Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  jun 2013.

Cenimo Jehovinu vernost i spremnost da oprašta

Cenimo Jehovinu vernost i spremnost da oprašta

„Ti si, Jehova, dobar i spreman da oprostiš, velika je milost tvoja prema svima koji te prizivaju“ (PS. 86:5)

1, 2. (a) Zašto cenimo prijatelje koji su verni i spremni da opraštaju? (b) Na koja pitanja ćemo dobiti odgovor?

KO JE za tebe pravi prijatelj? „Za mene je pravi prijatelj neko ko je uvek uz mene i ko mi oprašta kad nešto pogrešim“, kaže naša sestra Ešli. Svi mi volimo prijatelje koji su verni i spremni da opraštaju. Oni doprinose tome da se osećamo sigurno i voljeno (Posl. 17:17).

2 Jehova je najverniji prijatelj koga možemo imati i on je uvek spreman da oprosti. Baš kao što je i psalmista rekao: „Ti si, Jehova, dobar i spreman da oprostiš, velika je milost [ili: „verna ljubav“] tvoja prema svima koji te prizivaju“ (Ps. 86:5). Šta znači biti veran i opraštati? Kako Jehova pokazuje te divne osobine? Kako se i mi možemo ugledati na njega? Odgovori na ova pitanja pomoći će nam da još više volimo našeg najboljeg prijatelja Jehovu, kao i da učvrstimo prijateljstva s našom braćom i sestrama (1. Jov. 4:7, 8).

JEHOVA JE VERAN

3. Šta se podrazumeva pod vernošću?

3 Vernost podrazumeva odanost, iskrenost i duboku privrženost. Verna osoba nije prevrtljiva, već je s ljubavlju privržena nekome (ili nečemu) čak i u teškim okolnostima. Jehova je zaista nenadmašan kada je reč o vernosti (Otkr. 16:5).

4, 5. (a) Kako Jehova pokazuje vernost? (b) Kako nam razmišljanje o Jehovinoj vernosti može uliti dodatnu snagu?

4 Kako Jehova pokazuje vernost? On nikada ne ostavlja svoje verne sluge. To je potvrdio i kralj David, Jehovin verni sluga. (Pročitati 2. Samuilovu 22:26.) Kada je David bio u teškim situacijama, Jehova je pokazao da mu je  veran tako što mu je pružao vođstvo, štitio ga i izbavljao (2. Sam. 22:1). David je znao da Jehovina vernost ne ostaje samo na rečima. Zašto je Jehova bio takav prema Davidu? Zato što mu je David bio veran. Jehova ceni svoje verne sluge i za uzvrat je i on njima veran (Posl. 2:6-8).

5 Razmišljanje o Jehovinoj vernosti može nam uliti dodatnu snagu. Jedan naš brat koji se zove Rid kaže: „Volim da čitam o tome kako je Jehova postupao sa Davidom u vreme nevolje. Jehova je uvek podržavao Davida, čak i kada je morao da beži od drugih i da živi po pećinama. To mi mnogo znači jer znam da će Jehova biti uz mene sve dok mu verno služim, u kakvim god okolnostima da se nađem i koliko god da sve izgleda crno.“ Sigurno se i ti slažeš sa ovim rečima (Rimlj. 8:38, 39).

6. Na koje još načine Jehova pokazuje vernost i kako to koristi njegovim slugama?

6 Na koje još načine Jehova pokazuje vernost? On se postojano drži svojih merila. Garantuje nam da će ’do naše starosti biti isti‘ (Is. 46:4). On uvek donosi odluke na osnovu svojih nepromenljivih merila što se tiče dobra i zla (Mal. 3:6). Osim toga, Jehova pokazuje vernost i tako što drži svoju reč (Is. 55:11). Sve Jehovine verne sluge imaju koristi od toga. Zašto to kažemo? Zato što možemo biti sigurni da će on održati svoje obećanje i da će nas blagosloviti ako se maksimalno trudimo da se držimo njegovih merila (Is. 48:17, 18).

BUDIMO VERNI POPUT JEHOVE

7. Koji je jedan od načina da budemo verni poput Jehove?

 7 Kako i mi možemo biti verni poput Jehove? Jedan od načina je da učinimo nešto za one koji se nalaze u teškim situacijama (Posl. 3:27). Na primer, da li znaš da je neko od braće i sestara obeshrabren, možda zbog zdravstvenih problema, protivljenja u porodici ili nekih ličnih propusta? Zašto ne bi preuzeo inicijativu i rekao im neke ’prijatne i utešne reči‘? (Zah. 1:13). * Tako ćeš dokazati da si pouzdan i veran prijatelj koji je „privrženiji od brata“ (Posl. 18:24).

8. Kako na primer možemo pokazati vernost u braku?

8 Vernost ćemo pokazati i tako što ćemo ostati odani onima koje volimo. Na primer, ako smo u braku, znamo da treba da ostanemo verni svom bračnom drugu (Posl. 5:15-18). Zato nećemo napraviti čak ni prvi korak koji bi nas mogao navesti na preljubu (Mat. 5:28). Osim toga, vernost prema braći i sestrama pokazaćemo tako što ih nećemo ogovarati i klevetati, niti ćemo širiti ili slušati negativne priče o njima (Posl. 12:18).

