Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 BIBLIJA MENJA ŽIVOTE

Molio sam Boga da mi da makar jednu godinu mira i sreće

Molio sam Boga da mi da makar jednu godinu mira i sreće
  • GODINA ROÐENJA: 1971.

  • ZEMLJA ROÐENJA: FRANCUSKA

  • U PROŠLOSTI: BAVIO SE KRIMINALOM, ŽIVEO NEMORALNO I DROGIRAO SE

MOJ NEKADAŠNJI NAČIN ŽIVOTA:

Moja porodica je živela u Telankoru, jednom selu na severoistoku Francuske. Otac mi je bio Francuz, a majka Italijanka. Kada sam imao osam godina, preselili smo se u Italiju i nastanili u siromašnom predgrađu Rima, gde je uglavnom živela radnička klasa. Nakon preseljenja, situacija u kući je postala nepodnošljiva. Otac i majka su se žestoko svađali zbog finansijskih problema.

Kada sam imao 15 godina, majka me je podsticala da nađem sebi neko društvo. Tako sam sve više vremena provodio van kuće. Ubrzo sam upao u loše društvo. Jednog dana prišao mi je jedan čovek koji je izgledao dobronamerno. U želji da u očima drugih delujem odraslo, prihvatio sam drogu koju mi je ponudio. Veoma brzo sam se našao u svetu droge i nemorala. Mnogo puta sam bio seksualno zlostavljan. Život za mene više nije bio vredan življenja, tako da mi je bilo svejedno da li ću živeti ili umreti. U isto vreme sam bio strašno usamljen. Sa 16 godina sam pokušao da se ubijem tako što sam popio flašu viskija i zatim skočio u jezero. Probudio sam se iz kome posle tri dana.

Počeo sam da cenim život. Međutim, postao sam nasilan i nepošten. Nudio sam ljudima seksualne usluge, a kada bismo se našli u njihovom stanu nudio sam im i drogu, a zatim bih im pokrao sve što je bilo vredno. Trgovao sam drogom širom Italije za velike kriminalne grupe. Često sam imao posla s policijom. Moj život je izgubio svaki smisao i više nisam imao kontrolu nad njim. Ipak, u dubini duše sam verovao da moje postojanje mora imati neku svrhu. Molio sam Boga da mi da makar jednu godinu mira i sreće.

KAKO MI JE BIBLIJA PROMENILA ŽIVOT:

Budući da sam bio umešan u poslove s dilerima droge, život mi je bio u opasnosti. Zato sam odlučio da se preselim u Englesku kada sam imao 24 godine. Pre odlaska rešio sam da posetim majku. Iznenadio sam se kada sam tamo zatekao  Anunciata Lugaru kako razgovara s njom o Bibliji. * Znajući da je ranije bio kriminalac, uplašio sam se i pitao sam ga šta traži kod nje. Ispričao mi je koliko se promenio da bi postao Jehovin svedok. Na njegovo insistiranje, obećao sam mu da ću razgovarati sa Svedocima kad budem otišao u Englesku. Ali čim sam tamo stigao nastavio sam po starom.

Jednog dana sam na ulici video jednog Jehovinog svedoka kako prolaznicima nudi Stražarsku kulu i Probudite se!. Setivši se šta sam obećao Anunciatu, pitao sam ga da li bih mogao da proučavam Bibliju.

Zaista me je zadivilo ono što sam saznao iz Biblije. Na primer, dirnule su me reči iz 1. Jovanove 1:9 gde se kaže: „Ako priznamo svoje grehe, Bog će nam ih oprostiti i očistiti nas.“ Taj stih je ostavio snažan utisak na mene jer sam se zbog svog načina života osećao jako prljavo. Odmah sam krenuo na sastanke Jehovinih svedoka i oni su me zaista srdačno primili. Kada sam video da među njima vlada pravo prijateljstvo, za kakvim sam oduvek čeznuo, poželeo sam da i ja budem deo njihove skupštine koja je bila poput jedne velike porodice.

Iako nisam imao previše muke da prekinem sa drogiranjem i nemoralnim životom, mnogo teže mi je bilo da promenim svoj karakter. Razumeo sam da prema ljudima treba da se ophodim obzirno i s poštovanjem. Iskreno rečeno, još uvek se borim sa nekim lošim osobinama. Ali uz Jehovinu pomoć dobro sam napredovao i šest meseci nakon što sam počeo da proučavam Bibliju krstio sam se kao Jehovin svedok. To je bilo 1997. godine.

KAKO MI JE TO KORISTILO:

Nakon krštenja oženio sam se Barbarom, jednom mladom ženom koja je postala Jehovin svedok otprilike kad i ja. Kada je jedan moj stari prijatelj video koliko sam se promenio, počeo je da proučava Bibliju. Posle nekog vremena i on i njegova sestra su se krstili. I pokojna sestra moje bake takođe je proučavala Bibliju i krstila se, iako je tada imala preko 80 godina.

Trenutno služim kao starešina u jednoj skupštini u Londonu. Moja supruga i ja dosta vremena provodimo pomažući ljudima na italijanskom govornom području da upoznaju Bibliju. S vremena na vreme sam potišten i žalostan zbog mog ranijeg načina života, ali Barbara mi pruža ogromnu podršku. Napokon imam stabilan porodični život za kakvim sam oduvek čeznuo, kao i Oca punog ljubavi kakvog sam oduvek želeo. Molio sam Boga da mi da makar jednu godinu mira i sreće, ali on mi je dao mnogo više od toga!

Napokon imam stabilan porodični život za kakvim sam oduvek čeznuo, kao i Oca punog ljubavi kakvog sam oduvek želeo

^ odl. 10 Videti članak „Biblija menja živote — Nigde nisam išao bez pištolja“, u kom je izneta životna priča Anunciata Lugare, u Stražarskoj kuli od 1. jula 2014, na stranama 8-9.