Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  septembar 2017.

Božja Reč je delotvorna

Božja Reč je delotvorna

Božja reč je živa i delotvorna (JEVR. 4:12)

PESME: 96, 94

1. Zašto nema sumnje u to da je Božja Reč delotvorna? (Videti sliku na početku članka.)

MI SMO kao Jehovin narod potpuno sigurni da je njegova reč, to jest poruka koju je uputio ljudima „živa i delotvorna“ (Jevr. 4:12). Mnogi od nas su živi dokaz da Biblija može da promeni ljude. Neka naša braća i sestre nekada su bili lopovi, zavisnici od droge ili su vodili nemoralan način života. Neki su postigli izvestan uspeh u ovom svetu, ali su i dalje imali osećaj da im u životu nešto nedostaje (Prop. 2:3-11). Na svu sreću, mnogi koji su bili beznadežno izgubljeni u ovom svetu pronašli su pravi put upravo zahvaljujući Božjoj Reči. Tokom godina smo čitali mnoga takva iskustva objavljena u Stražarskoj kuli u seriji članaka „Biblija menja živote“. Ali čak i nakon tako velikih promena, pravi hrišćani moraju nastaviti da jačaju svoj odnos s Jehovom uz pomoć njegove Reči.

2. Kako je Božja Reč uticala na ljude u prvom veku?

2 Da li smo iznenađeni činjenicom da su se i u naše vreme mnogi drastično promenili nabolje pod uticajem Božje Reči? Ni najmanje! Takva iskustva nas podsećaju  na našu braću i sestre u prvom veku, koji su imali nebesku nadu. (Pročitati 1. Korinćanima 6:9-11.) Nakon što je nabrojao kakvi sve ljudi neće naslediti Božje Kraljevstvo, apostol Pavle je rekao: „Neki od vas bili su takvi.“ Uspeli su da se promene uz pomoć Božje Reči i svetog duha. Ali čak i kada su postali hrišćani, neki od njih su napravili ozbiljne greške koje su uticale na njihov odnos s Jehovom. Na primer, Biblija spominje jednog pomazanog hrišćanina koji je morao da bude isključen. Kasnije se promenio i ponovo postao deo skupštine (1. Kor. 5:1-5; 2. Kor. 2:5-8). Zaista je ohrabrujuće što su naša braća i sestre uz pomoć Božje Reči savladali mnoge velike probleme.

3. O čemu ćemo govoriti u ovom članku?

3 Budući da je Božja Reč toliko delotvorna i da nam stoji na raspolaganju, sigurno bismo želeli da i nama lično pomogne (2. Tim. 2:15). U ovom članku ćemo govoriti o tome šta možemo učiniti kako bi Božja Reč nesmetano delovala (1) u našem ličnom životu, (2) u službi propovedanja i (3) dok poučavamo u skupštini. Ono što budemo naučili pomoći će nam da pokažemo ljubav i zahvalnost našem nebeskom Ocu, koji nas uči za naše dobro (Is. 48:17).

U NAŠEM LIČNOM ŽIVOTU

4. (a) Šta treba da radimo ako želimo da Božja Reč deluje na nas? (b) Kada ti nalaziš vreme za čitanje Biblije?

4 Ako želimo da Božja Reč deluje na nas, moramo je redovno čitati — i to svakodnevno ako je ikako moguće (Is. Nav. 1:8). Većina od nas ima dosta obaveza. Pa ipak, nemojmo dozvoliti da nam čak ni obaveze koje spadaju u nešto što je neizostavno poremete raspored za redovno čitanje Biblije. (Pročitati Efešanima 5:15, 16.) Mnogi Jehovini svedoci su veoma domišljati kada je reč o pronalaženju vremena za čitanje Biblije, bilo da je to na početku dana, na njegovom kraju ili negde u sredini. Oni se slažu sa onim što je psalmista napisao: „O kako volim zakon tvoj! Po ceo dan o njemu razmišljam“ (Ps. 119:97).

