Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Poveri svoje brige Jehovi

Poveri svoje brige Jehovi

Sve svoje brige bacite na Jehovu, jer se on brine za vas (1. PETR. 5:7)

PESME: 60, 23

1, 2. (a) Zašto smo svi povremeno pod emocionalnim pritiskom? (Videti sliku na početku članka.) (b) Šta ćemo osmatrati u ovom članku?

ŽIVIMO u veoma stresnim vremenima. Satana Ðavo je gnevan i „ide unaokolo kao ričući lav i traži koga da proždere“ (1. Petr. 5:8; Otkr. 12:17). Zbog toga nije nikakvo čudo što se Božje sluge danas povremeno nalaze pod emocionalnim pritiskom. I Božje sluge u prošlosti su imale periode kad su zbog nečeg bile veoma uzrujane. Na primer, kralj David je jednom prilikom rekao: „Dokle ću se boriti u duši svojoj?“ (Ps. 13:2). Nadalje, apostol Pavle je jednom napisao da ga pritiska „briga za sve skupštine“ (2. Kor. 11:28). Šta možemo učiniti kada posustanemo pod teretom briga?

2 Naš voljeni nebeski Otac je pomogao svojim slugama u prošlosti, a to će sigurno učiniti i za nas danas. Biblija nas savetuje šta treba da radimo: „Sve svoje brige bacite na [Jehovu], jer se on brine za vas“ (1. Petr. 5:7). Pogledajmo četiri načina kako to možemo učiniti. U pitanju su iskrena molitva, čitanje Božje Reči i duboko razmišljanje o onom što čitamo, oslanjanje na Jehovin sveti duh i razgovor s nekom osobom u koju  imamo poverenja. Tokom razmatranja ova četiri načina, pronađi nešto što možeš da primeniš u svojoj situaciji.

„BACI NA JEHOVU BREME SVOJE“

3. Kako možemo baciti breme na Jehovu?

3 Prvo što možemo preduzeti jeste da se obratimo Jehovi u iskrenoj molitvi. Kada se nađemo u situaciji koja u nama stvara nemir, strah ili brigu, otvorimo srce svom nebeskom Ocu u molitvi. To je učinio i David. On se u psalmu obratio Jehovi: „Prigni uho, Bože, molitvi mojoj“, a zatim dodao: „Baci na Jehovu breme svoje, i on će te podupreti“ (Ps. 55:1, 22). Nakon što učinimo sve što je u našoj moći, ne treba da se sekiramo jer time ništa nećemo postići. Mnogo je bolje da se u vezi sa svojim problemom molimo Jehovi. Kako nam molitva može pomoći da se izborimo s nespokojnim mislima i duševnom patnjom? (Ps. 94:18, 19).

4. Zašto je molitva veoma važna kada smo pod emocionalnim pritiskom?

4 Pročitati Filipljanima 4:6, 7. Jehova će uslišiti naše iskrene i uporne molitve. Kako? Tako što će nam dati unutrašnji mir koji će zaštititi naše srce i um od negativnih osećanja. Mnogi su to doživeli. Kada su se suočili sa uznemirenošću i strepnjom, Bog im je dao spokoj koji je ljudskom umu nepojmljiv. To možemo i mi doživeti. Na taj način, „Božji mir“ može trijumfovati nad bilo kojim izazovom s kojim se suočavamo. Zato možemo imati potpuno poverenje u Jehovino saosećajno obećanje: „Ne osvrći se plašljivo, jer sam ja tvoj Bog. Ja ću te ojačati i pomoći ću ti“ (Is. 41:10).

POMOĆ BOŽJE REČI

5. Kako nam Božja Reč može pomoći da imamo unutrašnji mir?

5 Da bismo stekli unutrašnji mir, potrebno je i da čitamo Bibliju i razmišljamo o pročitanom. U njoj se nalaze mudri i praktični saveti koji nam mogu pomoći da smanjimo uznemirenost, borimo se s njom ili je čak u potpunosti izbegnemo. Ona nas može okrepiti zato što se u njoj nalaze misli našeg Stvoritelja. Kad god smo zbog nečeg uznemireni, dobro je da razmišljamo o njenim savetima i kako da ih primenimo u svojoj situaciji. Usvajanje Jehovinog gledišta nas može u velikoj meri ojačati. Jehova je rekao da ćemo sigurno dobiti potrebnu hrabrost i snagu ako čitamo njegovu Reč (Is. Nav. 1:7-9).

