Ja ću vam dati dobru pouku (POSL. 4:2)

PESME: 93, 96

1, 2. Zašto je važno da pomažemo drugima da duhovno napreduju?

ZA ISUSA je objavljivanje dobre vesti o Kraljevstvu bilo izuzetno važno. Međutim, on je takođe izdvajao vreme da bi svoje učenike poučio kako da propovedaju i brinu o Božjem stadu. Tako su oni postali dobri duhovni pastiri (Mat. 10:5-7). Na primer, učenik Filip je mnogo vremena provodio u propovedanju, ali je nesumnjivo obučavao i svoje kćerke kako da i one to čine (Dela 21:8, 9). I danas je važno obučavati druge. Zašto?

2 Širom sveta, u skupštinama ima mnogo onih koji se još nisu krstili. Zato treba da im pomažemo da uvide koliko je važno da sami proučavaju Bibliju. Pored toga, treba da ih poučimo kako da propovedaju i poučavaju druge. Tu su i nedavno krštena braća koja još nisu sluge pomoćnici i starešine. Njima starešine treba da pruže pomoć kako bi se osposobili da na taj način služe u skupštinama. Na kraju krajeva, svi zreli hrišćani treba da iz Biblije koriste  „dobru pouku“ i pomažu drugima da duhovno napreduju (Posl. 4:2).

POMAŽIMO DRUGIMA DA CRPE SNAGU I MUDROST IZ BOŽJE REČI

3, 4. (a) Kako je Pavle povezao proučavanje Biblije sa službom? (b) Šta je potrebno da bismo podstakli druge da sami proučavaju Bibliju?

3 Koliko je važno da čitamo i proučavamo Božju Reč? Apostol Pavle je to objasnio kada je pisao suhrišćanima u Kolosu: „Neprestano [se] molimo za vas i tražimo da se ispunite dobrim poznavanjem njegove volje u svoj mudrosti i sposobnosti shvatanja koju duh daje.“ Do čega to vodi? Pavle je dalje objasnio: „Kako biste živeli životom dostojnim Jehove i tako mu potpuno ugodili donoseći plod u svakom dobrom delu“ (Kol. 1:9, 10). Dakle, dobro poznavanje Božje volje pomaže nam da donosimo plod „u svakom dobrom delu“, posebno u službi propovedanja. S tim na umu, kada s nekim proučavamo, treba da mu pomognemo da razume da ako redovno čita i proučava Bibliju biće podstaknut da služi Jehovi.

4 Da bismo pomogli drugima da uvide koliko je važno čitati i proučavati Bibliju, potrebno je da i sami budemo uvereni u vrednost toga. Moramo im pružiti dobar primer. Svima nam je potrebna pouka iz Božje Reči. Kada je primamo, ona nam pomaže u službi i životu. Na primer, znaćemo kako da se postavimo kada nam sagovornici u službi postave neko teško pitanje ili kad izraze mišljenje koje se sukobi s Biblijom. Nadalje, kada čitamo o tome kako su Isus, Pavle i drugi istrajali u službi, to će nam pomoći da i mi istrajno služimo Jehovi. Tada ćemo biti spremni da delimo s drugima ono što smo saznali iz Biblije i ohrabrićemo ih da je i oni marljivo proučavaju.

5. Kako možemo nekome pomoći da redovno proučava Bibliju?

5 Možda se pitaš kako da osobi s kojom proučavaš pomogneš da i ona sama redovno proučava Bibliju. Za početak je možda dobro da joj pokažeš kako da se pripremi za materijal koji obrađujete. Možeš joj predložiti da pročita neki deo iz dodatka u knjizi Šta Biblija zaista naučava? i da proveri navedene stihove. Pomozi joj da se pripremi za sastanak s ciljem da komentariše. Podstakni je da pročita sva tekuća izdanja Stražarske kule i Probudite se! Ukoliko ima neka biblijska pitanja, pokaži joj kako da koristi biblioteku publikacija na CD-u (Watchtower Library) i onlajn biblioteku da bi pronašla odgovore na svoja pitanja.  Na taj način, ubrzo će sigurno uživati u svom proučavanju.

6. (a) Kako nekome možeš pomoći da zavoli Bibliju? (b) Na šta će ljubav prema Bibliji navesti osobu?

6 Naravno, ne treba ni na koga da vršimo pritisak da čita i proučava Bibliju. Ali uz pomoć onoga što nam Jehovina organizacija pruža možemo pomoći osobi da produbi ljubav prema Bibliji. S vremenom će lično osetiti koliko su tačne reči jednog psalmiste: „Meni je dobro biti blizu Boga. Suvereni Gospod Jehova utočište je moje“ (Ps. 73:28). Nesumnjivo će Jehova posredstvom svog duha pomoći takvoj osobi da mu se približi.

