otac i majka i navikla sam se na to da sama donosim većinu odluka. Kada se Eduardo vratio, morala sam da naučim da budem podložna. Još uvek mi se dešava da moram sebe da podsetim na to da živim s mužem“ (Ef. 5:22, 23). Eduardo je rekao: „Kada su naše ćerke htele nešto da urade, po navici su pitale moju suprugu za dozvolu. Ona i ja smo razumeli da je neophodno da deca vide da mi kao roditelji zajednički donosimo odluke koje se tiču njih. Ja sam još shvatio da treba da naučim da predvodim svoju porodicu u skladu s hrišćanskim merilima.“

5. Šta je Eduardo uradio da bi popravio odnose u svojoj porodici i kakav je bio ishod?

5 Eduardo je želeo da učini sve što može kako bi ujedinio svoju porodicu i pomogao joj da se približi Jehovi. „Postavio sam sebi cilj da rečima i delima usadim istinu u svoju decu, to jest ne samo da im kažem da volim Jehovu već da im to i pokažem“ (1. Jov. 3:18). Da li je Jehova blagoslovio njegovo zalaganje i njegovu veru? Ana je rekla: „Mnogo nam je značilo kada smo videle da on nastoji da bude dobar otac i da ponovo bude blizak s nama. Bilo nam je drago što se trudi da napreduje u skupštini. Svet nas je odvlačio od Jehove, ali videle smo da je našim roditeljima istina u srcu i pokušale smo da se ugledamo na njih. Tata nam je obećao da nas više neće napuštati i održao je reč. Da je bilo drugačije, danas verovatno ne bih bila u Jehovinoj organizaciji.“

PRIHVATITI ODGOVORNOST

6. Šta su neki roditelji shvatili tokom oružanih sukoba u njihovoj zemlji?

6 Pojedina iskustva pokazuju da su tokom rata na Balkanu deca nekih Svedoka čak i u tim veoma teškim uslovima pronašla barem nešto čemu su se mogla radovati. Roditelji koji nisu odlazili na posao više vremena su provodili sa svojom decom, igrali se s njima, razgovarali i proučavali Bibliju. Taj primer pokazuje da roditeljska pažnja deci znači mnogo više od novca i poklona. Kao što piše u Božjoj Reči, deca će sigurno napredovati kada im roditelji poklanjaju pažnju i pružaju pouku (Posl. 22:6).

7, 8. (a) U čemu greše neki koji su se vratili iz inostranstva? (b) Kako oni mogu pomoći svojoj deci da se izbore s negativnim emocijama?

7 Nažalost, kada su po povratku iz inostranstva videli da su deca ljuta na njih ili da su ravnodušna prema njima, neki su znali da im kažu: „Zar je moguće da ste toliko nezahvalni nakon svega što sam učinio za vas?“ Međutim, decu najčešće ljuti to što roditelj neko vreme nije bio s njima. Ako je to slučaj i u tvojoj porodici, kako možeš ponovo uspostaviti dobar odnos sa svojom decom?

8 Moli Jehovu da ti pomogne da imaš dovoljno razumevanja za članove svoje porodice. Zatim, kada budeš razgovarao s njima, budi spreman da priznaš da si i ti odgovoran za nastali problem. Tvojoj porodici može mnogo značiti ako iskreno kažeš da ti je žao zbog toga. Kada tvoj bračni drug i tvoja deca budu videli da se trudiš da poboljšaš porodični život, biće uvereni da ti je stalo do njih. Ako budeš istrajan i strpljiv, s vremenom ćeš opet steći njihovu naklonost i njihovo poštovanje.

’BRINUTI SE ZA SVOJE‘

9. Premda imamo odgovornost da se ’brinemo za svoje‘, zašto ne treba da budemo zaokupljeni sticanjem materijalnih stvari?

