Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Kako gledate na greške?

Kako gledate na greške?

Don i Margaret * su bili srećni što su im u goste došli ćerka, zet i unuci. Margaret, profesionalna kuvarica u penziji, rešila je da za ručak spremi makarone sa sirom, omiljeno jelo njenih unuka.

Svi su seli za sto i Margaret je donela jelo. Kad je podigla poklopac, nije mogla da veruje. U posudi je bio samo vruć preliv od sira! Margaret je zaboravila da stavi glavni sastojak — makarone!

Bez obzira na to koliko imamo godina ili životnog iskustva, svi grešimo. Ponekad kažemo ili uradimo nešto nepromišljeno, a ponekad jednostavno nešto previdimo ili zaboravimo. Šta će nam pomoći da lakše podnesemo i svoje i tuđe greške? Kako da ih ubuduće izbegnemo? Pogledajmo u nastavku.

KAKO BOG GLEDA NA NAŠE GREŠKE

Kad nešto dobro uradimo, spremno prihvatamo pohvalu i priznanje jer smatramo da smo ih zaslužili. Ali da li smo isto tako spremni da priznamo da smo pogrešili, čak i ako nas u tom trenutku niko nije video? Za to je potrebna poniznost.

Ako imamo previsoko mišljenje o sebi, umanjivaćemo ozbiljnost svojih grešaka, poricaćemo da smo krivi ili ćemo svaljivati krivicu na druge. Kao rezultat toga, problem bi mogao ostati nerešen, a neko drugi bi mogao snositi krivicu za nešto što nije uradio. Čak i ako sada uspemo da izbegnemo posledice svojih grešaka, one će nas kad-tad stići jer će svako od nas „položiti Bogu račun za sebe“ (Rimljanima 14:12).

Bog je realan u onome što očekuje od nas. U psalmima stoji da je on „milosrdan i milostiv“, da neće „za sva vremena greške tražiti, niti će se doveka gneviti“. Svestan je toga da smo nesavršeni i vrlo dobro zna ka čemu po prirodi naginjemo. On „pamti da smo prah“ (Psalam 103:8, 9, 14).

Bog kao naš milosrdni otac ne želi da stalno osuđujemo sebe i druge zbog nekih propusta ili grešaka (Psalam 130:3). Zato nam putem svoje Reči, Biblije, daje mnoge savete koji nam pomažu da lakše prihvatimo i svoje i tuđe greške.

KAKO LAKŠE PODNETI GREŠKE

Kada pogrešimo, najčešće mnogo vremena i snage potrošimo da bismo opravdali svoje reči i postupke ili da bismo pronašli krivca. Ako se desi da nekoga uvredimo, možda je najbolje da se jednostavno izvinimo i izgladimo stvari. Tako ćemo sačuvati prijateljstvo. Da li ste nekada napravili grešku koja je vas ili nekog drugog dovela u neprijatnu situaciju, a možda je imala i neke teže posledice? Umesto da se ljutite na sebe ili da krivite druge, zar nije bolje da pokušate da ispravite  stvar? Traženje izgovora samo bespotrebno produžava tenziju ili čak pogoršava stvari. Bolje je naučiti nešto iz svoje greške, ispraviti je i ići dalje.

Međutim, kako obično reagujemo kada neko drugi pogreši? Skloni smo tome da brzo osudimo drugog. Ali mnogo je bolje držati se sledećeg Hristovog saveta: „Sve, dakle, što želite da ljudi čine vama, činite i vi njima“ (Matej 7:12). Kada napravimo neku grešku, makar i beznačajnu, zar ne želimo da drugi budu saosećajni prema nama i da nam oproste? Zašto onda ne bismo i mi postupali na taj način? (Efešanima 4:32).

KAKO IZBEĆI GREŠKE

Do grešaka često dolazi „zbog toga što smo nešto pogrešno procenili, nismo imali uvid u sve činjenice ili nismo bili dovoljno pažljivi“, objašnjava se u jednom rečniku. Svako od nas pre ili kasnije padne u tu zamku. Ali saveti iz Svetog pisma nam mogu pomoći da izbegnemo neke greške.

U Poslovicama 18:13 stoji: „Ko odgovara pre nego što sasluša, to mu je ludost i sramota.“ Dobro je da najpre zastanemo kako bismo čuli celu priču i razmislili kako da odreagujemo. Inače bismo mogli nastupiti impulsivno. Ako pažljivo slušamo šta nam se govori, steći ćemo bolji uvid u situaciju i manja je verovatnoća da ćemo nešto pogrešno proceniti.

Još jedan biblijski savet glasi: „Ako je moguće, koliko od vas zavisi, budite u miru sa svim ljudima“ (Rimljanima 12:18). Dajte sve od sebe da unapređujete mir i saradnju. Budite obzirni i puni poštovanja prema onima s kojima radite. Velikodušno ih pohvaljujte i pružajte im podršku. Kada među vama vlada prijateljska atmosfera, biće vam mnogo lakše da oprostite jedni drugima za neke nepromišljene reči ili postupke, a bezbolnije će se rešiti čak i ozbiljne nesuglasice.

Nije kraj sveta ako pogrešite. Greške su prilika da nešto naučite. Nemojte tražiti izgovore za ono što ste rekli ili uradili već razmišljajte u čemu se možete poboljšati. Da li vam treba više strpljenja, ljubaznosti ili samosavladavanja? Ili možda blagosti, smirenosti i ljubavi? (Galatima 5:22, 23). Ako ništa drugo, naučićete šta da ne radite drugi put. Trudite se da budete odgovorni i da ne ponavljate greške. Ali ako se one ipak dese, nemojte se izjedati zbog toga. Ako ste spremni da se nasmejete na svoj račun, biće vam lakše. Humor često ume da opusti napetu situaciju.

KAKO NAM KORISTI REALNO GLEDIŠTE O GREŠKAMA

Ako smo realni, lakše ćemo podneti greške. Tako ćemo sačuvati unutrašnji mir i dobre odnose s drugima. Ukoliko se trudimo da nešto naučimo iz grešaka, bićemo bolji ljudi, a samim tim će i drugi radije biti u našem društvu. Osim toga, ako se usredsredimo na to šta smo naučili iz svoje greške, nećemo klonuti i misliti da smo izgubljen slučaj. S druge strane, kada imamo na umu da i drugima teško pada to što greše, nećemo biti skloni tome da ih odmah osudimo već ćemo imati više razumevanja za njih. Ako smo poput Jehove spremni da opraštamo, to će značiti i nama i drugima (Kološanima 3:13).

Da li je greška koju je napravila Margaret pokvarila porodični skup? Ni najmanje. Svi su se slatko nasmejali, naročito Margaret, i uživali u obroku, čak i bez makarona. A danas unuci često svojoj deci prepričavaju ovu smešnu zgodu iz svog detinjstva. Na kraju krajeva, to je bila samo greška!

^ odl. 2 Imena su promenjena.