Da li si pažljivo čitao nedavna izdanja Stražarske kule? Pogledaj da li možeš da odgovoriš na sledeća pitanja:

Kakav stav prema uputstvima Božje organizacije treba da imaju braća koja služe kao pokrajinski nadglednici i skupštinske starešine?

Treba odmah da ih primene. Mogu da se pitaju: „Da li druge podstičem da budu duhovne osobe i da verno služe Jehovi? Da li brzo prihvatam smernice?“ (w16.11, str. 11).

Kada su pravi hrišćani dospeli u vavilonsko zarobljeništvo?

To se dogodilo ubrzo nakon smrti apostola. U to vreme je počela da se pojavljuje sveštenička klasa. Crkva i država su podupirale otpadničko hrišćanstvo u želji da uguše glas pomazanih hrišćana. Decenijama koje su prethodile 1914, pomazani hrišćani su polako počeli da se oslobađaju vavilonskog zarobljeništva (w16.11, str. 23-25).

Zašto je rad Lefevra d’Etapla značajan?

Tokom 1520-ih, Lefevr je preveo Bibliju na francuski jezik kako bi i običan narod mogao da je čita. Lefevrove metode tumačenja biblijskih stihova snažno su uticale na Martina Lutera, Vilijama Tindejla i Žana Kalvina (wp16.6, str. 10-12).

Šta znači „razmišljanje svojstveno telo“, a šta „razmišljanje svojstveno duhu“? (Rimlj. 8:6)

Telesna osoba je koncentrisana na želje i sklonosti nesavršenog tela. Opsednuta je telesnim stvarima i stalno govori o njima. Osoba koja razmišlja svojstveno duhu pokazuje da joj je u životu najvažniji Bog i svoje misli usklađuje s njegovim. Takva osoba se podlaže vođstvu svetog duha. Razmišljanje svojstveno telu donosi smrt, dok razmišljanje svojstveno duhu donosi život i mir (w16.12, str. 15-17).

Kako možemo smanjiti stres?

Treba da postavimo ispravne prioritete, da budemo realni u očekivanjima, da svaki dan odvojimo malo vremena za sebe, uživamo u onom što je Jehova stvorio, zadržimo smisao za humor, redovno vežbamo i dovoljno spavamo (w16.12, str. 22-23).

„Enoh [je] bio prenesen da ne vidi smrt“ (Jevr. 11:5). U kom smislu?

Po svemu sudeći, Jehova je nežno „preneo“ Enoha iz života u smrt, tako da Enoh nije bio svestan da umire (wp17.1, str. 12-13).

Zašto je skromnost važna?

Skromna osoba dobro poznaje sebe i uviđa da postoje stvari koje ne može da uradi ili koje joj nisu dozvoljene. Moramo paziti na to kako naše ponašanje utiče na druge i ne smemo da mislimo kako smo posebno važni (w17.01, str. 18).

Na osnovu čega znamo da je Bog upravljao vodećim telom u prvom veku i da na isti način upravlja današnjim Vodećim telom?

Vodeće telo iz prvog veka je imalo pomoć svetog duha kako bi razumelo istinu iz Božje Reči. Anđeli su im pomagali u nadgledanju dela propovedanja. Takođe su se oslanjali na Božju Reč kada su donosili važne odluke. Isto je i danas (w17.02, str. 26-28).

Šta će nas podstaći da otkupnu žrtvu smatramo dragocenim darom?

Možemo se pitati: „Ko ju je dao? Zašto ju je dao? Šta je žrtvovao? Da li nam je bila potrebna?“ Važno je da duboko razmislimo o ova četiri pitanja (wp17.2, str. 4-5).

Da li hrišćanin sme da promeni odluku koju je već doneo?

Mi treba da održimo svoju reč. Međutim, ponekad je potrebno da ponovo razmotrimo neku odluku koju smo doneli. I Jehova je to činio. Na primer, promenio je odluku u vezi s Ninivom nakon što se tamošnji narod pokajao. Slično tome, ponekad ćemo i mi morati da promenimo neku odluku zbog novih okolnosti ili informacija (w17.03, str. 16-17).

Zašto je ogovaranje opasno?

Zbog ogovaranja, neki problem može izmaći kontroli i još više se pogoršati. Bez obzira da li smo u pravu ili ne, širenje negativnog duha nikada neće popraviti situaciju (w17.04, str. 21).