Čak i oni koji često kasne cene kad su drugi tačni. Mudri saveti iz Biblije nam pomažu i na ovom području života.

Zašto je važno biti tačan?

ŠTA ISKUSTVO POKAZUJE.

Neki su primetili da su opušteniji kada ranije dođu na dogovoreno mesto. Pored toga, ljudi obično imaju bolje mišljenje o osobi koja je tačna. Zašto?

Osoba svojom tačnošću pokazuje da je sposobna. Time što stižete na vreme, pokazujete da ne dozvoljavate da vam stvari lako izmaknu kontroli.

Osoba svojom tačnošću pokazuje da je od reči. S obzirom na to da se danas obećanja često krše i da se dogovori ne poštuju, veoma se ceni kada se neko drži svoje reči. Pouzdana osoba zadobija poštovanje članova porodice i prijatelja. Poslodavci cene zaposlene koji na vreme dolaze na posao i koji poštuju rokove. Takvi radnici obično stiču poverenje nadređenih, a i veće su šanse da će dobiti povišicu.

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

U jednom biblijskom stihu stoji: „Sve neka bude pristojno i onako kako je red“ (1. Korinćanima 14:40). Prema tome, red bi bio da obe strane ispoštuju dogovor i dođu na vreme na ugovoreni sastanak. U Bibliji još piše: „Sve ima svoje vreme, sve što se čini pod nebesima ima svoje vreme“ (Propovednik 3:1). U kontekstu se govori da postoji „vreme kad se sadi i vreme kad se čupa posađeno“ (Propovednik 3:2). Zemljoradnik u tačno određeno vreme obavlja setvu da bi imao dobar prinos. Njegov uspeh zavisi od toga da li je tačan.

Biblija navodi i plemenitiji razlog da budemo tačni: Time pokazujemo da poštujemo druge ljude i njihovo vreme (Filipljanima 2:3, 4). S druge strane, oni koji uvek kasne zapravo kradu vreme drugima.

Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih.“ (Filipljanima 2:4)

 Šta će nam pomoći da budemo tačni?

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Biblija nas podstiče da dobro planiramo (Poslovice 21:5). Ako uviđate da uvek kasnite, možda je problem u tome što imate više obaveza nego što možete postići. Zašto ne biste izbacili ono što vam sasvim nepotrebno krade vreme? Gledajte da ostavite dovoljno vremena između obaveza i da dođete ranije. Tako ćete uspeti da stignete na vreme čak i ako vas uspori nešto nepredviđeno, kao što su zastoj u saobraćaju ili iznenadni pljusak.

Sveto pismo pohvalno govori o skromnosti (Poslovice 11:2). Skroman čovek je svestan svojih granica. Pre nego što na nešto pristanete, razmislite da li ćete to moći da postignete. Ako previše toga preuzmete na sebe, samo stvarate napetost i sebi i drugima.

Dobro koristite vreme koje imate (Efešanima 5:15, 16). Na primer, dok ste u javnom prevozu ili dok nekoga čekate, možete to vreme iskoristiti tako što ćete nešto pročitati ili isplanirati ostatak dana. Dajte prioritet najvažnijim stvarima (Filipljanima 1:10).

„[Planovi] marljivog čoveka sigurno donose korist.“ (Poslovice 21:5, fusnota)