Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  jun 2017.

Sačuvajmo ljubav prema duhovnom blagu

Sačuvajmo ljubav prema duhovnom blagu

Gde je vaše blago, tamo će biti i vaše srce (LUKA 12:34)

PESME: 153, 104

1, 2. (a) Šta obuhvata duhovno blago koje nam Jehova daje? (b) O čemu će biti reči u ovom članku?

JEHOVA je najbogatija osoba u svemiru (1. Let. 29:11, 12). Pa ipak, on je veoma velikodušan i duhovno blago koje poseduje rado deli s onima koji uviđaju njegovu vrednost. Treba da budemo zahvalni za to blago, koje obuhvata: (1) Božje Kraljevstvo, (2) službu propovedanja i (3) istinu iz Božje Reči. Međutim, ukoliko nismo oprezni, moglo bi se desiti da izgubimo cenjenje prema tom duhovnom blagu. Zato treba redovno da razmišljamo o njegovoj vrednosti i produbljujemo ljubav prema njemu. Isus je o tome rekao: „Gde je vaše blago, tamo će biti i vaše srce“ (Luka 12:34).

2 Pogledajmo sada kako možemo sačuvati ljubav i cenjenje prema Božjem Kraljevstvu, službi propovedanja i istini iz Božje Reči. Dok to budemo razmatrali, dobro je da svako od nas razmišlja kako to lično može činiti.

 BOŽJE KRALJEVSTVO

3. Šta je trgovac iz Isusovog poređenja bio spreman da uradi kako bi kupio biser? (Videti sliku na početku članka.)

3 Pročitati Mateja 13:45, 46. Jednom prilikom, Isus je ispričao poređenje o trgovcu biserima. Nema sumnje da je on tokom godina kupio i prodao na stotine bisera. Ali jednog dana je pronašao biser koji je bio toliko poseban da mu je i od samog pogleda na njega zaigralo srce. Međutim, da bi ga kupio, morao je da proda sve što ima. Koliko je onda taj biser za njega bio dragocen!

4. Šta smo spremni da činimo za Božje Kraljevstvo?

4 Šta možemo naučiti iz ovog poređenja? Božje Kraljevstvo je poput tog dragocenog bisera. Ukoliko ono u našim očima ima toliku vrednost koliko i biser u očima trgovca, bićemo spremni da se odreknemo svega što nas sprečava da postanemo i ostanemo podanici tog Kraljevstva. (Pročitati Marka 10:28-30.) Sada ćemo osmotriti primer dve osobe koje su upravo to učinile.

5. Šta je Zakhej bio spreman da uradi za Božje Kraljevstvo?

5 Osmotrimo najpre primer iz Isusovog vremena. Reč je o čoveku po imenu Zakhej, koji je bio glavni poreznik i koji se obogatio iznuđivanjem novca (Luka 19:1-9). Ali kada je čuo Isusa kako govori o Kraljevstvu, shvatio je da je ono nešto veoma vredno, pa je bio spreman da učini velike promene u životu. Zato je rekao: „Evo, Gospode, pola svoje imovine dajem siromašnima, i svima koje sam lažno optužio da bih iznudio novac vraćam četvorostruko.“ On se spremno odrekao bogatstva koje je nepošteno stekao i više nije bio pohlepan.

6. Zašto je jedna žena napravila velike promene u životu?

6 Pogledajmo sada jedan primer iz našeg vremena. Jedna žena je, dok je bila u homoseksualnoj vezi, čula dobru vest o Kraljevstvu. U to vreme je bila predsednik jedne organizacije za zaštitu prava homoseksualaca. Međutim, dok je proučavala Bibliju, uvidela je vrednost Božjeg Kraljevstva. Shvatila je da mora da napravi velike promene u životu (1. Kor. 6:9, 10). Ljubav prema Jehovi ju je pokrenula da napusti organizaciju kojoj je pripadala i da okonča svoju homoseksualnu vezu. Krstila se 2009. i već sledeće godine postala opšti pionir. Ljubav prema Jehovi i njegovom Kraljevstvu je nadjačala njene neispravne želje (Mar. 12:29, 30).

