SAVREMEN život je nezamisliv bez električne energije i goriva. Koristimo ih da bismo grejali ili hladili svoje domove, kao pogon za prevozna sredstva, kao i za bezbroj drugih stvari. Međutim, kada je reč o potrošnji energije, u svim delovima sveta se javljaju i problemi.

Na primer, za Garija iz Južnoafričke Republike problem predstavlja poskupljenje goriva. Dženifer sa Filipina kaže da su u njenom kraju prekidi struje česti. Fernando iz Salvadora je zabrinut jer se proizvodnjom i potrošnjom energije često zagađuje životna sredina.

Možda se pitate šta mi kao pojedinci tu možemo.

Iako deluje beznačajno, doprinos koji možemo dati nije zanemarljiv. Ako štedljivo i efikasno trošimo energiju, uštedećemo novac, a ujedno ćemo doprineti očuvanju životne sredine jer ćemo smanjiti potrebu za proizvodnjom energije.

Slede neki saveti koji će nam pomoći da racionalnije trošimo energiju.

DOMAĆINSTVO

Ekonomično koristite grejne i rashladne uređaje. Jedno istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi se najviše energije uštedelo kada bi potrošači zimi smanjili grejanje za samo dva stepena. Derek iz Kanade kaže: „Moja porodica i ja zimi ne pojačavamo grejanje na maksimum već se toplije oblačimo i to mnogo znači za naš kućni budžet.“

Sličan princip važi i za rashlađivanje prostorija. Rodolfo s Filipina ne podešava klima-uređaj na prenisku temperaturu. On kaže: „Tako ne rasipam ni novac ni struju.“

Kad su grejanje ili klima-uređaj uključeni, prozore i vrata držite zatvorenima. * Sprečavamo rasipanje energije kada pazimo da zagrejan ili rashlađen vazduh ne izađe iz prostorije. Na primer, ako su vrata zgrade po hladnom vremenu otvorena, treba više energije da bi se zgrada zagrejala.

Pored toga, energija se može uštedeti i dodatnom toplotnom izolacijom i ugradnjom kvalitetnijih prozora.

Koristite „štedljive sijalice“. „Ranije smo koristili klasične sijalice, a sada smo prešli na ’štedljive‘“, kaže Dženifer koju smo ranije citirali. One su obično malo skuplje ali troše mnogo manje struje, tako da se isplate.

 PREVOZ

Ako je moguće, koristite javni prevoz. „Kad god mogu, na posao idem vozom ili biciklom“, kaže Endru iz Velike Britanije. U jednoj knjizi o potrošnji energije stoji da „automobili u proseku troše tri puta više energije po putniku od autobusa i vozova“ (Energy: What Everyone Needs to Know).

Dobro se organizujte kad negde idete. Ako napravite dobar plan, možete smanjiti broj vožnji, a tako uštedeti gorivo, vreme i novac.

Džetro s Filipina odredi mesečni limit za gorivo. „To me tera da dobro isplaniram koliko ću se voziti.“

SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI

Smanjite potrošnju tople vode. Prema jednom istraživanju, 1,3% energije koja se potroši u gradovima Australije odlazi na grejanje vode u domaćinstvima, a to iznosi čak 27% ukupne potrošnje energije jednog domaćinstva.

Pošto na grejanje vode odlazi toliko energije, dobro je da ekonomično koristimo toplu vodu. Viktor iz Južnoafričke Republike s razlogom kaže: „Kada se tuširamo, gledamo da koristimo što manje tople vode.“ Prema naučniku Stivenu Kenveju, „smanjenje potrošnje tople vode je odličan potez jer se tako štede energija i voda, smanjuje se potreba za proizvodnjom energije, a domaćinstva štede novac“.

Isključite ono što ne koristite. Tu spadaju svetlo, kućni aparati i elektronski uređaji, kao što su televizori i kompjuteri. Mnogi uređaji troše struju čak i kad su u stanju mirovanja (na stendbaj režimu). Neki stručnjaci preporučuju da se aparati, kada se ne koriste, izvuku iz utičnice ili da se na produžnim kablovima isključi prekidač. Fernando, kog smo spomenuli, kaže da je usvojio tu naviku. „Kad napuštam prostoriju, isključim svetlo, a kada ne koristim neki aparat, izvučem kabel iz struje.“

Istina je da mi kao pojedinci ne možemo uticati na to koliko će se energije potrošiti na svetskom nivou niti možemo sprečiti zagađenje prirode koje dolazi s proizvodnjom energije. Međutim, ono što možemo jeste da mudro trošimo energiju. Ljudi širom sveta pronalaze načine da upravo to rade. Za čuvanje energije su potrebni trud i planiranje, ali to donosi mnogo dobra. Valerija iz Meksika kaže: „Štednjom energije smanjujem troškove i dajem doprinos očuvanju životne sredine.“

^ odl. 10 Pažljivo pratite uputstva proizvođača za pravilno rukovanje grejnim i rashladnim uređajima. Kod nekih uređaja je predviđeno da vrata ili prozor budu otvoreni radi dotoka svežeg vazduha.