Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Čuvajmo bratsku ljubav!

Čuvajmo bratsku ljubav!

„Neka bratska ljubav i dalje vlada među vama“ (JEVR. 13:1)

PESME: 72, 119

1, 2. Zašto je Pavle napisao Poslanicu Jevrejima?

GODINE 61. n. e., hrišćanske skupštine u Izraelu uživale su u relativnom miru. Iako je apostol Pavle bio u zatvoru u Rimu, nadao se da će ubrzo biti oslobođen. Njegov saradnik Timotej je upravo bio pušten iz zatvora, pa su planirali da zajedno odu da vide braću u Judeji (Jevr. 13:23). Međutim, za samo pet godina, Jerusalim će opkoliti vojska, baš kao što je Isus rekao. Hrišćani u Judeji, a naročito oni u Jerusalimu, moraće da odmah reaguju kako bi se spasli. Isus ih je upozorio da beže čim vide da je njegovo proročanstvo počelo da se ispunjava (Luka 21:20-24).

2 Tokom 28 godina otkako je Isus izrekao to proročanstvo, hrišćani jevrejskog porekla u Izraelu hrabro su izlazili na kraj s protivljenjem i progonstvom (Jevr. 10:32-34). Pa ipak, Pavle je znao da im najteži ispit vere tek predstoji (Mat. 24:20, 21; Jevr. 12:4). Želeo je da budu spremni za sve što bi se moglo desiti. Istrajnost i vera će im biti potrebne kao nikada ranije! (Pročitati Jevrejima 10:36-39.) Zato je Pavle, pod vođstvom  svetog duha, sastavio pismo toj dragoj braći i sestrama s ciljem da ih ojača za ono što ih čeka. Ono je poznato kao Poslanica Jevrejima.

3. Zašto se i nas tiče ono što piše u Poslanici Jevrejima?

3 Zašto je i za nas danas važno ono što je apostol Pavle u prvom veku pisao hrišćanima jevrejskog porekla? Zato što se nalazimo u sličnoj situaciji. U ovim teškim vremenima, Jehovin narod se suočava sa svim vidovima protivljenja i progonstva (2. Tim. 3:1, 12). Nema sumnje da smo već dokazali da imamo čvrstu veru i da smo odani Bogu. Doduše, mnogi od nas žive u relativno mirnim okolnostima i ne doživljavaju neko veliko progonstvo. Ipak, poput hrišćana kojima je Pavle pisao, i mi moramo imati na umu jednu važnu činjenicu — uskoro ćemo se naći na najtežem ispitu vere! (Pročitati Luku 21:34-36.)

4. Kako glasi godišnji citat za 2016. i zašto je odgovarajuć?

4 Kako da se pripremimo za događaje koji nam uskoro predstoje? U Poslanici Jevrejima, Pavle je naveo mnogo toga što će nam ojačati veru. Jedna od tih stvari je istaknuta u prvom stihu poslednjeg poglavlja te biblijske knjige. Upravo je taj stih izabran da bude godišnji citat za 2016. On glasi: „Neka bratska ljubav i dalje vlada među vama“ (Jevr. 13:1).

Godišnji citat za 2016. glasi: „Neka bratska ljubav i dalje vlada među vama“ (Jevrejima 13:1)

ŠTA JE BRATSKA LJUBAV?

5. Šta je bratska ljubav?

5 Grčka reč koju je apostol Pavle upotrebio, filadelfia, doslovno znači „bratska ljubav“. Ona obuhvata topla osećanja i snažnu privrženost, kakvu imamo prema članovima porodice ili bliskim prijateljima (Jov. 11:36). Mi ne glumimo da smo braća i sestre — mi to zaista jesmo (Mat. 23:8). Šta ta ljubav podrazumeva rečeno je u sledećem stihu: „Bratskom ljubavlju srdačno volite jedni druge. Prednjačite u iskazivanju poštovanja jedni drugima“ (Rimlj. 12:10). Bratska ljubav prožeta ljubavlju agape, koja se temelji na načelima, jača bliskost i jedinstvo među Božjim narodom.

6. Koga pravi hrišćani smatraju svojom braćom?

6 „Bratska ljubav“, kaže jedan biblista, „jeste izraz koji se retko može naći van hrišćanske literature.“ U judaizmu, reč „brat“ se ponekad odnosila i na one koji nisu u krvnom srodstvu, ali je uvek bila ograničena na jevrejski narod. Međutim, među pravim hrišćanima svi su braća, bez obzira na nacionalnost (Rimlj. 10:12). Jehova nas uči da se volimo kao braća (1. Sol. 4:9). Zašto ničemu ne smemo dozvoliti da ugasi tu ljubav?

ZAŠTO JE VAŽNO ČUVATI BRATSKU LJUBAV?