7. Kako možemo sačuvati ljubav prema Božjem Kraljevstvu?

7 Mnogi među nama su iz korena promenili život da bi postali podanici Božjeg Kraljevstva (Rimlj. 12:2). Međutim, tu se naša borba ne završava. U kom smislu? Da bismo sačuvali ljubav prema Božjem Kraljevstvu, moramo se boriti protiv svega što bi moglo zauzeti njegovo mesto u našem srcu. Na primer, to mogu biti ljubav prema materijalnim stvarima i neispravne seksualne želje (Posl. 4:23; Mat. 5:27-29). U toj borbi nam pomaže i dragocen zadatak koji nam je Jehova poverio.

SLUŽBA PROPOVEDANJA

8. (a) Zašto je Pavle za našu službu rekao da je blago u zemljanim posudama? (b) Kako je Pavle pokazao da voli službu?

8 Pre nego što je otišao na nebo, Isus nam je dao zapovest da propovedamo dobru vest o Kraljevstvu i stvaramo učenike (Mat. 28:19, 20). Apostol Pavle je razumeo koliko je ta služba dragocena. Zato je o službi koja je poverena  onima koji su u novom savezu rekao: „To blago imamo u zemljanim posudama“ (2. Kor. 4:7; 1. Tim. 1:12). Šta je time mislio? Mi smo nesavršeni i zato smo poput tih zemljanih posuda. Međutim, poruka koju prenosimo je dragocena jer može doneti večni život i nama i onima koji je slušaju. Zato je Pavle rekao: „Sve činim radi dobre vesti, da bih je propovedao drugima“ (1. Kor. 9:23). Ljubav prema službi je pokretala Pavla da bude revan u stvaranju učenika. (Pročitati Rimljanima 1:14, 15 i 2. Timoteju 4:2.) To mu je pomoglo da istraje uprkos žestokom progonstvu (1. Sol. 2:2). Kako i mi poput Pavla možemo pokazati da volimo službu?

9. Na koje načine možemo pokazati da volimo službu?

9 Pavle je pokazao da voli službu koja mu je poverena i tako što je koristio svaku priliku da svedoči drugima. Po uzoru na njega i druge hrišćane iz prvog veka, mi propovedamo u svakoj prilici. Na primer, na javnim mestima, od kuće do kuće i gde god ima ljudi (Dela 5:42; 20:20). Ukoliko nam to okolnosti dozvoljavaju, propovedamo u većoj meri, tako što služimo kao pomoćni ili opšti pioniri. Takođe učimo neki strani jezik ili se selimo na područje gde je veća potreba za objaviteljima, bilo u našoj zemlji, bilo u nekoj drugoj (Dela 16:9, 10).

10. Koje blagoslove je doživela jedna sestra?

10 Osmotrimo primer jedne neudate sestre iz Sjedinjenih Država, po imenu Ajrin. Ona je želela da propoveda doseljenicima iz Rusije. Tako se 1993. pridružila grupi na ruskom jeziku u Njujorku. Tada je u toj grupi bilo oko 20 objavitelja. Ajrin do danas revno služi na tom području već više od 20 godina, iako za sebe kaže da nije baš tako dobro savladala ruski jezik. Međutim, Jehova je blagoslovio njenu revnost i revnost drugih poput nje. Tako danas u Njujorku postoji šest skupština na ruskom jeziku. Krstilo se 15 osoba s kojima je Ajrin proučavala, a neki od njih služe u Betelu, neki kao pioniri i starešine. Ajrin kaže: „Mogla sam sebi da postavim i druge ciljeve, ali ne mogu da zamislim da bi mi neki drugi doneo više radosti.“ Zaista se vidi da Ajrin svoju službu smatra blagom.

Da li na službu gledaš kao na blago i da li redovno učestvuješ u njoj? (Videti 11. i 12. odlomak)

11. Šta se postiže kad propovedamo uprkos protivljenju?

