Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula (izdanje za proučavanje)  |  avgust 2016.

Johanes Rojte u službi propovedanja, negde oko 1920.

 IZ NAŠE ARHIVE

„Iako sam na brodu, ja hvalim Jehovu“

„Iako sam na brodu, ja hvalim Jehovu“

„SVI ratovi iz prošlosti ne mogu se ni porediti s ratnim vihorom koji se sada širi Evropom.“ Ovim rečima je u Stražarskoj kuli od 1. septembra 1915. opisan Prvi svetski rat, koji se na kraju proširio na oko 30 zemalja. U Stražarskoj kuli je o tom teškom periodu pisalo: „Služba za Kraljevstvo je otežana, naročito u Nemačkoj i Francuskoj.“

Našavši se usred ovog konflikta svetskih razmera, Istraživači Biblije nisu u potpunosti razumeli načelo hrišćanske neutralnosti. Pa ipak, bili su odlučni da objavljuju dobru vest. Budući da je želeo da učestvuje u službi za Kraljevstvo, Vilhelm Hildebrant je poručio primerke Mesečnika Istraživača Biblije na francuskom. On nije u Francuskoj služio kao pionir, već kao nemački vojnik. Ovaj navodni neprijatelj, obučen u vojnu uniformu, širio je poruku mira zaprepašćenim prolaznicima.

Pisma koja su objavljena u Stražarskoj kuli ukazuju na to da je bilo još Istraživača Biblije poreklom iz Nemačke, koji su propovedali dobru vest o Kraljevstvu dok su bili vojnici. Brat Lemke, koji je služio u ratnoj mornarici, svedočio je petorici mornara koji su bili zainteresovani za istinu. „Iako sam na brodu, ja hvalim Jehovu“, napisao je.

Džordž Kajzer je otišao u rat kao vojnik, a vratio se kući kao Božji sluga. Kako se to desilo? Dobio je publikaciju Istraživača Biblije, celim srcem prihvatio istinu o Kraljevstvu i odložio oružje. Zatim je potražio posao koji nije imao veze s vojskom. Nakon rata, dugo godina je revno služio kao pionir.

Iako Istraživači Biblije još uvek nisu u potpunosti razumeli pitanje neutralnosti, njihovo gledište i postupci su bili u oštroj suprotnosti s gledištima i postupcima onih koji su podržavali rat.  Dok su političari i predstavnici crkava huškali na rat, Istraživači Biblije su svoje nade polagali u „Kneza Mira“ (Is. 9:6). Neki od njih nisu u potpunosti bili neutralni, ali su imali stav kao i brat Konrad Merter, koji je rekao: „Iz Božje Reči sam jasno razumeo da hrišćanin ne sme da ubija“ (Izl. 20:13). *

Hans Helterhof s pokretnim kolicima

U Nemačkoj, gde zakon nije dopuštao odbijanje vojne službe na temelju prigovora savesti, više od 20 Istraživača Biblije odbilo je da ima bilo kakve veze s vojnom službom. Neki su bili proglašeni mentalno bolesnima, kao što su Gustav Kujat, koji je bio smešten u bolnicu za duševne bolesti gde su ga drogirali lekovima. Hans Helterhof, koji je takođe odbio vojnu službu, poslat je u zatvor, gde je odbio sve poslove koji su bili povezani s vojskom. Tamo je bio mučen. Jednom prilikom, čuvari su mu toliko jako svezali ruke da su se one ukočile. Kada to nije slomilo njegovu odlučnost, čuvari su počeli s psihičkom torturom. Uprkos svemu tome, Hans je ostao nepokolebljiv.

Ostala braća koja su bila regrutovana, odbila su da nose oružje i tražila su poslove koji nisu bili direktno vezani za učešće u ratu. * Johanes Rojte je zbog takvog stava poslat da radi na izgradnji pruge. Konrad Merter je radio kao bolničar, a Rajnhold Veber kao medicinski tehničar. August Krafcig je bio zadužen za vojni prtljag. Oni nisu bili jedini Istraživači Biblije koji su odlučno služili Jehovi, iako nisu u potpunosti razumeli šta ljubav i vernost prema Bogu znače.

Istraživači Biblije su tokom ratnog perioda zbog svog dobrog ponašanja bili često ispitivani. U Nemačkoj su i nakon rata na hiljade puta pozivani na suđenja zbog propovedanja. Zato je u Betelu u Magdeburgu formirano pravno odeljenje.

Jehovini svedoci su postepeno razumeli pitanje hrišćanske neutralnosti. Kada je izbio Drugi svetski rat, ostali su neutralni i potpuno odvojeni od bilo koje vojne službe. Zbog toga su na njih gledali kao na neprijatelje nemačke države i bili su žestoko progonjeni. Ali to je priča za neki od narednih članaka iz ove serije „Iz naše arhive“.

^ odl. 7 Videti članak „Iz naše arhive — Bili su nepokolebljivi u ’času kušnje‘“, u izdanju Stražarske kule od 15. maja 2013.

^ odl. 9 Ovakav stav je predložen u šestom tomu knjige Milenijumska zora iz 1904. i u nemačkom izdanju Sionske stražarske kule od avgusta 1906. Stražarska kula od septembra 1915. pojasnila je naše gledište i predložila da se Istraživači Biblije ne pridružuju vojsci. Međutim, ovaj članak se nije pojavio u nemačkom izdanju.