6. Kako Isusove reči mogu uticati na nas?

6 U Božjoj Reči se nalaze i Isusove utešne misli. Njegove reči i njegova učenja bili su izvor okrepe za druge. Mnogi su mu prilazili zato što je bio saosećajan. Na primer, mogao je da umiri srca onih koji su bili uznemireni, da ojača slabe i uteši potištene. (Pročitati Mateja 11:28-30.) Uvek je pokazivao obzir prema duhovnim, emocionalnim i fizičkim potrebama drugih (Mar. 6:30-32). Kao što je uvek bio podrška svojim apostolima, tako će biti podrška i nama danas. To se nije promenilo. Međutim, ne moramo ga videti da bismo se uverili u to. Kao naš nebeski Kralj, on i dalje pokazuje saosećanje. Kada smo nečim opterećeni, on nam može pomoći „kad nam zatreba pomoć“. Dakle, kada nam je teško, razmišljanje o Isusovim rečima može nam uliti nadu i hrabrost, koje će nam pomoći da  se izborimo s pritiscima (Jevr. 2:17, 18; 4:16).

POMOĆ SVETOG DUHA

7. Kako nam pomaže sveti duh?

7 Isus je obećao da će nam Jehova sigurno dati svetog duha kada ga molimo za njega (Luka 11:10-13). Na taj način, imamo i treću vrstu pomoći, a to je sveti duh. Ta moćna sila kojom se Bog služi rađa u nama osobine koje i svemoćni Bog ima (Kol. 3:10). U Bibliji se one nazivaju plodom duha. (Pročitati Galatima 5:22, 23.) Dok stičemo te divne osobine, naš odnos s drugima je sve bolji. Zato ćemo možda primetiti da do napetih situacija koje u nama stvaraju nemir uopšte i ne dolazi. Pogledajmo kako nam plod duha može pomoći na neke konkretne načine.

8-12. Kako nam mogu pomoći plodovi duha?

8 „Ljubav, radost, mir.“ Kada se s poštovanjem ophodimo s drugima, imaćemo više unutrašnjeg mira. Kako? Kada pokazujemo bratsku ljubav i poštovanje, izbeći ćemo situacije koje u nama izazivaju gnev i frustraciju. To će nam olakšati da budemo u miru s drugima (Rimlj. 12:10).

9 „Dugotrpljivost, ljubaznost, dobrota.“ Kada se ponašamo u skladu sa sledećim biblijskim podstrekom: „Budite dobri jedni prema drugima, samilosni, spremno opraštajući jedni drugima“, imaćemo dobre međuljudske odnose (Ef. 4:32). Na taj način ćemo izbeći situacije koje vode do trzavica. Takođe će nam biti lakše da se izborimo sa svojim i tuđim manama.

10 „Vera.“ Danas su novac i materijalne stvari čest uzrok briga (Posl. 18:11). Zato će nam snažna vera u Jehovinu podršku pomoći. Na koji način? Mnogo briga ćemo izbeći ukoliko primenjujemo savet apostola Pavla: „Budite zadovoljni onim što imate.“ Nakon toga, Pavle je dodao: „Jer [Bog] je rekao: ’Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.‘ Zato puni hrabrosti možemo reći: ’Jehova je moj pomoćnik, neću se bojati. Šta mi može čovek?‘“ (Jevr. 13:5, 6).

11 „Blagost, samosavladavanje.“ Razmislimo o tome kako možemo da pokazujemo ove osobine, pošto će nam one pomoći da ne uradimo nešto što će nam kasnije stvoriti nemir. Osim toga, „zlobna gorčina i gnev i srdžba i vika i pogrdan govor“ neće biti naš način izražavanja (Ef. 4:31).

12 Mora se priznati da nam je potrebna poniznost da bismo se oslonili na Boga i sve svoje brige bacili na njega (1. Petr. 5:6, 7). Zato moramo uzeti u obzir svoj fizički, mentalni i emocionalni sklop i realno proceniti šta možemo, a šta ne (Mih. 6:8). To će nam pomoći da se oslanjamo na Boga, a ne na sebe. Kada jasno vidimo njegovu ljubav i podršku, nećemo izgubiti unutrašnji mir.

„NE BRINITE SE“

13. Na šta je Isus ukazivao kada je rekao: „Ne brinite se“?

13 Isus nam je dao važan savet: „Ne brinite se.“ (Pročitati Mateja 6:34.) Međutim, to nije lako sprovesti u delo. Da li je Isus hteo da kaže da Božje sluge nikada neće osećati zabrinutost? Ne. Kao što smo videli u Davidovom i Pavlovom slučaju, i Božje sluge imaju teške periode u životu. Međutim, Isus je ukazivao na  to da preterana briga ne rešava probleme. Svaki dan ima svoje izazove, i zato hrišćani ne treba da se opterećuju prošlošću niti da strepe od budućnosti. Kako nam primena Isusovog saveta može pomoći da se oslobodimo misli koje nam oduzimaju snagu?

14. Šta možemo učiniti kada smo opterećeni greškama iz prošlosti?

14 Ponekad osećamo nemir zbog grešaka koje smo učinili u prošlosti. Možda smo opterećeni krivicom zbog nečeg što smo uradili čak i mnogo godina ranije. Povremeno se i David osećao skrhano zbog svojih grešaka. Na primer, rekao je: „Jaučem od jecanja srca svoga“ (Ps. 38:3, 4, 8, 18). Šta je on radio u takvim trenucima? Razmišljao je o Jehovinom milosrđu i njegovoj spremnosti da oprašta. Bio je uveren da mu je Jehova oprostio i zato je bio srećan. (Pročitati Psalam 32:1-3, 5.)