11 Ukoliko cenimo svoju službu, tada ćemo poput apostola Pavla propovedati uprkos protivljenju (Dela 14:19-22). Na primer, u periodu od 1930-ih do početka 1940-ih, naša braća i sestre u Sjedinjenim Državama suočila su se sa žestokim protivljenjem. Pa ipak, po uzoru na Pavla, nisu se pokolebali  i nastavili su da propovedaju. Da bi zaštitili pravo na propovedanje, borili su se na sudovima i izvojevali mnoge pravne pobede. Na primer, 1943. brat Natan Nor je prokomentarisao jednu od pobeda na Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država i rekao braći: „Pobede su dobijene jer ste se vi borili. Da vi niste propovedali, nijedan slučaj ne bi dospeo pred Vrhovni sud. Ali zbog vas naša braća širom sveta nastavljaju sa službom i ne posustaju pred progonstvom. Ova povoljna presuda je pobeda Gospodovog naroda, koji je ostao nepokolebljiv.“ Zahvaljujući ovakvim pobedama, i braća u drugim zemljama su se izborila za slobodu propovedanja. Zaista, ukoliko volimo službu, protivljenje nas neće zaustaviti.

12. Šta si odlučan da činiš?

12 Nadalje, ako cenimo svoju službu, nećemo se koncentrisati na to koliko ćemo sati upisati u izveštaj. Umesto toga, svom snagom ćemo se truditi da damo „temeljno svedočanstvo za dobru vest“ (Dela 20:24; 2. Tim. 4:5). Ali čemu ćemo poučavati druge dok im svedočimo? Jehova nam i u tome pomaže tako što nam daje nešto dragoceno.

ISTINA IZ BOŽJE REČI

13, 14. (a) Šta je „riznica“ o kojoj je Isus govorio u Mateju 13:52? (b) Kako punimo svoju duhovnu riznicu?

13 U naše duhovno blago spada i istina iz Božje Reči, koju je nadahnuo Bog istine (2. Sam. 7:28; Ps. 31:5). Pošto je velikodušan, on rado deli duhovne bisere s nama. Razmislimo koliko smo toga naučili od kad smo prvi put saznali za istinu. Mnogo toga smo naučili iz njegove Reči i publikacija, kao i putem kongresa i naših sastanaka. Kako godine prolaze, mi stičemo ono što je Isus nazvao riznicom, u kojoj se nalaze stari i novi duhovni biseri iz Božje Reči. (Pročitati Mateja 13:52.) Ukoliko tragamo za novim biserima kao za skrivenim blagom, Jehova nam pomaže da ih nađemo i stavimo u svoju duhovnu riznicu. (Pročitati Poslovice 2:4-7.) Kako to činimo?

14 Tako što redovno i temeljno proučavamo Bibliju i publikacije temeljene na njoj. Tako pronalazimo duhovne bisere, koji su možda za nas novi u tom smislu što ranije nismo znali za njih (Is. Nav. 1:8, 9; Ps. 1:2, 3). U prvom izdanju Stražarske kule, od jula 1879, biblijska istina je upoređena s cvećem među gustim korovom. Da bi osoba pronašla jedan cvet, mora ga pažljivo tražiti. Kada ga nađe, ne treba da se zadovolji samo s njim. Treba da nastavi da traži još cvetova. Slično tome, ni mi ne smemo biti zadovoljni kada pronađemo samo jedan duhovni biser. Treba marljivo da tragamo za još mnogim drugim.

15. (a) U kom smislu su neki duhovni biseri stari? (b) Koji duhovni biser ti posebno ceniš?

15 Kada smo počeli da proučavamo Bibliju, saznali smo za neke duhovne bisere. Njih možemo nazvati starima, jer su među prvima za koje smo saznali. Koji su neki od njih? Na primer, da je Jehova naš Stvoritelj i da priprema divnu budućnost za čovečanstvo. Takođe smo naučili da je Jehova dao svog Sina kao otkupnu žrtvu da bismo mi bili oslobođeni greha i smrti. Nadalje, saznali smo da će Jehova putem svog Kraljevstva ukloniti svu patnju i da ćemo imati mogućnost da živimo večno u miru i sreći (Jov. 3:16; Otkr. 4:11; 21:3, 4).