5, 6. (a) Zašto je važno da duboko razmišljamo o onome što smo pročitali? (b) Kako nam to što čitamo može ući u srce? (v) Kako tebi lično koristi čitanje Biblije i duboko razmišljanje?

5 Osim što čitamo Bibliju, veoma je važno i da razmišljamo o onome što smo pročitali (Ps. 1:1-3). Jedino tako ćemo moći da tu neprolaznu  mudrost primenimo u svom životu. Bilo da je čitamo u štampanom ili elektronskom obliku, naš cilj je da nam te reči uđu u srce.

6 A kako nam mogu ući u srce? Kada čitamo Bibliju, trebalo bi da zastanemo i da postavimo sebi neka pitanja, kao na primer: „Šta mi ovo govori o Jehovi? Kako načelo koje sam upravo pročitao već primenjujem u svom životu? Gde bi još mogao da se popravim?“ Dok u molitvi razmišljamo o Božjoj Reči, imaćemo želju da u još većoj meri primenjujemo njene savete. Tako će ona nesmetano delovati u našem životu (2. Kor. 10:4, 5).

U SLUŽBI PROPOVEDANJA

7. Kako možemo efikasno koristiti Božju Reč u službi propovedanja?

7 Šta nam može pomoći da Božju Reč efikasno koristimo u službi propovedanja? Prvi korak je da se ne ustežemo da ljudima ukazujemo na nju. Jedan brat je to ovako objasnio: „Ako bi s Jehovom propovedao od kuće do kuće, da li bi samo ti govorio ili bi i njemu dao reč?“ Poenta je u tome da kada u službi propovedanja čitamo direktno iz Biblije, mi u stvari dopuštamo da se Jehova obrati stanaru. Dobro izabrani stihovi verovatno će ostaviti dublji utisak od bilo čega što bismo mi mogli reći (1. Sol. 2:13). Zato bi bilo dobro da se pitamo da li koristimo svaku priliku da onima kojima propovedamo pročitamo nešto iz Božje Reči.

8. Zašto nije dovoljno da u službi propovedanja samo pročitamo neki stih?

8 Međutim, nije dovoljno da nekome samo pročitamo biblijski stih. Mnogi znaju malo toga o Bibliji. Tako je bilo i u prvom veku (Rimlj. 10:2). Zato ne bi trebalo da pretpostavimo da je osoba razumela ono što  smo joj pročitali. Treba da ponovimo neke reči, ili možda čak da ponovo pročitamo deo stiha, kao i da objasnimo šta to znači. Tako Božja Reč može stići do srca i misli naših sagovornika. (Pročitati Luku 24:32.)

9. Navedi primere kako možemo pomoći ljudima da cene Bibliju.

9 Ono što kažemo pre nego što pročitamo neki stih može pomoći našem sagovorniku da ceni ono što stoji u Bibliji. Na primer, mogli bismo reći: „Pogledajmo šta naš Stvoritelj kaže o tome.“ Kad razgovaramo s nekim ko ne pripada nekoj hrišćanskoj religiji mogli bismo reći: „Zapazite šta se kaže u svetim spisima.“ Ili ako razgovaramo s nekim ko nije religiozan, mogli bismo ga pitati: „Da li ste možda čuli ovu staru izreku?“ Dakle, uzmimo u obzir raznolikost među ljudima i naš pristup prilagodimo tome (1. Kor. 9:22, 23).

10. (a) Šta je doživeo jedan naš brat? (b) Kako si se ti u službi propovedanja uverio da je Božja Reč delotvorna?

