Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  jul 2016.

„Ne boj se. Ja ću ti pomoći“

„Ne boj se. Ja ću ti pomoći“

ZAMISLI da kasno noću ideš ulicom. U jednom trenutku, primećuješ da te neko prati. Kada ti zastaneš, i on zastane. Kada ti ubrzaš, i on to čini. Znaš da jedan tvoj prijatelj živi u blizini i počinješ da trčiš prema njegovoj kući. On ti otvara vrata, prima te unutra i tada konačno možeš da odahneš.

Možda se nikada nisi našao u takvoj situaciji, ali si sigurno iz nekih drugih razloga bio uznemiren. Na primer, možda se već dugo boriš s nekom manom, ali uvek iznova ponavljaš istu grešku. Možda si već duže vreme nezaposlen i ne uspevaš da pronađeš posao i pored svih napora. Ili polako zalaziš u godine i strahuješ od onoga što starost nosi sa sobom. A možda te brine nešto sasvim drugo.

S kojim god problemom da se suočavaš, zar ti ne bi značilo da imaš nekoga kome se možeš poveriti i ko ti uvek može pomoći? Da li imaš tako bliskog prijatelja? Jehova ti može biti takav prijatelj, kao što je bio Avrahamu, što je spomenuto u Isaiji 41:8-13. U 10. i 13. stihu, Jehova svom narodu kaže: „Ne boj se, jer sam ja s tobom. Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog. Ja ću te ojačati i pomoći ću ti. Podržaću te svojom pravednom desnicom. Jer ja, Jehova, tvoj Bog, držim te za desnicu i kažem ti: ’Ne boj se. Ja ću ti pomoći.‘“

„PODRŽAĆU TE“

Da li ti ove reči ulivaju sigurnost? Jehova nam njima dočarava jednu predivnu sliku. Zapazi da on ne ide pored tebe i drži te za ruku. Kada bi to bio slučaj, onda bi te svojom desnicom držao za levicu. Međutim, Jehova pruža svoju pravednu desnicu i hvata tvoju desnicu, kao da te izvlači iz neke duboke jame. To znači da ti pomaže da izađeš iz neke teške životne situacije. On ti pritom govori: „Ne boj se. Ja ću ti pomoći.“

Da li ti vidiš Jehovu kao svog Oca i prijatelja koji te voli i rado ti priskače u pomoć kad se suočavaš s nekim problemima? Njemu je i te kako stalo do tebe, želi ti dobro i spreman je da ti pruži podršku. Jehova želi da se osećaš spokojno. Zašto? Zato što te mnogo voli! On je zaista „pomoć koja se u nevoljama lako nalazi“ (Ps. 46:1).

KADA NAS MUČI OSEĆAJ KRIVICE

Neki stalno osuđuju sebe zbog grešaka koje su počinili u prošlosti i pitaju se da li im je Jehova oprostio. I verni Božji sluga Jov je u mladosti počinio  neke greške (Jov 13:26). Psalmistu Davida je takođe mučio osećaj krivice i zato je preklinjao Jehovu: „Grehe mladosti moje i prestupe moje nemoj pamtiti“ (Ps. 25:7). Uostalom, kao što Biblija kaže, „svi su sagrešili i ne odražavaju Božju slavu“ (Rimlj. 3:23).

Reči zabeležene u 41. poglavlju Isaije Jehova je uputio svom drevnom narodu, Izraelu. Oni su toliko grešili da je Jehova odlučio da ih kazni izgnanstvom u Vavilon (Is. 39:6, 7). Ipak, Bog je u isto vreme obećao da će izbaviti one koji se budu pokajali i ponovo mu budu poslušni (Is. 41:8, 9; 49:8). Jehova i danas pokazuje ljubav i milosrđe prema onima koji se iskreno kaju i trude se da čine ono što je po njegovoj volji (Ps. 51:1).

Osmotrimo primer Takuje, * koji se borio sa zavisnošću od pornografije i s masturbacijom. Mnogo se trudio da ih savlada, ali često je doživljavao neuspehe. On kaže: „Osećao sam se potpuno bezvredno. Ali kad god bih se obratio Jehovi u molitvi i preklinjao ga da mi oprosti, on bi me podigao.“ Na koje načine mu je Jehova pružao pomoć? Putem skupštinskih starešina. Oni su mu rekli da ih pozove kad god doživi pad. On priznaje: „Nije mi bilo lako da ih pozovem, ali kad god bih to učinio, ulili bi mi snagu da nastavim da se borim.“ Jednom su starešine zamolile pokrajinskog nadglednika da poseti Takuju kako bi ga ohrabrio. Pokrajinski nadglednik mu je rekao: „Nisam slučajno ovde. Tu sam zato što su starešine želele da te posetim. Oni su želeli da baš tebe posetim.“ Takuja kaže: „Iako sam grešio, Jehova je, preko starešina, bio spreman da mi pruži pomoć.“ S vremenom je uspeo da potpuno savlada svoje loše navike. Postao je opšti pionir, a sada služi u jednoj podružnici Jehovinih svedoka. Ako se desi da padneš, Jehova će ti pomoći da ustaneš, baš kao što je pomogao i ovom bratu.

