Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Ne dozvolimo da nas išta liši naše nagrade

Ne dozvolimo da nas išta liši naše nagrade

Neka vas niko ne liši nagrade (KOL. 2:18)

PESME: 122, 139

1, 2. (a) Kojoj nagradi se raduju Božje sluge? (b) Šta će nam pomoći da ostanemo usredsređeni na svoju nagradu? (Videti sliku na početku članka.)

POPUT apostola Pavla, i pomazani hrišćani u naše vreme se raduju „nagradi nebeskog Božjeg poziva“ (Fil. 3:14). Jedva čekaju da zajedno s Hristom služe u njegovom nebeskom Kraljevstvu i pomognu ljudima da dođu do savršenstva (Otkr. 20:6). To je zaista predivna nada! S druge strane, druge ovce očekuju drugačiju nagradu. Oni se raduju što će moći večno da žive na zemlji (2. Petr. 3:13).

2 Apostol Pavle je rekao pomazanim hrišćanima šta moraju da rade kako bi ostali verni i dobili nagradu kojoj se nadaju. Rekao im je: „Mislite na ono što je na nebu“ (Kol. 3:2). Dakle, da bi dobili nagradu, bilo je neophodno da zadrže u mislima svoju nadu (Kol. 1:4, 5). U stvari, razmišljanje o blagoslovima koje je Jehova obećao, svima nama pomaže da ostanemo usredsređeni na svoju nagradu, bilo da je to život na nebu, bilo na zemlji (1. Kor. 9:24).

3. Na koje opasnosti je apostol Pavle upozorio hrišćane?

 3 Nadalje, Pavle je upozorio hrišćane na opasnosti koje su mogle da ih liše nagrade. Na primer, on je pisao skupštini u Kolosima o lažnim hrišćanima koji su želeli da steknu Božju naklonost držanjem Zakona, a ne iskazivanjem vere u Hrista (Kol. 2:16-18). Pavle je govorio o opasnostima koje i nas danas mogu lišiti nagrade. Naime, govorio je o tome kako se odupreti nemoralnim željama i šta raditi kada iskrsnu problemi u skupštini ili u porodici. Saveti koje je tada dao i nama danas mogu pomoći. Sada ćemo razmotriti neke od saveta koje je s ljubavlju dao hrišćanima u Kolosima.

ODUPRIMO SE NEMORALNIM ŽELJAMA

4. Zašto nas nemoralne želje mogu lišiti naše nagrade?

4 Nakon što je podsetio svoju braću na predivnu nadu koju imaju, Pavle je napisao: „Usmrtite, dakle, ono što je zemaljsko u vašim udovima: blud, nečistoću, polnu požudu, zlu želju i lakomstvo“ (Kol. 3:5). Nemoralne želje mogu biti veoma jake i zbog njih možemo izgubiti dobar odnos s Jehovom i svoju nadu. Jedan brat, koji je počinio nemoral, nakon što je vraćen u skupštinu, rekao je kako su nemoralne želje uticale na njega: „One su me toliko vukle da nisam mogao da prestanem dok nije bilo kasno.“

5. Kako se možemo zaštititi kada se nađemo u nekoj opasnosti?

5 Postoje situacije kada smo naročito u opasnosti da prekršimo Jehovina moralna načela i tada je veoma važno da budemo na oprezu. Na primer, mudro je da mladić i devojka koji se zabavljaju odmah na početku veze postave granice kada je reč o prisnosti, kao što su dodirivanje i ljubljenje, kao i kada je reč o osamljivanju u neprikladnim okolnostima (Posl. 22:3). U opasnosti možemo biti i kada smo na poslovnom putu ili kada radimo s osobom suprotnog pola (Posl. 2:10-12, 16). Kako tada možemo da se zaštitimo? Recimo drugima da smo Jehovini svedoci, budimo pristojni i nemojmo izgubiti iz vida da flertovanje vodi do katastrofalnih posledica. Velika opasnost je i kada smo tužni i usamljeni. Tada možemo poželeti da pored sebe imamo nekog ko će nas podržati. Može se desiti da nam je u tim trenucima toliko potrebna emotivna podrška da smo spremni da je prihvatimo od bilo koga. Ukoliko se nađeš u takvom iskušenju, obrati se Jehovi i suvernicima za pomoć i ne dozvoli da te išta liši nagrade večnog života. (Pročitati Psalam 34:18 i Poslovice 13:20.)

6. O čemu treba da razmišljamo kada je reč o zabavi?

6 Da bismo se oduprli nemoralnim željama, takođe moramo izbegavati nemoralnu zabavu. Većina onoga što se nudi u svetu zabave liči na ono što je bilo zastupljeno u drevnim gradovima Sodomu i Gomori (Jud. 7). U svetu zabave se nemoral prikazuje kao nešto normalno, što za sobom ne povlači posledice. Zato moramo biti na oprezu. Ne smemo jednostavno prihvatiti sve što nam se nudi. Potrebno je da izaberemo onu vrstu zabave koja nas neće sprečiti da osvojimo nagradu kojoj se nadamo, a to je večni život (Posl. 4:23).