9, 10. (a) Kome prvenstveno želimo da ostanemo verni? (b) Zašto nije uvek lako držati se Jehovinih zapovesti?

9 Naročito je važno da ostanemo verni Jehovi. Kako to možemo postići? Tako što ćemo se truditi da na stvari gledamo iz njegovog ugla, to jest da volimo ono što on voli i da mrzimo ono što on mrzi, i da se u skladu s tim ponašamo. (Pročitati Psalam 97:10.) Što više budemo uskladili svoje misli i osećanja sa Jehovinim, to će nam biti lakše da slušamo njegove zapovesti (Ps. 119:104).

10 Naravno, nije uvek lako držati se Jehovinih zapovesti. Možda  moramo da se posebno trudimo da ostanemo verni Jehovi. Na primer, neka naša braća i sestre bi voleli da se ožene ili udaju, ali među Božjim slugama još nisu našli osobu s kojom bi mogli stupiti u brak (1. Kor. 7:39). Recimo, neka neudata sestra verovatno primećuje kako je kolege s posla uvek upoznaju s nekim za koga bi se mogla udati. Možda se ta sestra oseća usamljeno. Ali ona je čvrsto odlučila da ostane verna Jehovi. Takve izvanredne primere vernosti nesumnjivo veoma cenimo! Jehova će sigurno blagosloviti sve one koji mu ostaju verni uprkos poteškoćama (Jevr. 11:6).

„Ima i prijatelja privrženijih od brata“ — Posl. 18:24 (Videti 7. odlomak)

’Spremno opraštajte jedni drugima‘ — Ef. 4:32 (Videti 16. odlomak)

JEHOVA JE SPREMAN DA OPRAŠTA

11. Šta znači opraštati?

11 Jedna od Jehovinih osobina koju možda najviše cenimo jeste njegova spremnost da oprašta. Šta znači opraštati? U suštini, to znači preći preko neke uvrede kada postoji valjani razlog za to. Pod tim se ne podrazumeva da ćemo jednostavno progledati nekome kroz prste ili se praviti kao da se ništa nije desilo. Ako smo rešili da nekome nešto oprostimo, onda to znači da smo odlučili da se ne ljutimo zbog onoga što se desilo. Sveto pismo nam kaže da je Jehova ’spreman da oprosti‘ onima koji se iskreno kaju (Ps. 86:5).

12. (a) Kako Jehova pokazuje da je spreman da oprosti? (b) Šta znači to što su naši gresi ’izbrisani‘?

12 Kako Jehova pokazuje da je spreman da oprosti? Kada Jehova oprašta, on to čini velikodušno, jer oprašta potpuno i trajno (Is. 55:7). Na osnovu čega znamo da Jehova potpuno oprašta? Pogledajmo šta piše u Delima apostolskim 3:19. (Pročitati.) Apostol Petar je podstakao one koji su ga slušali da se ’pokaju i obrate‘. Kada se onaj ko je počinio greh iskreno kaje, on iz dubine srca žali zbog  onoga što je uradio i čvrsto je rešio da više ne čini takav greh (2. Kor. 7:10, 11). Osim toga, pravo pokajanje podstiče grešnika da se ’obrati‘, to jest da prestane da greši i da počne da čini ono što je Bogu ugodno. Petar je onima koji su ga slušali rekao da će im gresi biti izbrisani ako se budu iskreno pokajali. Dakle, kad nam Jehova oprašta, naši gresi su potpuno izbrisani, kao da ih nikada nismo ni počinili (Jevr. 10:22; 1. Jov. 1:7).

13. Šta nam garantuju reči „više se neću sećati njihovog greha“?

13 Na osnovu čega znamo da Jehova trajno oprašta? Pogledajmo Jeremijino proročanstvo o novom savezu, koji je sklopljen sa pomazanim hrišćanima i omogućuje oproštenje greha onima koji veruju u otkupnu žrtvu. (Pročitati Jeremiju 31:34.) Jehova kaže: „Oprostiću im njihov prestup i više se neću sećati njihovog greha.“ Dakle, Jehova nam garantuje da više ništa neće preduzeti protiv nas zbog greha koje nam je već oprostio. On ne izvlači naše grehe iz prošlosti da bi nas uvek iznova kažnjavao zbog njih. On nam oprašta grehe i više se ne osvrće na njih (Rimlj. 4:7, 8).