OBUČI NOVE OBJAVITELJE DA PROPOVEDAJU I POUČAVAJU

7. Kako je Isus obučavao svoje učenike da propovedaju? (Videti sliku na početku članka.)

7 U 10. poglavlju Mateja čitamo o tome kako je Isus obučavao svoje apostole da propovedaju. Oni su bili s njim kada je on propovedao i mogli su da vide kako je poučavao druge. Takođe im je konkretno rekao šta treba da rade. [1] Ubrzo su i oni postali vešti u poučavanju drugih (Mat. 11:1). I mi treba da obučavamo nove objavitelje. Pogledajmo sada kako im možemo pomoći da nauče kako treba da razgovaraju s ljudima i da ih poučavaju.

8, 9. (a) Na koji način je Isus razgovarao s ljudima ponaosob? (b) Zašto je važno da pomažemo novim objaviteljima da nauče kako da razgovaraju s ljudima?

8 Kako razgovarati s ljudima? Isus se nije uvek obraćao samo okupljenom mnoštvu već je često razgovarao i s ljudima ponaosob. Međutim, uvek je bio prijatan i prijateljski nastrojen. Jednom prilikom je vodio zanimljiv razgovor sa ženom kod bunara blizu grada Sihara (Jov. 4:5-30). Takođe je razgovarao i s jednim poreznikom, Matejem Levijem. U Bibliji se ne govori mnogo o tom razgovoru, ali znamo da je Matej postao Isusov sledbenik. Nakon toga je priredio gozbu na kojoj je Isus razgovarao s prisutnima (Mat. 9:9; Luka 5:27-39).

9 Jednom drugom prilikom, Isus je ljubazno razgovarao s Natanailom, čovekom koji je imao loše mišljenje o stanovnicima Nazareta. Natanailo je nakon toga promenio mišljenje. Čak je želeo da sazna nešto više o onome što je Isus, čovek iz Nazareta, govorio (Jov. 1:46-51). Iz Isusovog primera učimo da kada s ljudima razgovaramo ljubazno i opušteno oni će verovatno pre saslušati ono što im govorimo. [2] Kada obučavamo nove objavitelje da na takav način razgovaraju s drugima, više će uživati u službi propovedanja.

10-12. (a) Kako je Isus poučavao one koji su želeli da saznaju više o dobroj vesti? (b) Kako možemo pomoći novim objaviteljima da poučavaju druge?

10 Kako poučavati druge? Isus je imao ograničeno vreme da izvrši svoju službu. Pa ipak, on nije samo propovedao već je i poučavao one koji su ga slušali. Na primer, jednog dana se mnoštvo okupilo na obali da bi ga čulo. Isus je s Petrom ušao u čamac i odatle poučavao narod. Nakon toga, želeo je da pouči Petra nečem važnom. Petar i drugi su celu noć bezuspešno lovili ribu. Nakon toga je Isus učinio čudo za njih, pa su imali veliki ulov. Isus je potom rekao Petru: „Od sada ćeš loviti ljude.“ Tada su Petar i oni s njim „izvukli čamce na kopno, ostavili sve i pošli za njim“ (Luka 5:1-11).

 11 Takođe je i jedan član Sinedriona, po imenu Nikodim, želeo da čuje Isusa. Međutim, plašio se šta će drugi reći ako ga vide kako priča s njim. Isus se prilagodio ovom čoveku i sastao se s njim noću, daleko od pogleda drugih (Jov. 3:1, 2). Šta učimo iz ovih primera? Božji Sin je provodio vreme s ljudima ponaosob i gradio im veru u Boga. Zar ne treba to da činimo i mi, na primer, kada vršimo naknadne posete ili proučavamo Bibliju s ljudima?

12 Ukoliko idemo u službu s novim objaviteljima, pomoći ćemo im da postanu veštiji u poučavanju drugih. Pritom treba da im skrenemo pažnju da ne previde ni one koji su pokazali makar malo zanimanja za biblijsku istinu. Takođe ih možemo pozvati da idu s nama u naknadne posete i na biblijske kurseve. Tada će najverovatnije i oni uživati da posećuju ljude i proučavaju Bibliju s njima. Takođe će naučiti da ne odustanu lako već da budu strpljivi i istrajni u službi (Gal. 5:22; videti okvir „ Upornost se isplati“).

OBUČI DRUGE DA POMAŽU BRAĆI I SESTRAMA

13, 14. (a) Šta ti misliš o biblijskim ličnostima koje su se mnogo žrtvovale za druge? (b) Kako možeš pokazati drugima šta znači voleti braću i sestre?

13 Biblija ističe koliko je važno da pokazujemo „bratsku ljubav“ i da služimo jedni drugima. (Pročitati 1. Petrovu 1:22 i Luku 22:24-27.) Božji Sin je bio spreman da sve, uključujući i život, d kako bi služio drugima (Mat. 20:28). Dobar primer je i Dorka, koja je bila „bogata dobrim delima i pomagala je siromašnima“ (Dela 9:36, 39). Tu je bila i Marija, „koja se mnogo trudila“ u skupštini (Rimlj. 16:6). Kako možemo da pomognemo drugima da uvide koliko je važno pomagati braći i sestrama?