„OBUCITE SE“ U LJUBAV I DOBROTU

7. S čim se možemo suočiti u skupštini?

7 Biti deo hrišćanske skupštine zaista je nešto prelepo. Proučavanje  Božje Reči na sastancima, kao i podrška i ljubav naše braće i sestara, pomažu nam da ostanemo usredsređeni na svoju nagradu. Međutim, ponekad ćemo možda imati nesuglasice sa suvernicima, zbog čega može doći do problema. Ukoliko ih ne rešimo, mogli bismo postati ogorčeni. (Pročitati 1. Petrovu 3:8, 9.)

8, 9. (a) Koje osobine će nam pomoći da osvojimo nagradu? (b) Šta će nam pomoći da sačuvamo mir ako nas neki suvernik povredi?

8 Šta možemo učiniti kako nas ogorčenost ne bi lišila nagrade? O tome je apostol Pavle pisao Kološanima: „Kao Božji izabranici, sveti i voljeni, obucite se u najdublju samilost, dobrotu, poniznost, blagost i dugotrpljivost. Podnosite jedni druge i spremno opraštajte jedni drugima ako neko ima pritužbu na nekoga. Kao što je Jehova spremno oprostio vama, tako činite i vi. A iznad svega, obucite se u ljubav, jer vas ona savršeno povezuje“ (Kol. 3:12-14).

9 Ljubav i dobrota nam mogu pomoći da spremno opraštamo jedni drugima. Na primer, ukoliko nas povredi nešto što je neki suvernik rekao ili uradio, dobro je da pokušamo da se setimo situacija kada smo mi rekli ili učinili nešto što je povredilo druge. Zar im nismo bili zahvalni što su tada pokazali ljubav i dobrotu tako što su nam oprostili? (Pročitati Propovednika 7:21, 22.) Posebno smo zahvalni Hristu jer nas je ujedinio (Kol. 3:15). Svi volimo istog Boga, propovedamo istu poruku i suočavamo se sa sličnim ili istim problemima. Time što smo dobri jedni prema drugima i što spremno opraštamo, mi doprinosimo hrišćanskom jedinstvu. To nam takođe pomaže da ostanemo usredsređeni na nagradu.

10, 11. (a) Zašto je ljubomora opasna? (b) Šta možemo učiniti kako se ljubomora ne bi ukorenila u našem srcu?

10 Još nešto što nas može lišiti nagrade jeste ljubomora. U Bibliji nalazimo primere iz kojih možemo videti koliko je ona opasna. Na primer, Kain je bio ljubomoran na svog brata, Avelja, i na kraju ga je ubio. Nadalje, Korej, Datan i Aviron su bili ljubomorni na Mojsija i bunili su se protiv njega. Kralj Saul je bio ljubomoran na Davida i pokušao je da ga ubije. Zaista nije čudo što u Božjoj Reči piše: „Gde su ljubomora i svadljivost, tamo je nered i svaka vrsta zla“ (Jak. 3:16).

11 Međutim, ukoliko u srcu razvijamo ljubav i dobrotu, nećemo tako lako postati ljubomorni. U Božjoj Reči piše: „Ljubav je dugotrpljiva i dobra. Ljubav nije ljubomorna“ (1. Kor. 13:4, fusnota). Da nam se ljubomora ne bi ukorenila u srcu, moramo se truditi da na braću i sestre gledamo poput Jehove. Naime, svi smo delovi istog tela, odnosno skupštine. Takav stav će nam pomoći da pokažemo bratsku ljubav i da budemo poslušni nadahnutom biblijskom savetu: „Ako je neki ud proslavljen, svi drugi udovi se raduju s njim“ (1. Kor. 12:16-18, 26). Zato ćemo se, kada drugi dožive nešto lepo, radovati s njima, a nećemo biti ljubomorni na njih. Razmislimo o jednom primeru iz prošlosti. Reč je o Jonatanu, sinu kralja Saula. Kada je David umesto njega pomazan za kralja, Jonatan nije bio ljubomoran. Umesto toga, bio je uz Davida i hrabrio ga je (1. Sam. 23:16-18). Da li možemo da razvijamo ljubav i dobrotu poput Jonatanove?

 VAŽNOST DOBROG PRIMERA U PORODICI

12. Koji savet iz Biblije će nam pomoći da kao porodica osvojimo nagradu?

12 Ukoliko se kao porodica držimo biblijskih načela, to će doprineti miru i sreći i pomoći će nam da osvojimo nagradu koju nam je Bog obećao. Koji je savet o porodici apostol Pavle dao hrišćanima u Kolosima? On je rekao: „Žene, budite podložne svojim muževima, kao što dolikuje u Gospodu. Muževi, volite svoje žene i nemojte se gneviti na njih. Deco, slušajte svoje roditelje u svemu, jer je to ugodno u Gospodu. Očevi, ne razdražujte svoju decu, da ne postanu malodušna“ (Kol. 3:18-21). Kako mi možemo primeniti ovaj nadahnuti savet?

