Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Obogatimo svoj život čitanjem Biblije

Obogatimo svoj život čitanjem Biblije

„Zaista uživam u Božjem zakonu“ (RIMLJ. 7:22)

1-3. Kako nam koristi to što čitamo Bibliju i primenjujemo njene savete?

„SVAKOG jutra zahvaljujem Jehovi što mi pomaže da razumem Bibliju.“ Ovo su reči jedne starije sestre koja i dalje čita Bibliju iako ju je pročitala više od 40 puta. Jedna mlađa sestra je rekla da joj je čitanje Biblije pomoglo da razume da je Jehova stvarna osoba i da razvije blizak odnos s njim. Ona kaže da nikada u životu nije bila srećnija.

2 Apostol Petar nas je podstakao da ’razvijamo želju za čistim mlekom Božje reči‘ (1. Petr. 2:2). Kada proučavamo Bibliju i primenjujemo ono što smo naučili, imamo čistu savest i vodimo smisaon i ispunjen život. Razvijamo bliska prijateljstva sa onima koji vole Boga i služe mu. Sve su to dobri razlozi da ’uživamo u Božjem zakonu‘ (Rimlj. 7:22). Ali čitanje Biblije nam može obogatiti život na još mnoge načine. Pogledajmo neke od njih.

3 Što više upoznamo Jehovu i njegovog Sina, više ćemo voleti i njih i druge ljude. Biblija nam otkriva kako će Bog uskoro izbaviti pravedne ljude iz ovog zlog sveta. To je dobra vest koju propovedamo drugima. Jehova će nas blagosloviti dok se trudimo da druge poučimo onome što smo saznali čitajući njegovu Reč.

ČITAJMO I RAZMIŠLJAJMO

4. Šta znači čitati Bibliju „prigušenim glasom“?

4 Jehova ne želi da njegove sluge na brzinu čitaju njegovu Reč. On je Isusu Navinu rekao: „Neka se ova knjiga zakona ne odvaja od tvojih usta. Pažljivo je [’prigušenim glasom‘, fusnota] čitaj dan i noć“ (Is. Nav. 1:8; Ps. 1:2). Da li bi to značilo da celu Bibliju, od Postanka do Otkrivenja, treba da čitamo bukvalno prigušenim glasom? Ne. Suština tog saveta jeste da čitamo onim tempom koji nam dopušta  da razmišljamo o onome što čitamo. Kada je tako pažljivo čitamo, onda možemo obratiti pažnju na ono što je za nas u tom trenutku naročito korisno ili ohrabrujuće. Kada naiđemo na takve izraze, stihove ili izveštaje, čitajmo ih polako i čak naglas izgovorimo reči koje su nam važne. Tada će te reči za nas imati posebnu težinu. Zašto je to važno? Zato što ćemo biti motivisani da neki biblijski savet primenimo samo ako ga zaista razumemo.

5-7. Navedi primere koji pokazuju kako nam pažljivo čitanje Božje Reči može pomoći (a) da se držimo Jehovinih moralnih merila; (b) da budemo strpljivi i ljubazni prema drugima; (v) da se čak i u teškim situacijama uzdamo u Jehovu.

5 Kada čitamo delove Biblije koje nije lako razumeti, bilo bi dobro da ih pažljivo i sporije čitamo. Na primer, pogledajmo tri moguće situacije. U prvoj situaciji zamislimo kako jedan mladi brat prema svom rasporedu za čitanje Biblije dolazi do knjige proroka Osije. U četvrtom poglavlju zastaje nakon što je pročitao deo od 11. do 13. stiha. (Pročitati Osiju 4:11-13.) Zašto? Ti stihovi su mu privukli pažnju zato što u poslednje vreme školski drugovi vrše na njega pritisak da počini nemoral. Dok razmišlja o tim stihovima, kaže sebi: ’Jehova vidi šta sve ljudi rade čak i kada su sami. Stvarno ne želim da ga povredim.‘ Taj brat je čvrsto rešio da se drži Jehovinih moralnih merila.

6 U drugoj situaciji jedna sestra čita Joilovo proročanstvo i dolazi do 13. stiha u 2. poglavlju. (Pročitati Joila 2:13.) Dok pažljivo čita taj stih, razmišlja o tome kako da se ugleda na Jehovu, koji je „milostiv i milosrdan, spor na gnev i pun dobrote“. Pošto je ponekad sarkastična i neljubazna kad razgovara sa svojim mužem ili drugima, rešila je da se promeni.

7 U trećoj situaciji jedan naš brat ostaje bez posla i zabrinut je jer ne zna kako će izdržavati ženu i decu. Pažljivo čita knjigu proroka Nauma. U sedmom stihu prvog poglavlja, nailazi na reči koje kažu da Jehova „pazi na one koji kod njega traže utočište“ i da je za njih „tvrđava u dan nevolje“. Te reči mu pružaju utehu. Shvata da Jehova voli njega i njegovu porodicu i zato više nije toliko zabrinut. Zatim pažljivo čita 15. stih. (Pročitati Nauma 1:15.) Ovaj stih pomaže našem bratu da razume da će pouzdanje u Jehovu pokazati tako što će propovedati dobru vest čak i kada prolazi kroz teške periode. Iako i dalje traži posao, trudi se da više vremena provodi u službi propovedanja.