7. Zašto je važno da volimo jedni druge?

7 Odgovor je jednostavan — Jehova želi da među nama vlada bratska ljubav. Ako bismo tvrdili da volimo Boga, a ne bismo voleli braću, bile bi to prazne reči (1. Jov. 4:7, 20, 21). Uz to, potrebni smo jedni drugima, naročito kada naiđu nevolje. Pavle je znao da će neki od hrišćana kojima je pisao ubrzo morati da napuste  svoj dom i sve što imaju. Isus je prorekao da će to biti teško vreme (Mar. 13:14-18; Luka 21:21-23). Zato su, više nego ikada ranije, ti hrišćani morali da ojačaju svoju ljubav (Rimlj. 12:9).

8. Šta moramo činiti već sada, pre nego što počne velika nevolja?

8 Uskoro će početi da duvaju razorni vetrovi najveće nevolje svih vremena (Mar. 13:19; Otkr. 7:1-3). Tada će od presudne važnosti biti da poslušamo savet: „Hajde, narode moj, uđi u svoje sobe gde ćeš biti na sigurnom i zatvori vrata za sobom. Sakrij se načas dok ne prođe gnev“ (Is. 26:20). Sobe koje se spominju u stihu verovatno se odnose na naše skupštine. Na sastancima mi slavimo Jehovu sa suvernicima. Ali nije dovoljno samo da se redovno sastajemo. Pavle je podsetio suhrišćane da treba da se podstiču „na ljubav i dobra dela“ (Jevr. 10:24, 25). Moramo već sada razvijati ljubav prema braći jer će nam to pomoći da se suočimo s bilo kojim ispitom vere u budućnosti.

9. (a) Koje prilike danas imamo da pokažemo da volimo našu braću? (b) Navedi primere iz kojih se vidi ljubav na delu među Jehovinim narodom. (Videti i napomenu.)

9 Već sada, pre početka velike nevolje, svima nam je preko potrebna bratska ljubav. Mnogu našu braću pogađaju zemljotresi, poplave, uragani, cunamiji i druge prirodne katastrofe. Drugima je teško jer doživljavaju protivljenje i progonstvo (Mat. 24:6-9). Tu su i finansijski problemi s kojima se svakodnevno suočavamo pošto živimo u ovom pokvarenom svetu (Otkr. 6:5, 6). Što su teže nevolje kroz koje prolazimo, to imamo više prilika da pokažemo koliko volimo našu braću. Iako se u svetu ispunjavaju reči da će „kod većine ohladneti ljubav“, mi svojim postupcima treba da dokažemo da među nama i dalje vlada snažna ljubav (Mat. 24:12). [1]

KAKO JAČAMO LJUBAV?

10. O čemu će biti reči u nastavku?

10 Šta možemo učiniti da uprkos svakodnevnim problemima naša ljubav prema braći ne oslabi? Kako da je pokažemo na delu? Nakon što je rekao: „Neka bratska ljubav i dalje vlada među vama“, apostol Pavle je naveo nekoliko područja u kojima se ona ogleda. Sada ćemo osmotriti njih šest.

11, 12. Šta podrazumeva gostoljubivost? (Videti sliku na početku članka.)

11 Ne zaboravljajte gostoljubivost.“ (Pročitati Jevrejima 13:2.) Izvorni izraz preveden sa „gostoljubivost“ znači „susretljivost, ljubav prema strancima“. Te reči nas podsećaju na Avrahama i Lota. Obojica su gostoljubivo primila neznance. Ispostavilo se da su to bili anđeli (Post. 18:2-5; 19:1-3). Pavle ukazuje na te događaje kada podstiče hrišćane jevrejskog porekla da pružaju gostoprimstvo suvernicima i time izraze bratsku ljubav.

12 Da li i mi to činimo tako što pozivamo braću na obrok i druženje? Ne moramo da pravimo gozbe niti da trošimo mnogo novca da bismo bili gostoljubivi. Osim toga, nije znak ljubavi zvati samo one koji bi nam na neki način mogli uzvratiti (Luka 10:42; 14:12-14). Naš cilj je da  ohrabrimo druge, a ne da ih zadivimo. Nadalje, iako možda ne poznajemo dobro pokrajinskog nadglednika i njegovu suprugu, da li im rado ukazujemo gostoprimstvo? (3. Jov. 5-8). I pored brojnih obaveza i stresova, veoma je važno da budemo gostoljubivi!

13, 14. Šta za nas znači podsticaj da mislimo na one koji su u zatvoru?

13 „Mislite na one koji su u okovima.“ (Pročitati Jevrejima 13:3.) Pavle ovde nije govorio o svima koji su u zatvoru, već o braći koja su tamo bila zbog svoje vere. U vreme kada je pisao Poslanicu Jevrejima i sam je bio u zatočeništvu, otprilike četiri godine (Fil. 1:12-14). Pohvalio je suvernike jer su „saosećali sa onima koji su bili u zatvoru“ (Jevr. 10:34). Neka braća su lično pomagala Pavlu dok je bio u toj situaciji, ali Jevreji kojima je pisao bili su daleko i nisu bili u mogućnosti da to čine. Kako su ipak mogli da mu pomognu? Tako što bi ga spominjali u svojim usrdnim molitvama (Jevr. 13:18, 19).