9 Govoreći o starijim suvernicima koji nisu mogli da se brinu o sebi, apostol Pavle je rekao da njihova deca i unučad treba da „uzvraćaju svojim roditeljima i dedovima i bakama  za ono što su im pružili“. Zatim je svojoj braći i sestrama dao savet da budu zadovoljni kada su pokrivene njihove svakodnevne potrebe, to jest kada imaju hranu, odeću i zaklon. Prema tome, Božje sluge ne treba da budu zaokupljene time da ostvare bolji životni standard niti da se finansijski obezbede što se tiče budućnosti. (Pročitati 1. Timoteju 5:4, 8; 6:6-10.) Iako imaju odgovornost da se ’brinu za svoje‘, oni ne treba da stiču bogatstvo u ovom svetu koji će uskoro proći (1. Jov. 2:15-17). Ne smeju dozvoliti da „prevarno bogatstvo“ i „brige ovog sveta“ spreče njihovu porodicu da ’osvoji pravi život‘ u Božjem pravednom novom svetu (Mar. 4:19; Luka 21:34-36; 1. Tim. 6:19).

10. Kako se možemo osloniti na Božju mudrost kada je reč o zaduživanju?

10 Jehova dobro zna da nam je novac u određenoj meri potreban. Ali novac nas ne može zaštititi niti nam može pomoći na način na koji to može Božja mudrost (Prop. 7:12; Luka 12:15). Mnogi su potcenili to koliko će ih koštati potraga za poslom u inostranstvu. Osim toga, jednostavno nema garancije da će neko u inostranstvu zaraditi novac. U stvari, oni koji se odluče na takav korak zapravo su u velikoj opasnosti. Mnogi se vraćaju kući sa još većim dugovima. Ne samo što nemaju onoliko vremena koliko su mislili da će imati da služe Bogu već moraju takoreći služiti onima kojima duguju novac. (Pročitati Poslovice 22:7.) Ali mnogo je bolje uopšte se i ne zaduživati.

11. Kako život u okviru kućnog budžeta može pomoći porodici da ne bude toliko opterećena novcem?

11 Eduardo je znao da je doneo ispravnu odluku kada se vratio porodici. Međutim, znao je i da mora dobro raspolagati novcem ako želi da ta odluka ima pozitivan ishod. Zato su on i njegova žena odredili kućni budžet koji je pokrivao ono što je njihovoj porodici zaista bilo neophodno. Naravno, to je značilo da će živeti znatno skromnije. Ali svi u porodici su sarađivali i nisu trošili novac na bespotrebne stvari. * Eduardo je rekao: „Na primer, moja deca više nisu išla u privatne škole, već su nastavila da se obrazuju u državnim školama.“ On se sa svojom porodicom molio da pronađe posao koji neće ometati njihovo obožavanje Jehove. Kako je Jehova uslišio te molitve?

12, 13. Šta je sve preduzeo jedan otac kako bi izdržavao svoju porodicu i kako je Jehova blagoslovio njegovu odluku da vodi jednostavan život?

12 Eduardo je ispričao: „Prve dve godine smo jedva sastavljali kraj s krajem. Moja ušteđevina je polako nestajala, a ono što sam zarađivao ponekad nije bilo dovoljno da pokrije naše troškove i bio sam mrtav umoran. Međutim, mogli smo da budemo na svim sastancima i da zajedno idemo u službu propovedanja.“ Eduardo je bio čvrsto rešio da uopšte i ne razmišlja o poslovima zbog kojih bi mogao biti odvojen od porodice nekoliko meseci ili godina. On je rekao: „Naučio sam da obavljam razne poslove tako da ukoliko nisam dobio jedan posao mogao sam naći neki drugi.“

Da li možeš naučiti da obavljaš različite poslove kako bi izdržavao svoju porodicu? (Videti 12. odlomak)

13 Pošto je u ratama vraćao pozajmljeni novac, Eduardo je morao da plati i znatnu kamatu. Pa ipak, smatrao je da je to mala cena koju treba da plati da bi bio uključen u život svoje dece, kao što to Jehova i očekuje od roditelja. On je rekao: „Sada radim za platu koja ne iznosi ni deset posto od onoga što sam imao u inostranstvu, ali nismo gladni. ’Jehovina ruka nije kratka.‘ U stvari, počeli smo s pionirskom službom. Prosto je neverovatno, ali nakon toga se ekonomska situacija popravila i sada nam je mnogo lakše da sebi obezbedimo ono što nam je potrebno“ (Is. 59:1).

