Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  Broj 3/2017.

 S NASLOVNE STRANE | ŠTA PREDSTAVLJAJU ČETIRI JAHAČA APOKALIPSE?

Ima li razloga da ih se plašimo?

Ima li razloga da ih se plašimo?

Četiri konja galopirajući izlaze jedan za drugim. Toliko su živo opisani da nam se čini kao da jure prema nama. Prvi konj je beo i na njemu jaše tek krunisani kralj. Za njim dolazi konj plamene boje, čiji jahač odnosi mir sa zemlje. Treći konj je crn, a njegov konjanik u ruci drži vagu. Dok juriša, čuje se glas koji objavljuje strašnu poruku o nestašici hrane. Četvrti konj svojom bledom bojom nagoveštava bolesti i sve drugo što odnosi živote. Na njemu jaše sama Smrt. Odmah za njim ide grob koji skuplja sve žrtve (Otkrivenje 6:1-8).

„Prvi put kad sam čitala o četiri jahača Apokalipse, bila sam prestravljena. Imala sam osećaj da dolazi Sudnji dan, koji neću preživeti jer nisam spremna.“ (Kristal)

„Vizija o četiri jahača me je zadivila. Kad sam saznao šta simbolizuje svaki od njih, bilo mi je skroz logično.“ (Ed)

Ovo je čuvena scena iz Otkrivenja, poslednje biblijske knjige. Na pomisao o ovim jahačima, da li se osećate uplašeno kao Kristal ili ste zaintrigirani kao Ed? Da li ste znali da je značenje te vizije veoma važno za nas danas? U uvodnim rečima knjige Otkrivenje stoji da ćemo biti srećni ako čitamo ono što piše u njoj, izvučemo pouku i živimo po tome (Otkrivenje 1:1-3).

Dakle, iako ova vizija nekima uliva strah, ona nije napisana s tim ciljem. Zapravo, ona najavljuje predivnu budućnost i jača nam veru. I vi možete saznati šta četiri jahača Apokalipse zaista predstavljaju. O tome će biti reči u sledećem članku.