10 Mnogi su se uverili da na ljude ostavlja dubok utisak ono što im pročitamo iz Božje Reči. Evo jednog primera. Jedan brat je posetio jednog starijeg gospodina koji je godinama čitao naše časopise. Rešio je da mu pročita jedan stih koji je naveden u tom izdanju, a ne samo da mu ostavi časopis. Pročitao mu je stih iz 2. Korinćanima 1:3, 4, gde se kaže: „Otac milosrđa i Bog svake utehe [...] nas teši u svakoj našoj nevolji.“ Te reči su toliko dirnule tog čoveka da je zamolio brata da mu to još jednom pročita. Rekao je da je njemu i njegovoj supruzi zaista potrebna uteha i želeo je da sazna nešto više o Bibliji. Zar to nije dokaz da je Božja Reč zaista delotvorna u službi propovedanja? (Dela 19:20).

DOK POUČAVAMO U SKUPŠTINI

11. Koju odgovornost imaju braća koja drže govore?

11 Svi mi volimo da dolazimo na naše sastanke i veće skupove. Glavni razlog je to što želimo da slavimo Jehovu, ali i da dobijemo duhovnu pouku. Braća koja u takvim prilikama drže govore imaju veliku čast ali i ozbiljnu odgovornost (Jak. 3:1). Zato moraju voditi računa o tome da se ono što kažu uvek temelji na Božjoj Reči. Ako i ti imaš čast da držiš govore, šta možeš učiniti da tvoji slušaoci osete snagu Božje Reči?

12. Šta govornik treba da uradi da bi biblijski stihovi bili okosnica njegovog govora?

12 Biblijski stihovi treba da budu okosnica tvog govora (Jov. 7:16). Šta to znači? To znači da ni iskustva, ni primeri, pa čak ni tvoj način izlaganja ne smeju da gurnu u drugi plan biblijske stihove. S druge strane, ne zaboravi da čitanje stihova nije isto što i poučavanje. Štaviše, kad slušaoci čuju previše stihova, verovatno neće zapamtiti nijedan od njih. Zato pažljivo izaberi ključne stihove. Tokom govora ih pročitaj, objasni, potkrepi primerom i istakni njihovu praktičnu primenu (Nem. 8:8). Ako govor spremaš na osnovu predloška, dobro ga prouči i pročitaj sve navedene stihove. Potrudi se da razumeš kako su misli iz predloška povezane s navedenim stihovima. Zatim  izaberi stihove koji će istaći glavne misli. (Korisne savete možeš naći u knjizi Izvuci korist iz obrazovanja u Teokratskoj školi službe, studije 21-23.) I ono što je najvažnije, moli se Jehovi da ti pomogne da dobro preneseš dragocene misli iz njegove Reči. (Pročitati Jezdru 7:10 i Poslovice 3:13, 14.)

13. (a) Kako su na jednu sestru uticali stihovi koje je čula na sastanku? (b) Kako na tebe utiču stihovi koje čuješ na sastancima?

13 Na jednu sestru iz Australije su veoma duboko uticali stihovi koje je čula na jednom sastanku. Ona je u detinjstvu doživela mnoge loše stvari. Kasnije je prihvatila biblijsku istinu i predala život Jehovi. Pa ipak, bilo joj je teško da prihvati da je Jehova voli. Ali s vremenom se uverila u to. Šta joj je u tome pomoglo? Prekretnica je usledila kada je duboko razmišljala o stihovima koje je čula na jednom sastanku i koje je povezala s još nekim stihovima. * Da li si i ti možda na nekom sastanku ili kongresu čuo neki stih koji je tako duboko uticao na tebe? (Nem. 8:12).

14. Kako možemo pokazati da cenimo Jehovinu Reč?

14 Zar nismo od srca zahvalni Jehovi što nam je dao svoju pisanu Reč, Bibliju? I ne samo što nam ju je dao već se pobrinuo da ona do dan-danas opstane (1. Petr. 1:24, 25). Zato želimo da je redovno čitamo, da primenjujemo njene savete i da je koristimo dok pomažemo drugima. Tako ćemo pokazati ne samo da volimo i cenimo taj divan dar, već i onoga od koga smo ga dobili, Jehovu Boga.

^ odl. 13 Videti okvir „ Prekretnica“.