 ODUPRETI SE PRITISKU RODBINE

14, 15. Kako porodice treba da postupe kada se nađu pod pritiskom da stave materijalne stvari ispred služenja Bogu i do čega može dovesti njihov dobar primer?

14 U mnogim mestima, ljudi osećaju obavezu da rodbini i prijateljima daju novac i poklone. Eduardo je rekao: „To je deo naše kulture i drago nam je kada nešto možemo da damo drugima. Međutim, treba povući granicu. Taktično sam objasnio svojim rođacima da ću im pružiti koliko mogu sve dok to ne ugrožava duhovnu dobrobit moje porodice.“

15 Povratnici iz inostranstva i oni koji nisu želeli da ostave porodicu da bi radili u inostranstvu, često nailaze na gnev, prezir i nezadovoljstvo svojih rođaka. Možda im čak kažu da su bezosećajni i sebični. Zašto? Po svemu sudeći, zato što su očekivali da će im oni slati novac (Posl. 19:6, 7). „Pa ipak“, kaže Eduardova ćerka Ana, „ukoliko pazimo na to da svoje prijateljstvo s Jehovom ne ugrozimo zbog materijalnih stvari, naši rođaci mogu uvideti koliko je služenje našem Bogu važno. Ali kako će oni to razumeti ako im budemo činili ustupke?“ (Uporediti s 1. Petrovom 3:1, 2.)

ISKAZIVATI VERU U BOGA

16. (a) Kako neko može ’sam sebe zavaravati‘? (Jak. 1:22). (b) Kakve odluke Jehova blagosilja?

16 Jedna sestra se radi posla preselila u jednu razvijenu zemlju ostavivši kod kuće muža i decu. Ona je rekla starešinama u svojoj novoj skupštini: „Morali smo da žrtvujemo mnogo toga da bih ja došla ovde. Moj muž je čak rešio da više ne služi kao starešina. Zato se iskreno nadam da će Jehova blagosloviti ovu našu odluku.“ Jehova uvek blagosilja odluke koje se zasnivaju na veri u njega, ali kako bi mogao blagosloviti odluku koja nija u skladu s njegovom voljom, a posebno ako vodi do toga da se neko bespotrebno odrekne posebnih zaduženja u skupštini? (Pročitati Jevrejima 11:6; 1. Jovanova 5:13-15.)

17. Zašto je važno da tražimo Jehovinu pomoć pre nego što donesemo odluke i kako to možemo učiniti?

17 Važno je da tražiš Jehovinu pomoć pre nego što doneseš odluke i preuzmeš na sebe neke obaveze, a ne nakon toga. Moli Jehovu za sveti duh, mudrost i vođstvo (2. Tim. 1:7). Zapitaj se: ’Pod kakvim okolnostima sam spreman da budem poslušan Jehovi? Da li čak i pod progonstvom?‘ Ako bi i  tada služio Jehovi, da li si spreman da mu budeš poslušan i ostaneš sa svojom porodicom čak i ako to znači da ćete vrlo skromno živeti? (Luka 14:33). Obrati se starešinama za pomoć, jer ćeš od njih dobiti biblijski savet. Poslušaj njihov savet i tako pokaži da imaš veru u Jehovino obećanje da će ti pomoći. Starešine ne mogu donositi odluke umesto tebe, ali ti mogu pomoći da donosiš odluke koje će, gledano na duge staze, doprineti tvojoj sreći (2. Kor. 1:24).