Poučimo druge kako da pokazuju ljubav prema braći i sestrama (Videti 13.i 14. odlomak)

14 Možemo ih pozvati da idu s nama kada posećujemo bolesne i stare. Ukoliko je to prikladno, roditelji mogu voditi svoju decu u takve posete. Starešine mogu pozvati nove objavitelje ili mlade da im pomognu kako bi se zajedno pobrinuli za ostarele objavitelje. Možda im treba obezbediti nešto od namirnica ili izvršiti neku popravku u kući. Na taj način, oni uče šta je ljubav na delu. Na primer, kada je jedan starešina išao u službu propovedanja na udaljeno područje, kratko bi posetio i objavitelje koji tamo žive. S njim je često išao jedan mladi brat i na taj način je naučio koliko je važno da sva braća i sestre imaju osećaj da su deo ujedinjenog bratstva (Rimlj. 12:10).

15. Zašto je važno da se starešine zanimaju za duhovni napredak braće u skupštini?

15 Pošto Jehova koristi braću da poučavaju objavitelje u skupštini, važno je da ona budu dobri govornici. U tom pravcu, ako si starešina, da li možeš da slušaš nekog slugu pomoćnika dok vežba govor koji treba da održi? Tako mu možeš pomoći da se poboljša kao govornik (Nem. 8:8). [3]

16, 17. (a) Kako je Pavle pomagao Timoteju da duhovno napreduje? (b) Kako starešine mogu obučavati buduće pastire u skupštini?

16 U skupštinama postoji velika potreba za duhovnim pastirima. Zato je potrebno obučavati one koji bi mogli da služe u tom svojstvu. O važnosti obučavanja drugih, apostol Pavle je pisao Timoteju: „A ti, sine moj, jačaj u nezasluženoj dobroti  koja je u Hristu Isusu. Ono što si čuo od mene i što su potvrdili mnogi svedoci poveri vernim ljudima, koji će zatim biti osposobljeni da poučavaju druge“ (2. Tim. 2:1, 2). Timotej je s Pavlom služio rame uz rame i tako je od tog starešine i apostola naučio da bude vešt u službi i da pomaže drugima u skupštini (2. Tim. 3:10-12).

17 Pavle nije prepustio slučaju Timotejevo obučavanje. Vodio ga je sa sobom i dosta vremena provodio s njim (Dela 16:1-5). Starešine se mogu ugledati na Pavla i, kada je to prikladno, povesti nekog slugu pomoćnika u pastirsku posetu. Na taj način, oni im pružaju direktnu pouku kako poučavati druge, biti strpljiv i pun ljubavi. Sve je to deo obuke budućih pastira „Božjeg stada“ (1. Petr. 5:2).

VAŽNOST OBUČAVANJA

18. Zašto treba da nam bude važno da obučavamo druge?

18 S obzirom na vreme u kom živimo i koje sve mogućnosti da služimo Jehovi postoje, obučavanje je od presudne važnosti. Zato je bitno da poput Isusa i Pavla marljivo obučavamo druge da bi oni mogli da preuzmu teokratska zaduženja. Velika je čast pomagati braći da steknu potrebno iskustvo kako bi brinuli o skupštini. Takvo obučavanje je važno i preko potrebno, budući da ima još mnogo toga da se uradi u službi propovedanja pre nego što dođe kraj.

19. Zašto ne treba da sumnjamo da ćemo uspeti u obučavanju drugih?

19 Naravno, obučavanje iziskuje vreme i trud. Ali Jehova i njegov voljeni Sin pomoći će nam i dati nam potrebnu mudrost kako bismo drugima pružali dobru obuku. Tada ćemo se radovati kada i oni kojima smo pomogli budu naporno radili i naprezali se u skupštini i službi propovedanja (1. Tim. 4:10). S druge strane, ne treba da zapostavimo ni svoju duhovnost, već treba da napredujemo u službi za Jehovu.

^ [1] (7. odlomak) Na primer, Isus je poučio učenike: (1) da propovedaju o Kraljevstvu, (2) da veruju da će se Bog pobrinuti za njihove materijalne potrebe, (3) da se ne svađaju s ljudima, (4) da se oslone na Boga kad se suočavaju s progonstvom i (5) da se ne plaše ljudi.

^ [2] (9. odlomak) U priručniku za teokratsku školu, na stranama 62-64, nalaze se dobri predlozi kako biti vešt u vođenju razgovora s ljudima na području.

^ [3] (15. odlomak) U priručniku za teokratsku školu, na stranama 52-61, nalaze se korisni saveti kako biti dobar učitelj.