16. Šta treba da radimo kada dođe do promena u razumevanju nekog proročanstva ili biblijskog stiha?

 16 Ponekad se može desiti da se promeni razumevanje nekog proročanstva ili biblijskog stiha. Tada je veoma važno da odvojimo vreme kako bismo pažljivo proučili novo razumevanje i duboko razmišljali o njemu (Dela 17:11; 1. Tim. 4:15). Pritom nije dovoljno samo da u glavnim crtama razumemo razlike između starog i novog razumevanja već treba da se udubimo u detalje tih razlika. Takvim detaljnim proučavanjem ćemo sigurno novi duhovni biser smestiti u svoju duhovnu riznicu. Zašto je to vredno truda?

17, 18. Kako nam sveti duh pomaže?

17 Isus je rekao da će nas sveti duh podsetiti na ono što smo naučili (Jov. 14:25, 26). Kako nam to može pomoći u službi propovedanja? Pogledajmo to na primeru brata po imenu Piter. On je 1970, kada je imao 19 godina, počeo da služi u Betelu u Velikoj Britaniji. Jednom prilikom, dok je svedočio od vrata do vrata, otvorio mu je čovek srednjih godina s bradom. Piter ga je upitao da li bi želeo da bolje razume Bibliju. Ispostavilo se da je taj čovek bio rabin, koji se uvredio što tako mlada osoba misli da ga može poučiti nečemu iz Biblije. Da bi proverio koliko Piter poznaje Bibliju, upitao ga je: „Reci mi, mladiću, na kom jeziku je napisana knjiga proroka Danila?“ Piter je odgovorio: „Jedan deo je napisan na aramejskom.“ Kasnije je ispričao: „Rabin se iznenadio što sam znao odgovor, ali to nije bilo ni blizu tome koliko sam se ja iznenadio! Kako sam uopšte znao odgovor? Kada sam otišao kući i pogledao izdanja Stražarske kule i Probudite se! od prethodnih meseci, pronašao sam članak u kom je stajalo da je deo knjige proroka Danila napisan na aramejskom“ * (Dan. 2:4). Jasno je da nam sveti duh može pomoći da se setimo onoga što smo pročitali i smestili u svoju duhovnu riznicu (Luka 12:11, 12; 21:13-15).

18 Ukoliko mudrost koju nam Jehova daje smatramo blagom, onda će nam riznica biti puna starih i novih bisera. Dakle, ljubav i cenjenje prema duhovnom blagu koje nam Jehova daje pomaže nam da budemo bolji učitelji.

ČUVAJMO BLAGO KOJE NAM JE POVERENO

19. Zašto moramo sačuvati ljubav i cenjenje prema duhovnom blagu?

19 U ovom članku smo videli koliko je važno da sačuvamo ljubav i cenjenje prema duhovnom blagu. To je bitno zato što Satana i ovaj svet neprestano vrše pritisak na nas. Na primer, obećanja o dobro plaćenom poslu, kao i želja da vodimo luksuzan život i imamo obilje materijalnih stvari mogu umanjiti vrednost duhovnog blaga u našim očima. Zato nas apostol Jovan upozorava da su ovaj svet i njegove želje prolazni (1. Jov. 2:15-17). Stoga moramo paziti gde nas srce vuče i čuvati ljubav i cenjenje prema duhovnom blagu.

20. Kako ćemo sačuvati svoje duhovno blago?

20 Budimo odlučni da se odupremo svemu što može oslabiti našu ljubav prema Božjem Kraljevstvu. Pokažimo da volimo službu tako što ćemo revno propovedati. Trudimo se da pronalazimo duhovne bisere u Božjoj Reči. Ukoliko tako činimo, skupljaćemo „blago na nebesima, gde se lopov ne približava niti moljac nagriza. Jer gde je [naše] blago, tamo će biti i [naše] srce“ (Luka 12:33, 34).

^ odl. 17 Reč je o Danilu 2:4b–7:28, koji je napisan na aramejskom jeziku.