18. Ko treba da izdržava porodicu, ali u kojim prilikama drugi mogu da pomognu?

18 Jehova je poglavarima porodica poverio odgovornost da brinu o potrebama članova svog domaćinstva. Dobro je da pohvalimo one koji uprkos pritiscima i kušnjama ispunjavaju tu odgovornost ne razmišljajući o tome da se radi posla odvoje od bračnog druga i dece. Na mestu je i da se molimo za njih. Kada naše suvernike zadesi neka nesreća ili im je hitno potrebna medicinska pomoć, imamo priliku da im pokažemo pravu hrišćansku ljubav i saosećanje (Gal. 6:2, 5; 1. Petr. 3:8). Da li tada možemo da im pomognemo da nađu posao u svom mestu ili da im pružimo nešto što im je neophodno, recimo novac ili hranu? Ako im budemo tako pomogli, moguće je da oni više neće razmišljati o tome da se na neko vreme odvoje od porodice radi posla u nekom drugom mestu (Posl. 3:27, 28; 1. Jov. 3:17).

NEMOJ ZABORAVITI DA JE JEHOVA TVOJ POMOĆNIK!

19, 20. Zašto pravi hrišćani mogu biti sigurni da će im Jehova pomoći?

19 U Bibliji piše: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate. Jer on je rekao: ’Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.‘ Zato puni hrabrosti možemo reći: ’Jehova je moj pomoćnik, neću se bojati. Šta mi može čovek?‘“ (Jevr. 13:5, 6). Šta to praktično znači?

20 Jedan brat koji već dosta dugo služi kao starešina u jednoj siromašnoj zemlji rekao je: „Ljudi često kažu kako su primetili da su Jehovini svedoci srećni. Oni vide da su čak i siromašni Svedoci uvek pristojno obučeni i da izgledaju kao da u materijalnom pogledu imaju više nego što stvarno imaju.“ To je u skladu sa onim što je Isus obećao svima koji traže najpre Kraljevstvo (Mat. 6:28-30, 33). Naš nebeski Otac Jehova voli svakog od nas i želi samo najbolje nama i našoj deci. U Bibliji stoji: „Jehova očima svojim pretražuje svu zemlju da bi pokazao svoju silu štiteći one koji su mu odani celim srcem“ (2. Let. 16:9). On nam je dao svoje zapovesti, uključujući i one koje se tiču porodičnog života i materijalnih potreba, za naše dobro. Kada smo poslušni njegovim zapovestima, pokazujemo da ga volimo i da se uzdamo u njega. U Božjoj Reči piše: „Ljubav prema Bogu znači držati se njegovih zapovesti, a njegove zapovesti nisu teške“ (1. Jov. 5:3).

21, 22. Zašto želiš da se uzdaš u Jehovu?

21 „Svestan sam da ničim ne mogu nadoknaditi vreme tokom kog sam bio odvojen od svoje žene i dece“, rekao je Eduardo, „ali ne želim da se time opterećujem. Mnogi s kojima sam nekada radio obogatili su se, ali nisu srećni. Oni imaju ozbiljne porodične probleme. Međutim, naša porodica je zaista srećna! Oduševljen sam kada vidim kako uprkos siromaštvu braća u našoj zemlji stavljaju služenje Jehovi na prvo mesto u životu. Svi mi se uvek iznova uveravamo u istinitost Isusovih reči.“ (Pročitati Mateja 6:33.)

22 Budi hrabar! Budi poslušan Jehovi i uzdaj se u njega. Neka te ljubav prema Bogu, tvom bračnom drugu i tvojoj deci pokrene da ispuniš odgovornosti koje u duhovnom pogledu imaš prema svojoj porodici. Tada ćeš se uveriti u to da je ’Jehova tvoj pomoćnik‘.

^ odl. 1 Imena su promenjena.

^ odl. 11 Videti seriju članaka „Kako uštedeti novac“ u časopisu Probudite se! od septembra 2011.