14. Kako nam razmišljanje o Jehovinoj spremnosti da oprašta može doneti utehu? Navedi primer.

14 Razmišljanje o Jehovinoj spremnosti da nam oprašta doneće nam veliku utehu. Pogledajmo jedan primer. Pre dosta godina, jedna sestra koju ćemo zvati Elena bila je isključena. Posle nekog vremena je bila primljena. „Iako sam govorila sebi i drugima da verujem da mi je Jehova oprostio“, kaže Elena, „imala sam osećaj da je daleko od mene i da su drugi bliži i prisniji s njim.“ Ona kaže da joj je veliku utehu donelo duboko razmišljanje o tome kako Biblija opisuje Jehovinu spremnost da nam oprašta. „Osetila sam Jehovinu ljubav i milosrđe kao nikada ranije“, kaže Elena. Naročito joj je značila sledeća misao: „Kad nam Jehova oprašta grehe, ne moramo da se osećamo kao da ćemo nositi mrlju tih greha do kraja života.“ * Ona još kaže: „Shvatila sam da u dubini duše nisam verovala da Jehova može da mi sve oprosti i mislila sam da ću nositi taj teret do kraja života. Znam da će mi trebati još vremena, ali počela sam da osećam da zaista mogu da se približim Jehovi i čini mi se kao da sam skinula neki teret s leđa.“ Mi zaista služimo divnom Bogu koji je spreman da nam oprašta! (Ps. 103:9).

SPREMNO OPRAŠTAJMO POPUT JEHOVE

15. Kako se možemo ugledati na Jehovu što se tiče opraštanja?

15 Na Jehovu se možemo ugledati ako smo spremni da oprostimo drugima kad god postoji valjani razlog za to. (Pročitati Luku 17:3, 4.) Nemojmo zaboraviti da kada Jehova nama oprašta grehe, on ih zaboravlja u tom smislu što se više ne osvrće na njih. Zato i mi kada opraštamo drugima, želimo da to ostavimo iza sebe i da se više ne osvrćemo na ono što se dogodilo.

16. (a) Da li to što smo spremni da opraštamo znači da previđamo uvrede i dozvoljavamo drugima da nas iskorišćavaju? Objasni. (b) Šta moramo raditi da bi nam Bog opraštao?

 16 To što smo spremni da oprostimo ne znači da previđamo uvrede niti da dozvoljavamo drugima da nas iskorišćavaju. Mi jednostavno ne želimo da gajimo ozlojeđenost. Međutim, značajno je zapaziti  da mi moramo opraštati drugima ako želimo da Bog oprašta nama (Mat. 6:14, 15). Jehova je saosećajan i „pamti da smo prah“ (Ps. 103:14). Zato kada nas drugi povrede rečima ili nekim postupcima, setimo se da su i oni nesavršeni poput nas i od srca im oprostimo (Ef. 4:32; Kol. 3:13).

Iskreno se molimo za one koji su nas povredili (Videti 17. odlomak)

17. Šta nam može pomoći ako su nas neki brat ili sestra povredili?

 17 Naravno, nije uvek lako oprostiti. Čak je i nekim pomazanim hrišćanima u prvom veku očigledno bilo teško da reše neke nesuglasice (Fil. 4:2). Ako su nas neki brat ili sestra povredili, šta nam može pomoći? Pogledajmo Jovov primer. On je bio jako povređen kada su ga njegovi „prijatelji“ — Elifas, Vildad i Sofar — neosnovano optužili (Jov 10:1; 19:2). Jehova ih je na kraju prekorio zbog toga. Rekao im je da odu kod Jova i prinesu žrtvu za svoje grehe (Jov 42:7-9). Ali Jehova je i od Jova tražio da nešto učini. Šta to? Rekao mu je da se moli za njih. Jov je tako i uradio i Jehova ga je blagoslovio što je bio spreman da oprosti. (Pročitati Jova 42:10, 12, 16, 17.) Koju pouku iz toga možemo izvući? Kada se iskreno molimo za nekoga ko nas je povredio, biće nam lakše da ne gajimo ozlojeđenost.

I DALJE CENIMO SVE JEHOVINE OSOBINE

18, 19. Kako možemo i dalje produbljivati svoju ljubav prema Jehovi?

18 Sigurno smo uživali dok smo razmatrali neke od Jehovinih divnih osobina. Videli smo da je pristupačan, nepristran, velikodušan, razuman, veran i spreman da oprašta. Naravno, to je samo delić onoga što još možemo saznati o Jehovi. Kroz čitavu večnost ćemo otkrivati još mnogo toga lepog o njemu (Prop. 3:11). Sigurno se slažemo sa rečima apostola Pavla, koji je napisao: „O dubino bogatstva, mudrosti i znanja Božjeg!“ Isto se može reći i za Božju ljubav i šest osobina o kojima je bilo reči u ovim člancima (Rimlj. 11:33).

19 I dalje produbljujmo svoju ljubav prema Jehovi zbog svih njegovih divnih osobina. Upoznajmo se s njima, razmišljajmo o njima i trudimo se da ih u svom životu ispoljavamo (Ef. 5:1). Dok to budemo činili, sigurno ćemo se sve više uveravati u istinitost psalmistinih reči: „A meni je dobro biti blizu Boga“ (Ps. 73:28).

^ odl. 7 Korisni predlozi mogu se naći u člancima „Da li si nedavno ikoga ohrabrio?“ u Stražarskoj kuli od 15. januara 1995. i „Podsticati na ljubav i dobra dela — kako?“ u izdanju od 1. aprila 1995.

^ odl. 14 Videti 10. odlomak u 26. poglavlju knjige Približi se Jehovi.