Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  jun 2013.

Starešine, da li ćete ’okrepiti umornu dušu‘?

Starešine, da li ćete ’okrepiti umornu dušu‘?

Anđela * je neudata sestra koja ima nešto više od 30 godina. Malo je zabrinuta zato što očekuje pastirsku posetu. Pita se šta će joj starešine reći. Zna da je propustila nekoliko sastanaka, ali zaista je bila umorna jer po ceo dan radi u staračkom domu. Pored toga, veoma je zabrinuta za svoju bolesnu majku.

Da si ti jedan od starešina koje treba da posete Anđelu, kako bi ohrabrio tu „umornu dušu“? (Jer. 31:25). Pogledajmo kako bi se mogao pripremiti za jednu takvu posetu.

RAZMISLI O OKOLNOSTIMA SVOJIH SUVERNIKA

Svi smo ponekad umorni od posla ili obaveza koje imamo kao Božje sluge. Na primer, prorok Danilo je „bio iscrpljen“ kada je dobio viziju čije značenje nije razumeo (Dan. 8:27). Kasnije mu se pojavio anđeo Gavrilo, koji mu je pomogao. On mu je objasnio viziju, potvrdio mu je da je Jehova čuo njegove molitve i rekao mu da je i dalje ’Božji miljenik‘ (Dan. 9:21-23). Jednom drugom prilikom, Danila je jedan drugi anđeo ojačao sličnim rečima (Dan. 10:19).

Pre nego što posetiš nekog suvernika, razmisli o njegovim okolnostima

I ti možeš učiniti nešto slično kada posećuješ braću i sestre koji su iscrpljeni ili obeshrabreni. Pre nego što ih posetiš, razmisli o njihovoj situaciji. Koje probleme imaju i kako im oni oduzimaju snagu? Koje su njihove dobre osobine? „Koncentrišem se na vrline svoje braće“, kaže Ričard koji preko 20 godina služi kao starešina. On još kaže: „Kada dobro razmislim o  okolnostima u kojima se oni nalaze, onda mi je lakše da ih ohrabrim u skladu s njihovim potrebama.“ Ako u pastirske posete ideš s još jednim starešinom, bilo bi dobro da zajedno razmotrite okolnosti onih koje ćete posetiti.

POTRUDI SE DA ATMOSFERA BUDE OPUŠTENA

Naravno, ponekad nije prijatno razgovarati o nekim ličnim stvarima. Recimo da ste ti i još jedan starešina u poseti kod jednog brata i primećujete da mu nije baš lako da se otvori pred vama. Kako tada možeš probiti led? Tvoj iskren osmeh i nekoliko lepih reči mogu pozitivno uticati na njega. Majkl služi kao starešina više od 40 godina i obično na početku pastirske posete kaže: „Jedna od najlepših stvari za starešine je što mogu bolje upoznati svoju braću i sestre kada ih posete kod kuće. Zaista sam jedva čekao da dođemo.“

Možda se na početku posete možeš pomoliti s bratom. Na primer, apostol Pavle je u molitvama spominjao veru, ljubav i istrajnost svoje braće (1. Sol. 1:2, 3). Kada u molitvi spomeneš lepe osobine svog suvernika, to će pripremiti i tebe i njega za ohrabrujuć razgovor. Ono što kažeš u molitvi takođe ga može okrepiti. Rej ima dosta iskustva kao starešina i kaže: „Ponekad smo svi skloni tome da izgubimo iz vida koliko toga dobrog činimo. Zato mnogo znači kada nas neko na to podseti.“

DAJ SVOJOJ BRAĆI NEKI DUHOVNI DAR

Poput apostola Pavla, i ti možeš dati neki „duhovni dar“ svojoj braći tako što ćeš izneti neku biblijsku misao, možda čak i na temelju samo jednog stiha (Rimlj. 1:11). Na primer, možda je neki brat potišten i oseća se bezvredno, poput psalmiste koji je rekao da je postao kao smežuran „meh  na dimu“ (Ps. 119:83, 176). Nakon što ukratko objasniš značenje tih reči, mogao bi reći bratu da si siguran da on ’nije zaboravio‘ Božje zapovesti.

Slično tome, možda će Isusovo poređenje o izgubljenoj drahmi dirnuti sestru koja se udaljila od skupštine ili više nije toliko revna (Luka 15:8-10). Izgubljena drahma je možda bila deo ogrlice koja je napravljena kao niska srebrnih novčića. Kada sestra bude bolje razumela značenje tog poređenja, shvatiće da je ona vredan deo hrišćanske skupštine. Zatim joj možeš objasniti koliko je važna Jehovi kao deo njegovog stada.

Naša braća i sestre obično vole da razgovaraju o biblijskim mislima koje su im se dopale. Zato im daj priliku da i oni nešto kažu. Nakon što pročitaš neki stih koji se može primeniti na njihovu situaciju, možeš istaći ključne reči i na osnovu toga razgovarati s njima. Na primer, kada si u poseti kod nekog brata, možeš pročitati 2. Korinćanima 4:16 i upitati ga: „Da li si lično osetio kako ti je Jehova pomogao da obnoviš svoju unutrašnju snagu?“ Tako će pastirska poseta zaista biti prilika da se ’uzajamno ohrabrite‘ (Rimlj. 1:12).

Naša braća i sestre obično vole da razgovaraju o biblijskim mislima koje su im se dopale

Svoje suvernike možeš ohrabriti i tako što ćeš razgovarati o nekoj biblijskoj ličnosti čije su okolnosti bile slične njihovim. One koji su potišteni verovatno će ohrabriti primer Ane ili Epafrodita, koji su se u nekim trenucima borili s malodušnošću, ali Bog ih je ipak cenio (1. Sam. 1:9-11, 20; Fil. 2:25-30). Postoje mnogi biblijski primeri o kojima možeš razgovarati s braćom i sestrama.

I DALJE POMAŽI SVOJOJ BRAĆI

Tvoja braća i sestre će videti da ih istinski voliš ako i nakon pastirske posete budeš pokazivao da ti je stalo do njih (Dela 15:36). Možda se na kraju posete možeš dogovoriti s njima da idete u službu propovedanja. Bernard je iskusan starešina i kada vidi brata ili sestru kod kojih je nedavno bio u poseti, diskretno spomene ono o čemu su pričali i pita ih: „Kakva je sada situacija?“ Kada na sličan način pokazuješ da ti je stalo do braće, biće ti lakše da vidiš da li im je potrebna još neka pomoć.

Danas je više nego ikada ranije neophodno da naša braća ili sestre osete da ih neko razume, voli i da brine o njima (1. Sol. 5:11). Zato je veoma važno da razmisliš o njihovim okolnostima pre nego što ih posetiš. Moli Jehovu da ti pomogne u tome. Potraži stihove koji će ih ohrabriti. Ako budeš sve to činio, pronaći ćeš prave reči kojima ćeš okrepiti „umornu dušu“!

^ odl. 2 Imena su promenjena.