13. Kako sestra čiji muž ne služi Jehovi može da mu pomogne da počne da služi Jehovi?

13 Šta možeš učiniti ukoliko si sestra čiji muž ne služi Jehovi i misliš da se on prema tebi ne ophodi onako kako bi trebalo? Da li ćeš popraviti situaciju ako se budeš raspravljala s njim u vezi s njegovim ponašanjem? Čak i ako na kraju bude po tvom, da li ćeš ga time privući istini? Ne baš. Ali ukoliko poštuješ svog muža kao poglavara, možeš doprineti miru u porodici. Pored toga, tako ćeš doneti slavu Jehovi. Možda ćeš čak pomoći svom  suprugu da prihvati istinu, pa ćete oboje osvojiti nagradu. (Pročitati 1. Petrovu 3:1, 2.)

14. Šta bi brat čija žena nije u istini mogao da uradi kako bi zadobio njeno poštovanje?

14 Šta da učiniš ukoliko si brat čija žena ne služi Jehovi i misliš da te ona ne poštuje? Da li ćeš zadobiti njeno poštovanje ukoliko budeš vikao na nju kako bi pokazao ko je gazda u kući? Nikako! Bog očekuje od tebe da, poput Isusa, budeš poglavar pun ljubavi (Ef. 5:23). Isus je poglavar skupštine i on se s puno ljubavi i strpljenja ophodi prema njoj (Luka 9:46-48). Muž koji oponaša Isusov primer može pomoći svojoj ženi da počne da služi Jehovi.

15. Kako muž može pokazati svojoj ženi da je voli?

15 Jehova je muževima dao zapovest: „Volite svoje žene i nemojte se gneviti na njih“ (Kol. 3:19). Muž pokazuje da voli i poštuje svoju ženu tako što je spreman da sasluša njeno mišljenje i tako što uvažava ono što ona kaže (1. Petr. 3:7). Tačno je da možda neće uvek moći da uradi ono što ona želi, ali ukoliko je spreman da je sasluša donosiće bolje odluke (Posl. 15:22). Muž koji voli svoju ženu neće zahtevati od nje da ga poštuje, već će se truditi da zasluži njeno poštovanje. Kada on pokazuje da voli svoju ženu i decu, verovatnije je da će oni srećno služiti Jehovi i da će osvojiti nagradu koja ih čeka.

Šta možemo učiniti kako nas problemi u porodici ne bi lišili naše nagrade? (Videti odlomke 13-15)

MLADI — NE DOZVOLITE DA VAS IŠTA LIŠI VAŠE NAGRADE!

16, 17. Ukoliko si mlada osoba, šta će ti pomoći da ne budeš preosetljiv kada te roditelji disciplinuju?

16 Šta možeš učiniti ukoliko misliš da su tvoji roditelji previše kruti i ne razumeju te? To bi te moglo iznervirati do te mere da pomisliš kako služenje Jehovi i nije baš najbolji izbor u životu. Ali ukoliko bi se zbog takvih osećanja udaljio od Jehove, uskoro bi uvideo da na svetu ne postoji niko kome je više stalo do tebe od tvojih roditelja i suvernika.

17 Ukoliko te roditelji nikada ne disciplinuju, zar se ne bi zapitao da li uopšte brinu za tebe? (Jevr. 12:8). Moguće je da te boli način na koji to rade. Trudi se da se ne obazireš previše na to, već da uvidiš razlog zbog kog te disciplinuju. Ostani smiren i daj sve od sebe da ne reaguješ burno. Božja Reč kaže: „Ko zadržava reči svoje, zaista je mudar, i razborit čovek staloženog je duha“ (Posl. 17:27). Postavi cilj da budeš zrela osoba koja će umeti da prihvata savete i iz njih izvuče pouku, a neće se preterano brinuti zbog načina na koji su oni dati (Posl. 1:8). Pravi je blagoslov imati roditelje koji iskreno vole Jehovu. Oni sigurno žele da ti pomognu da osvojiš svoju nagradu.

18. Zašto si odlučan da ostaneš usredsređen na svoju nagradu?

18 Dobro je da svi razmišljamo o predivnoj nagradi koja nas čeka, bilo da je to besmrtni život na nebu ili večni život u raju na zemlji. Ta nada je sigurna jer se temelji na obećanjima koja je dao sam Stvoritelj. On je o životu na rajskoj zemlji rekao: „Zemlja [će] biti puna znanja o Jehovi“ (Is. 11:9). Svi ljudi koji tada budu živeli na zemlji primaće pouku od Boga. To je nagrada koja je zaista vredna svakog truda. Zato zadržimo čvrsto u mislima Jehovina obećanja i ne dozvolimo ičemu da nas liši naše nagrade!