Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Stražarska kula  |  Broj 1/2016.

 S NASLOVNE STRANE | ZAŠTO BITI POŠTEN?

Da li još uvek vredi biti pošten?

Da li još uvek vredi biti pošten?

Hitoši je radio kao knjigovođa u jednoj agenciji za zapošljavanje u Japanu. Kada je sa svojim šefom pregledao jedan finansijski izveštaj, rečeno mu je da treba da izmeni neke podatke. Hitoši je rekao da mu savest ne dozvoljava da postupa nepošteno. Njegov pretpostavljeni mu je zapretio otkazom i na kraju je zaista ostao bez posla.

Tokom narednih meseci, Hitoši je počeo da gubi nadu da će naći neko drugo zaposlenje. Na primer, tokom jednog razgovora za posao, rekao je da ne bi mogao da učestvuje u nečemu što nije pošteno. Osoba koja je razgovarala s njim rekla je: „Stvarno čudno razmišljanje!“ Iako su članovi porodice i prijatelji podsticali Hitošija da ostane pošten, kod njega se javio crv sumnje. Primera radi, rekao je: „Ne znam da li je uopšte bilo pametno što sam bio pošten i otvoreno rekao kakva su moja uverenja.“

Ono što je Hitoši doživeo predstavlja žalostan primer da poštenje nije kod svih na ceni. Neki čak smatraju da je ono mana, naročito u poslovnom svetu. Jedna zaposlena žena iz Južnoafričke Republike rekla je: „Okružena sam ljudima koji ne zaziru od toga da budu nepošteni i ponekad sam izložena ogromnom pritisku da se uhvatim u to kolo.“

Laganje je jedan veoma rasprostranjen oblik nepoštenja. Pre nekoliko godina je psiholog Robert Feldman, koji radi na Masačusetskom univerzitetu u Amerstu, sproveo istraživanje čiji su rezultati pokazali da 60 posto odraslih slaže barem jedanput tokom desetominutnog razgovora. On je rekao: „To nas je veoma iznenadilo. Nismo očekivali da se laganje toliko ukorenilo u našoj svakodnevici.“ Zar nije zaista neobično to što većina ljudi ne voli da ih drugi lažu, a da je u isto vreme laganje skoro opšteprihvaćeno?

Zašto su laganje, krađa i drugi vidovi nepoštenja postali toliko uobičajeni? Kako nepoštenje utiče na celokupno društvo? Što je još važnije, šta možemo preduzeti da ne bismo postali nepošteni?