15. (a) Šta učimo od Davida? (b) Koje praktične korake možemo preduzeti da bismo se izborili s negativnim osećanjima? (Videti okvir „ Kako smanjiti emocionalni pritisak“.)

15 Ponekad se možemo brinuti i zbog sadašnjosti. Na primer, kada je David pisao 55. psalam bio je strahu za svoj život (Ps. 55:2-5). Međutim, nije dopustio svojim osećanjima da mu unište poverenje u Jehovu, već se usrdno molio u vezi s onim što ga je mučilo. Takođe je znao da treba da preduzme praktične korake da bi se izborio sa uzrokom svojih problema (2. Sam. 15:30-34). David nam je odličan primer. Koliko god nam bilo teško, ne treba da dopustimo da nas savladaju brige već da, nakon što smo učinili sve što je do nas, predamo stvar u Jehovine ruke.

16. Kako nam značenje Božjeg imena može ojačati veru?

16 Ponekad počnemo da se brinemo i kada razmišljamo o onome što bi nam se moglo desiti. Međutim, ne treba da strepimo od nečeg o čemu ne znamo ništa. Zašto? Zato što obično nikada ne bude toliko crno koliko se mi plašimo da će biti. Pored toga, ništa nije van kontrole našeg Boga. O tome svedoči i značenje njegovog imena „On prouzrokuje da postane“ (Izl. 3:14). Dakle, on može da ispuni sve što je zamislio za svoje sluge. Možemo biti sigurni da će ih on nagraditi i pomoći im da se izbore s brigama vezanim za prošlost, sadašnjost i budućnost.

POVERLJIV RAZGOVOR

17, 18. Kako nam razgovor s drugima može pomoći da se izborimo s onim što nas brine?

17 Četvrta vrsta pomoći u borbi s negativnim razmišljanjem je  razgovor s osobom u koju imamo poverenja. Na primer, bračni drug, blizak prijatelj ili skupštinski starešina mogu nam pomoći da jasnije sagledamo svoju situaciju. „Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli“ (Posl. 12:25). Otvoren i iskren razgovor može nam pomoći da bolje razumemo ono što nam se dešava i da se izborimo s osećanjima. U vezi s tim, Biblija kaže: „Namere propadaju gde nema poverljivog razgovora, a uspeh leži u mnoštvu savetnika“ (Posl. 15:22).

18 Jehova nam pomaže i preko skupštinskih sastanaka. Na njima smo u društvu onih koji su zainteresovani za nas i koji žele da nas ohrabre (Jevr. 10:24, 25). Takvo ohrabrenje će nam pomoći da takoreći napunimo svoje duhovne baterije i da se izborimo s onim što nas tišti (Rimlj. 1:12).

BLIZAK ODNOS S BOGOM — NAJVEĆI IZVOR SNAGE

19. Zašto možemo biti sigurni da će nam bliskost s Jehovom uliti snagu?

19 Pogledajmo kako je jedan starešina iz Kanade uvideo koliko je važno da svoje brige poveri Jehovi. Taj brat ima veoma stresan posao. Naime, radi kao nastavnik u školi i pedagog. Pored toga, bori se s jednom vrstom anksioznog poremećaja. Kako izlazi na kraj? On kaže: „Uvideo sam da je najvažnije da ulažem u svoj odnos s Jehovom, jer odatle crpim najviše snage u borbi sa osećanjima. Takođe mi je važna i podrška prijatelja i braće. Nadalje, otvoreno razgovaram sa svojom suprugom o tome kako se osećam. U jednom periodu mi je mnogo značilo to što sam razgovarao s drugim starešinama i s našim pokrajinskim nadglednikom, jer su mi pomogli da stvari sagledam iz ispravnog ugla. Takođe sam potražio lekarsku pomoć i naučio da mudrije koristim vreme tako da ga imam za opuštanje i vežbanje. S vremenom, počeo sam da osećam da imam više kontrole nad onim što mi se događa. Kada se desi nešto nad čim nemam kontrolu, jednostavno to prepustim Jehovi u ruke.“

20. (a) Kako možemo poveriti svoje brige Jehovi? (b) O čemu će biti reči u narednom članku?

20 Do sada smo videli da svoje brige možemo poveriti Jehovi tako što mu se iskreno molimo, čitamo njegovu Reč i duboko razmišljamo o pročitanom. Takođe smo videli koliko je važno da razvijamo plodove duha, da razgovaramo s nekim u koga imamo poverenja i da redovno idemo na sastanke. U sledećem članku ćemo videti kako nas može ojačati nada u to da će nas Jehova nagraditi (Jevr. 11:6).