KADA BRINEMO OD ČEGA ĆEMO ŽIVETI

Nezaposlenost je još jedan razlog zbog kog mnogi osećaju zebnju. Neki su dobili otkaz i teško im je da pronađu drugi posao. Kako bi se ti osećao kada bi svaka tvoja molba za posao bila odbijena? Mnogi u takvim okolnostima izgube samopoštovanje. Kako Jehova tada pomaže? Možda ti neće obezbediti posao koji bi ti želeo, ali te može podsetiti na reči Kralja Davida, koji je rekao: „Mlad sam bio i ostareo sam, ali nisam video pravednika ostavljenog, ni decu njegovu hleb da prose“ (Ps. 37:25). Jehova te smatra veoma dragocenim i svojom „pravednom desnicom“ ti može pružiti ono što ti je potrebno.

Kako ti Jehova može pomoći ako ostaneš bez posla?

U to se uverila Sara, koja živi u Kolumbiji. Imala je dobro plaćen posao u jednoj dobroj firmi, ali joj nije ostajalo mnogo vremena i snage za druge aktivnosti. Pošto je želela da više učini za Jehovu, dala je otkaz i počela da služi kao opšti pionir. Međutim, nije uspela da pronađe posao sa skraćenim radnim vremenom.  Otvorila je jednu malu prodavnicu sladoleda, ali je ubrzo morala da je zatvori jer je bila na gubitku. „Usledile su tri duge godine u kojima nisam imala stalni prihod. Ali sve vreme sam osećala Jehovinu podršku“, kaže Sara. Naučila je da racionalno troši novac i da se ne brine „za sutrašnji dan“ (Mat. 6:33, 34). Na kraju je dobila poziv od bivšeg poslodavca, koji joj je ponudio da se vrati na staro radno mesto. Rekla je da bi prihvatila tu ponudu jedino ako bi mogla da radi skraćeno radno vreme i ako bi bila slobodna kada joj je to potrebno za duhovne aktivnosti. Iako sada ne zarađuje toliko novca kao nekad, može da živi od toga i služi kao pionir. Ona kaže da je tokom svih tih godina osetila da Jehova s ljubavlju brine o njoj.

BRIGE KOJE DOLAZE S POZNIM GODINAMA

Pozne godine takođe sa sobom donose mnoge brige. Mnogi koji zalaze u godine pitaju se da li će ubuduće imati dovoljno novca za život. Možda ih uznemirava pomisao da bi im se zdravlje moglo pogoršati. Pisac jednog psalma, najverovatnije David, molio je Jehovu: „Nemoj me odbaciti u starosti, kad me izda snaga moja, nemoj me ostaviti“ (Ps. 71:9, 18).

Šta Jehovinim slugama može dati mir kad ih obuzmu takve strepnje? Neophodno je da jačaju svoju veru u Jehovu i da budu uvereni da će im on obezbediti sve što im je neophodno. Ako su ranije imali udoban, luksuzan život, možda će biti potrebno da ga pojednostave i da nauče da budu zadovoljni čak i ako budu imali manje u materijalnom pogledu. Možda će uvideti da i „jelo od povrća“ može biti ukusno, pa čak i zdravije nego „utovljeni junac“ (Posl. 15:17). Ako si usredsređen na služenje Jehovi, on će sigurno brinuti o tebi i kad ostariš.

Hose i Rouz s Tonijem i Vendi

Uzmimo za primer Hosea i Rouz, bračni par koji je u punovremenoj službi više od 65 godina. Život im je donosio mnoge izazove. Morali su da brinu o Rouzinom ocu, kom je bila potrebna stalna nega. U međuvremenu, Hose je oboleo od raka, pa je bio operisan i primao je hemoterapiju. Da li je Jehova „pružio desnicu“ ovom vernom bračnom paru? Svakako! On je to učinio preko Tonija i Vendi, jednog bračnog para iz njihove skupštine. Toni i Vendi su planirali da jedan stan besplatno daju na korišćenje punovremenim slugama kojima to bude potrebno. Kad je bio srednjoškolac, Toni je kroz prozor učionice često viđao Hosea i Rouz kako idu u službu propovedanja. Bio je oduševljen njihovom revnošću, koja je ostavila snažan utisak na njega. Razmišljajući o ovom bračnom paru koji je ceo svoj život posvetio službi Jehovi, Toni i Vendi su poželeli da učine nešto za njih. Zato su odlučili da stan stave na raspolaganje baš njima. Oni već 15 godina brinu o Hoseu i Rouz, koji sada imaju oko 85 godina. Ovaj stariji bračni par gleda na Tonija i Vendi kao na dar od Jehove.

Jehova obećava: „Ne boj se. Ja ću ti pomoći.“ On i tebi pruža svoju „pravednu desnicu“. Hoćeš li i ti njemu pružiti svoju ruku?

^ odl. 11 Neka imena su promenjena.