14 Isto tako, i mi smo možda fizički odvojeni od naše braće koja su u zatvoru i ne možemo im pružiti konkretnu pomoć kao suvernici koji žive blizu njih. Ali možemo pokazati saosećanje i bratsku ljubav tako što ne zaboravljamo da se molimo za njih i preklinjemo Jehovu da im pomaže. Primera radi, u Eritreji su lišena slobode mnoga naša braća i sestre, pa čak i njihova deca. Trojica braće — Paulos Ijasu, Isak Mogos i Nagada Teklemarijam — u zatvoru su već više od 20 godina! Da li mislimo na njih?

15. Kako možemo pokazati poštovanje prema svom braku?

15 „Brak neka bude častan kod svih.“ (Pročitati Jevrejima 13:4.) Ljubav prema braći pokazujemo i time što ostajemo čestiti (1. Tim. 5:1, 2). Ako bi neko počinio blud s nekim suvernikom, time bi povredio njega i članove njegove porodice i narušio poverenje na kom se zasniva bratska ljubav (1. Sol. 4:3-8). Nadalje, zamisli kako bi se osećala žena kada bi je muž izneverio tako što bi gledao pornografiju. Da li bi takvo ponašanje odražavalo ljubav prema njoj i poštovanje prema braku? (Mat. 5:28).

16. U čemu nam ljubav još pomaže?

16 „Budite zadovoljni onim što imate.“ (Pročitati Jevrejima 13:5.) Pravo zadovoljstvo se zasniva na pouzdanju u Jehovu. Pomaže nam da imamo uravnoteženo gledište o materijalnim stvarima (1. Tim. 6:6-8). Zadovoljna osoba je svesna da je prijateljstvo s Jehovom i braćom daleko važnije od bilo čega što se može kupiti novcem. Ona se ne žali, ne gunđa, niti joj stalno nešto smeta kod drugih. Ne dozvoljava ni da se u njoj razviju zavist i pohlepa, koje samo guše bratsku ljubav. Zadovoljstvo u čoveku rađa velikodušnost (1. Tim. 6:17-19).

17. Kako nam hrabrost pomaže da imamo bratsku ljubav?

17 Budite „puni hrabrosti“. (Pročitati Jevrejima 13:6.) Pouzdanje u Jehovu nam uliva hrabrost da se suočimo s bilo čim što nas može zadesiti, a hrabrost doprinosi tome da pozitivno razmišljamo. Ako imamo ljubav prema braći i pozitivno razmišljamo,  moći ćemo da im pružimo podršku i utehu (1. Sol. 5:14, 15). Čak i kada svet tokom velike nevolje bude prolazio kroz najmračniji period, mi ćemo biti u stanju da se takoreći uspravimo i podignemo glavu. Saznanje da je izbavljenje blizu uliće nam snagu (Luka 21:25-28).

Ceniš li sve što starešine čine za nas? (Videti 18. odlomak)

18. Kako da ojačamo bratsku ljubav prema starešinama?

18 „Sećajte se onih koji predvode među vama.“ (Pročitati Jevrejima 13:7, 17.) Kada pomislimo na sva zaduženja koja starešine obavljaju u našu korist, za šta nisu plaćeni, još više ih volimo i cenimo. Ne želimo da izgube radost ili uzdišu zbog naših postupaka. Svojom poslušnošću i podložnošću pokazujemo da ih veoma volimo i cenimo zbog njihovog rada (1. Sol. 5:13).

NEKA NAŠA LJUBAV RASTE IZ DANA U DAN

19, 20. Kako možemo u većoj meri pokazivati bratsku ljubav?

19 Nema sumnje da bratska ljubav među Božjim narodom ne prolazi nezapaženo. Pavle je pohvalio suvernike što vole jedni druge i podstakao ih je da to čine još više (1. Sol. 4:9, 10). Naravno, uvek ima mesta za poboljšanje.

20 Dok tokom ove godine budemo gledali godišnji citat, razmišljajmo o sledećim pitanjima: Mogu li biti gostoljubiviji? Šta mogu učiniti za suvernike koji su u zatvoru? Pokazujem li da poštujem bračno uređenje? Šta će mi pomoći da budem zadovoljan? Kako se mogu još više pouzdati u Jehovu? Kako mogu bolje sarađivati sa onima koji predvode? Ako se trudimo da se poboljšamo na ovih šest područja, godišnji citat neće biti samo običan natpis u Dvorani Kraljevstva. Stalno će nas podsećati da budemo poslušni rečima: „Neka bratska ljubav i dalje vlada među vama“! (Jevr. 13:1).

^ [1] (9. odlomak) Primeri toga kako su Jehovini svedoci u vreme nevolje pokazali bratsku ljubav mogu se naći u Stražarskoj kuli od 15. jula 2002, str. 8-9, i u 20. pogl. knjige Božje Kraljevstvo vlada!