Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  jun 2016.

Jehova se „brine za vas“

Jehova se „brine za vas“

ZAŠTO možemo biti uvereni da su ove reči tačne i da se Jehova zaista brine za nas? Jedan od razloga je što upravo Božja Reč kaže da je to tako. U 1. Petrovoj 5:7 piše: „Sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas.“ Koje dokaze imamo da se Jehova brine za svakoga od nas?

JEHOVA NAM DAJE ONO ŠTO JE NEOPHODNO ZA ŽIVOT

Jehova nam je uzor zato što je...

▪ dobar i velikodušan

Kao prvo, Jehovu krase osobine kakve bismo očekivali i od svojih dobrih prijatelja. Dobrota i velikodušnost zbližavaju ljude i često vode do bliskih prijateljstava. Nije teško videti da je Jehova iz dana u dan dobar i velikodušan prema ljudima. Na primer, „on daje da njegovo sunce izlazi i zlima i dobrima i da kiša pada i pravednima i nepravednima“ (Mat. 5:45). Kakvu ulogu imaju sunce i kiša? Između ostalog, Bog pomoću njih puni naša „srca do sitosti jelom i veseljem“ (Dela 14:17). Jehova se zaista postarao da zemlja donosi obilan rod i mora se priznati da u životu nema toliko mnogo stvari u kojima uživamo više nego u ukusnom obroku.

Zašto onda toliko ljudi u svetu gladuje? Zato što je političarima važnije da steknu moć i bogatstvo nego da poboljšaju standard običnih ljudi. Jehova će uskoro rešiti taj problem tako što će sadašnje pohlepne vlasti zameniti nebeskim Kraljevstvom, u kome će njegov Sin vladati kao Kralj. Tada više niko neće trpeti glad. A dok  to vreme ne dođe, Bog će podržavati svoje verne sluge (Ps. 37:25). Zar to nije dokaz da se on brine za nas?

JEHOVA NAM VELIKODUŠNO POSVEĆUJE VREME

▪ spreman da nam posveti vreme

Dobri prijatelji odvajaju vreme jedni za druge. Spremni su da satima razgovaraju o zajedničkim interesovanjima. Dobar prijatelj će nas s pažnjom slušati kada mu pričamo o svojim problemima i brigama. Da li nam Jehova posvećuje takvu pažnju? Naravno. On je spreman da sasluša i da usliši naše molitve. Zato nas Biblija podstiče da se neprestano i ustrajno molimo (Rimlj. 12:12; 1. Sol. 5:17).

Koliko vremena je Jehova spreman da provede slušajući naše molitve? Odgovor će nam pružiti jedan primer zabeležen u Bibliji. Isus se celu noć molio Bogu pre nego što je izabrao svoje apostole (Luka 6:12). On je u toj molitvi verovatno poimence spomenuo mnoge svoje učenike, razmišljao o njihovim vrlinama i manama i tražio od svog Oca pomoć pri izboru. Kad je osvanuo novi dan, Isus je znao da je za svoje apostole izabrao one koji će na najbolji način ispuniti tu ulogu. Jehova vrlo rado sluša sve iskrene molitve (Ps. 65:2). On nas strpljivo sluša čak i ako se satima molimo za nešto što nam je veoma važno.

BOG JE SPREMAN DA NAM OPROSTI

▪ spreman da nam oprosti

Čak je i dobrim prijateljima ponekad teško da jedni drugima oproste neke stvari. Ponekad se dešava da se i dugogodišnja prijateljstva pokvare upravo zato što je isuviše teško preći preko nečega. Ali Jehova nije takav. Božja Reč kaže da će on „velikodušno oprostiti“ svima koji ga iskreno mole za to (Is. 55:6, 7). Zašto Jehova tako velikodušno oprašta?

Zato što nas neizmerno voli. On toliko voli svet da je žrtvovao svog Sina, Isusa, da bi izbavio čovečanstvo od greha i svih posledica koje je  greh sa sobom doneo (Jov. 3:16). Ali otkupnom žrtvom je postignuto i više od toga. Na osnovu Hristove otkupne žrtve Bog velikodušno oprašta onima koje voli. Apostol Jovan je napisao: „Ako priznamo svoje grehe, Bog će nam ih oprostiti [...] jer je veran i pravedan“ (1. Jov. 1:9). Mi i dalje možemo biti njegovi prijatelji upravo zato što nam oprašta grehe i to nam sigurno veoma znači.

UVEK JE TU KAD NAM ZATREBA POMOĆ

▪ uvek tu kad nam zatreba pomoć

Pravi prijatelj će nam priskočiti u pomoć kad nam je to potrebno. Da li i Jehova tako postupa? Njegova Reč kaže: „Ako [neki Božji sluga] i posrne, neće pasti, jer ga Jehova drži za ruku“ (Ps. 37:24). Jehova podržava svoje sluge na različite načine. Pogledajmo jedno iskustvo sa karipskog ostrva Sen Kroa.

Jednoj devojčici su se drugovi i drugarice iz razreda rugali zato što iz religioznih razloga nije želela da pozdravi zastavu. Nakon što se pomolila Jehovi, rešila je da objasni svoj stav. Sledeći put je pred celim razredom objasnila zašto ne pozdravlja zastavu. Koristeći Moju knjigu biblijskih priča, ispričala je kako joj je izveštaj o Sedrahu, Misahu i Avdenagu pomogao da donese takvu odluku. Ona je rekla: „Jehova je zaštitio ta tri mladića zato što nisu hteli da se poklone kipu.“ Zatim je rekla da ko želi može da dobije knjigu. Jedanaestoro dece iz razreda je želelo da je uzme. Bila je presrećna jer je shvatila da joj je Jehova dao snagu i mudrost da tako osetljivu temu objasni na primeren način.

Ako ikada posumnjaš u to da se Jehova zaista brine za tebe, duboko razmišljaj o biblijskim stihovima kao što su Psalam 34:17-19; 55:22 i 145:18, 19. Porazgovaraj sa dugogodišnjim Svedocima o tome kako je Jehova brinuo o njima. A kad ti je potrebna pomoć, moli se Jehovi za to i lično ćeš se uveriti da se Jehova zaista brine za tebe.