8. Ukratko navedi nešto vredno što si naučio čitajući Bibliju.

8 Misli koje smo istakli u ovim primerima nalaze se u biblijskim knjigama za koje neki smatraju da ih je teško razumeti. Ali kada u njima nađemo ovako korisne i ohrabrujuće stihove, želećemo da pažljivije pročitamo i ostale stihove u tim knjigama. Zamislimo samo koliko mudrih i utešnih reči možemo naći u knjigama tih proroka. A šta da kažemo za ostali deo Biblije? Božja Reč je poput bogatog nalazišta dijamanata. Potrudimo se da pronađemo što više tih dragulja. Dok čitamo Bibliju, tražimo savete i ohrabrenje, koji su dragoceni poput dijamanata.

POTRUDIMO SE DA RAZUMEMO ONO ŠTO ČITAMO

9. Šta treba da radimo da bismo bolje razumeli Bibliju?

9 Veoma je važno da svakog dana čitamo Bibliju. Ali isto tako je  važno i da razumemo ono što čitamo. Zato iskoristimo naše publikacije da bismo saznali nešto o ljudima, mestima i događajima o kojima čitamo. Ako se pitaš kako bi u svom životu mogao primeniti neki biblijski savet, potraži pomoć od nekog starešine ili zrelih suhrišćana. Jednom hrišćaninu iz prvog veka bila je potrebna pomoć da ispravno razume istinu. On se zvao Apolo.

10, 11. (a) Kako je Apolo postao još bolji propovednik dobre vesti? (b) Zašto je Apolo dobar primer za nas? (Videti okvir „Da li si u toku sa najnovijim razumevanjem istine?“)

10 Apolo je bio revan hrišćanin jevrejskog porekla „dobro upućen u Pisma“. U Delima apostolskim za njega se kaže: „Govorio je i tačno poučavao o Isusu, ali je poznavao samo Jovanovo krštenje.“ Apolo očigledno nije znao da ima nekih novina što se tiče značenja krštenja. Akila i Priskila su u to vreme bili u Efesu i kada su ga tamo čuli kako propoveda „tačnije [su] mu objasnili Božji put“ (Dela 18:24-26). Kako je to koristilo Apolu?

11 On je iz Efesa otišao za Ahaju i nastavio da propoveda. „Kad je tamo stigao, mnogo je pomogao onima koji su primili veru po Božjoj nezasluženoj dobroti, jer je snažno pobijao Judejce u javnim raspravama, dokazujući iz Pisama da je Isus zaista Hrist“ (Dela 18:27, 28). Zahvaljujući tome što je ispravno razumeo značenje krštenja, mnogo je pomogao novima da napreduju u istini. Šta iz ovoga možemo naučiti? Možemo se ugledati na Apola tako što ćemo se truditi da razumemo ono što čitamo u  Bibliji. Ali ćemo biti spremni da sa poniznošću i zahvalnošću prihvatimo savete i predloge iskusnijih suvernika. Tako ćemo sigurno postati bolji učitelji.

ONO ŠTO SMO NAUČILI PRENOSIMO DRUGIMA

12, 13. Kako bismo taktično koristeći Bibliju mogli pomoći nekome da duhovno napreduje?

12 Poput Akile, Priskile i Apola, i mi možemo biti pravi blagoslov za druge. Kako se osećamo kada zainteresovanoj osobi pomognemo da savlada neku prepreku u svom duhovnom napretku? A kako se osećaju starešine kada im se neki suvernik zahvali za biblijski savet kojim su mu pomogli da prebrodi neku krizu? Zaista smo srećni kada na temelju Božje Reči pomognemo nekome da promeni svoj život nabolje. * Pogledajmo kako to možemo postići.

13 Što se tiče služenja Jehovi, u vreme proroka Ilije mnogi Izraelci su sedeli na dve stolice. Ono što je Ilija rekao tim Izraelcima može pomoći i onima koji proučavaju, ali još nisu odlučili da služe Jehovi. (Pročitati 1. Kraljevima 18:21.) Ili recimo, ako se neko plaši kako će reagovati njegovi prijatelji ili članovi porodice kada im kaže da proučava Bibliju, mogli bismo ga ohrabriti na temelju Isaije 51:12, 13. (Pročitati.)

14. Šta će nam pomoći da se setimo biblijskih stihova kad nam zatrebaju?

14 U Bibliji ima mnogo toga što nas može ohrabriti, ispraviti ili ojačati. Ali možda se pitamo kako da nađemo stihove baš onda kad nam trebaju. Svaki dan čitajmo Bibliju i razmišljajmo o onome što smo pročitali. Tako ćemo s vremenom naučiti dosta stihova, a Jehovin duh će nam pomoći da ih se setimo kad nam zatrebaju (Mar. 13:11; pročitati Jovana 14:26). *

15. Šta će nam pomoći da još bolje razumemo Božju Reč?

