Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  decembar 2017.

Pitanja čitalaca

Pitanja čitalaca

Da li je upotreba intrauterinog uloška (spirale) kao jednog oblika kontracepcije u skladu s biblijskim načelima?

Kada je reč o ovoj temi, svaki bračni par Jehovinih svedoka treba da se dobro upozna sa svim činjenicama o ovom vidu kontracepcije, kao i sa biblijskim načelima koja se u ovoj situaciji mogu primeniti. Zatim treba da donesu odluku nakon koje će i dalje imati čistu savest pred Bogom.

Jehova je Adamu i Evi, a kasnije Noju i njegovoj porodici, dao zapovest: „Rađajte se i množite se“ (Post. 1:28; 9:1). Međutim, nigde u Bibliji ne nalazimo da se ta zapovest odnosi i na hrišćane. Dakle, svaki bračni par će odlučiti da li će koristiti neki vid kontracepcije kako bi planirali kada će dobiti decu i koliko će dece imati. Koje činjenice treba da uzmu u obzir?

Kada je reč o planiranju porodice, hrišćani treba da zasnivaju svoje odluke na biblijskim načelima. Zato na abortus ni u kom slučaju ne gledaju kao na metodu planiranja porodice, jer je to u suprotnosti s onim što Biblija kaže o svetosti života. Oni se neće odlučiti na takav korak jer bi se time prekinuo život jednog ljudskog bića (Izl. 20:13; 21:22, 23; Ps. 139:16; Jer. 1:5). Međutim, šta možemo reći o upotrebi spirale?

O tome je bilo reči u Stražarskoj kuli od 15. maja 1979. (strane 30-31, engl.). Spirala koja se u to vreme koristila bila je napravljena od plastike i stavljala se u matericu kako bi sprečavala da dođe do trudnoće. U članku se navodi da u to vreme nije bilo u potpunosti poznato  kako spirala funkcioniše. Mnogi stručnjaci su govorili da ona uzrokuje određenu reakciju u materici usled čega spermatozoidi ne dospevaju do jajne ćelije i ne uspevaju da je oplode. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena, onda nema ni novog života.

Međutim, postojali su dokazi da je u nekim situacijama jajna ćelija ipak bila oplođena. Ona je mogla nastaviti da se razvija u jajovodu, što bi bila vanmaterična trudnoća, ili je pak mogla stići do materice. U slučaju da stigne do materice, ona se zbog prisustva spirale verovatno ne bi mogla usaditi u zid materice i nastaviti da napreduje kao što bi to bilo u slučaju normalne trudnoće. Okončanje života koji je tek počeo da se razvija bilo bi isto što i abortus. Na kraju tog članka je stajalo: „Hrišćani koji razmišljaju o tome da li je ispravno koristiti spiralu treba ozbiljno da razmisle o takvim informacijama u svetlu biblijskih načela o svetosti života“ (Ps. 36:9).

Da li je bilo nekog značajnijeg napretka na polju nauke i medicine od kako je ovaj članak izašao 1979?

Danas su u upotrebi dve vrste spirala. Već nekoliko decenija postoji bakarna spirala, a nakon nje se pojavila i hormonska spirala. Šta znamo o njima?

Bakarna spirala. Kao što smo pomenuli, spirala otežava spermi da preživi u materici i da dopre do jajne ćelije. Kada je reč o bakarnoj spirali, ona još i oslobađa bakar koji poput spermicida uništava spermatozoide. * Za bakarne spirale se takođe kaže da menjaju strukturu zida materice.

Hormonska spirala. Druga vrsta spirale sadrži hormon sličan onom koji se nalazi u pilulama za kontracepciju. Ova spirala oslobađa taj hormon unutar materice. Ona kod nekih žena sprečava ovulaciju. Naravno, ukoliko ne dođe do oslobađanja jajne ćelije, ne može doći ni do začeća. Nadalje, hormon koji se oslobađa stanjuje zid materice * i zgušnjava sekret iz grlića materice, što onemogućava spermi da iz vagine stigne do materice.

Kao što smo već rekli, izgleda da obe vrste spirala utiču na strukturu zida materice. To znači da ukoliko dođe do ovulacije i jajna ćelija bude oplođena, ona može ući u matericu ali zbog nastalih promena neće moći da se usadi u zid materice. To bi prekinulo trudnoću u toj najranijoj fazi. Međutim, stručnjaci smatraju da se to vrlo retko dešava, baš kao što izgleda da je slučaj i kod korišćenja pilula za kontracepciju.

Niko ne može tvrditi da bakarna ili hormonska spirala apsolutno sprečavaju oplodnju jajne ćelije. Međutim, naučna istraživanja su pokazala da zbog načina na koji spirale funkcionišu veoma retko dolazi do trudnoće.

Bračni par koji razmišlja o tome da li da koristi spiralu treba da se posavetuje s lekarom. On im može reći koje spirale im stoje na raspolaganju, koje su prednosti, ali isto tako i kojim je rizicima žena izložena. Niko, pa čak ni lekar, ne sme da donese odluku umesto njih (Rimlj. 14:12; Gal. 6:4, 5). To je njihova lična stvar. Njihov cilj treba da bude da ugode Bogu i da mu služe čiste savesti. (Uporediti s 1. Timoteju 1:18, 19 i 2. Timoteju 1:3.)

^ odl. 10 U jednom izveštaju Britanske nacionalne službe za zdravstvo piše: „Spirale sa većim procentom bakra su efikasne u više od 99 posto slučajeva. To znači da će u toku godinu dana od 100 žena koje je koriste eventualno jedna zatrudneti. Što je manji procenat bakra u spirali, to je njena efikasnost manja.“

^ odl. 11 Zbog toga što stanjuju zid materice, hormonske spirale se ponekad preporučuju i udatim i neudatim ženama koje imaju obilne menstruacije.