Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI JE MOGUĆE UŽIVATI U ČITANJU BIBLIJE?

Kako početi?

Kako početi?

Kako da vam čitanje Biblije bude prijatnije? Sledi pet predloga koji su mnogima značili.

Izaberite odgovarajuće mesto. Gledajte da nađete mirno mesto. Nemojte dozvoliti da vam nešto drugo odvlači pažnju. Važno je da imate dovoljno svetlosti i svežeg vazduha.

Budite otvorenog uma. Pošto je autor Biblije Bog, koji je i naš nebeski Otac, dobro je da budete spremni da učite od njega, kao što dete voli da uči od svog oca. Da biste razumeli šta vam Bog govori preko stranica Biblije, svako unapred formirano mišljenje o njoj ostavite po strani (Psalam 25:4).

Pomolite se pre nego što počnete. Biblija je knjiga u kojoj su zapisane Božje misli i zato nam je potrebna njegova pomoć da bismo je razumeli. Bog obećava da će „dati svetog duha onima koji ga mole za to“ (Luka 11:13). Svojim svetim duhom, to jest silom kojom se služi, Bog će vam pomoći da ga upoznate. S vremenom ćete moći da razumete „čak i dubine Božje“ (1. Korinćanima 2:10).

Čitajte s razumevanjem. Nemojte samo gledati da pročitate što više. Razmišljajte o onome što čitate. Pitajte se: „Šta mi se sviđa kod ove biblijske ličnosti? Šta učim iz ovoga?“

Postavite ciljeve. Čitajte Bibliju s ciljem da naučite nešto što će vam obogatiti život. Primera radi, možete postaviti sebi za cilj da naučite nešto o samom Bogu, da postanete bolja osoba ili bolji bračni drug. Zatim izaberite delove Biblije koji će vam pomoći u tome. *

Ovih pet predloga vam mogu poslužiti kao odskočna daska. Ali kako da vam sâmo čitanje Biblije bude zanimljivije? Sledeći članak će se pozabaviti time.

^ odl. 8 Ako niste sigurni koji delovi Biblije govore o onome što vas zanima, Jehovinim svedocima će biti drago da vam pomognu.