15 Poput kralja Solomona, molimo se Jehovi da nam da mudrost u službi propovedanja i u obavljanju skupštinskih zaduženja (2. Let. 1:7-10). Ugledajmo se na proroke koji su „marljivo ispitivali i pažljivo istraživali“ svete spise da bi dobro upoznali Jehovu i saznali šta je njegova volja (1. Petr. 1:10-12). Apostol Pavle je podstakao Timoteja da se ’hrani rečima vere i dobrim učenjem‘ (1. Tim. 4:6). Ako nastavimo da proučavamo Bibliju, bićemo u još boljoj poziciji da drugima pomažemo u duhovnom pogledu, a samim tim će i naša vera biti jača.

ČITANJE BIBLIJE NAM PRUŽA ZAŠTITU

16. (a) Kako je Verijcima koristilo to što su „svaki dan istraživali Pisma“? (b) Zašto je i za nas važno da svaki dan čitamo Bibliju?

16 Judejci koji su živeli u Veriji, gradu u tadašnjoj Makedoniji, imali su običaj da ’svaki dan istražuju Pisma‘. Kada im je Pavle propovedao dobru vest, oni su to što im je govorio upoređivali sa onim što su već znali iz Pisma. Do čega je to dovelo? Mnogi su se uverili da im je govorio istinu i „postali [su] vernici“ (Dela  17:10-12). Ovaj primer potvrđuje da svakodnevno čitanje Biblije jača našu veru u Jehovu. A jaka vera nam je neophodna da bismo preživeli kraj ovog sveta (Jevr. 11:1).

17, 18. (a) Kako jaka vera i ljubav štite naše simbolično srce? (b) Kako nas nada štiti?

17 Apostol Pavle je s dobrim razlogom napisao: „Mi koji pripadamo danu, budimo trezveni i na grudi stavimo oklop vere i ljubavi i stavimo kacigu — nadu u spasenje“ (1. Sol. 5:8). Vojnici su morali da na grudima nose oklop kako bi zaštitili srce. Slično tome, hrišćani moraju zaštititi svoje simbolično srce od greha. Kada jedan Jehovin sluga ima jaku veru u ispunjenje Božjih obećanja i ljubav prema Bogu i bližnjima, on u duhovnom smislu ima najbolji mogući oklop. Malo je verovatno da će učiniti nešto zbog čega bi izgubio Božju naklonost.

18 Pavle je spomenuo i kacigu, to jest „nadu u spasenje“. U biblijsko vreme, vojnici su mogli lako izgubiti život u bici ukoliko nisu zaštitili glavu. Ali s dobrom kacigom mogli su bez većih posledica podneti udarce. Kada proučavamo Božju Reč, naša nada u to da nas Jehova može izbaviti postaje sve jača. Takva nada će nam pomoći da ne potpadnemo pod uticaj otpadnika, čije se isprazne reči šire kao gangrena (2. Tim. 2:16-19). Naša nada će nam dati snagu da se odupremo lošim uticajima koji nas mogu navesti da zgrešimo Jehovi.

POMOĆI ĆE NAM DA PREŽIVIMO POSLEDNJE DANE

19, 20. Zašto istinski cenimo Božju Reč i kako to dokazujemo? (Videti okvir „Jehova mi daje upravo ono što mi treba“.)

19 Što se više bližimo kraju ovog sveta, to ćemo više morati da se oslanjamo na Jehovinu Reč. Njeni saveti nam pomažu da se rešimo loših navika i da se borimo protiv nesavršenosti. Ohrabrenje i uteha koje nam pruža daju nam snagu da prebrodimo kušnje koje pred nas stavljaju Satana i ovaj svet. Zahvaljujući vođstvu koje nam Jehova pruža preko svoje Reči, ostaćemo na putu života.

20 Nemojmo zaboraviti da Bog „želi da se sve vrste ljudi spasu“. To se odnosi na sve njegove sluge, kao i na ljude koji spremno slušaju dobru vest. Ali svi oni koji žele da budu spaseni moraju ’dobro upoznati istinu‘ (1. Tim. 2:4). Zato je neophodno da čitamo Bibliju i da primenjujemo njene savete ako želimo da preživimo. Svakodnevnim čitanjem Biblije dokazujemo da istinski cenimo Jehovinu Reč (Jov. 17:17).

^ odl. 12 Naravno, nikada ne treba da koristimo Bibliju da bismo prisilili nekoga da se promeni ili da bismo ga osudili. Treba da se ugledamo na Jehovu i da budemo strpljivi i dobri prema onima s kojima proučavamo Bibliju (Ps. 103:8).

^ odl. 14 Možda znamo neke reči iz stiha, ali ne znamo gde se on tačno nalazi. Kako da ga pronađemo? Te reči možemo potražiti na kraju Biblije u registru biblijskih reči ili u biblioteci publikacija na CD-u (Watchtower Library).