Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  Broj 2/2016.

 INTERVJU | JAN-DER SJU

Embriolog govori o svojoj veri

Embriolog govori o svojoj veri

PROFESOR Jan-Der Sju je direktor odseka za embriologiju na Nacionalnom univerzitetu za nauku i tehnologiju u Pingtungu na Tajvanu. Ranije je verovao u evoluciju, ali je promenio mišljenje nakon što je počeo da se bavi naučnoistraživačkim radom. Za Probudite se! je ispričao kako je došlo do toga.

Kažite nam nešto o sebi.

Rođen sam 1966. na Tajvanu, gde sam i odrastao. Religija mojih roditelja bila je mešavina taoizma i budizma. Obožavali smo pretke i molili se likovima i nikada nismo smatrali da postoji samo jedan Bog, Stvoritelj.

Zašto ste se opredelili za biologiju?

Kada sam bio mali, voleo sam da brinem o životinjama. Želeo sam da jednog dana pomažem i životinjama i ljudima. Jedno vreme sam studirao veterinu, a kasnije sam prešao na embriologiju, nadajući se da ću tako razumeti i poreklo života.

U to vreme ste verovali u evoluciju. Možete li nam reći zašto?

Na univerzitetu smo učili o evoluciji, tvrdeći da je zasnovana na dokazima. Ja sam to prihvatio.

Zašto ste počeli da čitate Bibliju?

Iz dva razloga. Kao prvo, došao sam do zaključka da od mnogobrojnih bogova koje ljudi obožavaju jedan mora biti najveći. Ali koji? Kao drugo, znao sam da je to veoma poštovana knjiga, zbog čega sam se upisao na časove Biblije.

Kada sam 1992. počeo da studiram na Katoličkom univerzitetu u Levenu u Belgiji, otišao sam u katoličku crkvu i zamolio sveštenika da mi pomogne da razumem Bibliju. Međutim, on me je odbio.

Kako ste pronašli odgovore na svoja pitanja?

Dve godine kasnije, dok sam još uvek bio u Belgiji i bavio se naučnoistraživačkim radom, upoznao sam jednu ženu iz Poljske po imenu Rut, koja je bila Jehovin svedok. Ona je naučila kineski kako bi pomagala studentima univerziteta koji su želeli da uče o Bogu. Budući da sam se molio za takvu pomoć, bio sam oduševljen kada sam je upoznao.

Rut mi je pokazala da je Biblija, premda nije naučna knjiga, u skladu s naukom. Na primer, biblijski pisac David je u molitvi rekao Bogu: „Oči su tvoje videle dok sam zametak bio, u knjizi su tvojoj svi delovi njegovi bili zapisani, i dani kad su nastajali, kada još nije bilo nijednoga“ (Psalam 139:16). Iako se David pesnički izrazio, u suštini je bio u pravu. Čak i pre nego što se delovi tela formiraju, uputstva za njihov razvoj već postoje. Tačnost Biblije mi je pomogla da se uverim da je ona zaista Božja Reč. Takođe sam počeo da verujem da postoji samo jedan Bog, Jehova. 1

Šta vas je uverilo da je Bog stvorio život?

Cilj naučnog istraživanja je saznati istinu, a ne potkrepiti  unapred formirane ideje. Proučavanje razvoja embriona navelo me je da promenim mišljenje i zaključim da je život stvoren. Na primer, inženjeri prave montažne trake kako bi se određeni delovi spojili po određenom redosledu i na određen način. Razvoj embriona je u neku ruku sličan tom procesu, ali je daleko složeniji.

Sve počinje od jedne oplođene ćelije, zar ne?

Da. Ta sićušna ćelija se zatim deli, čime započinje deoba ćelija. Jedno vreme se neke ćelije umnožavaju u ciklusima od 12 do 24 sata. U ranoj fazi ovog procesa formiraju se matične ćelije. 2 One mogu proizvesti skoro svaku od oko 200 različitih vrsta ćelija koje su potrebne da bi se beba u potpunosti razvila. Među njima su krvne, koštane, nervne ćelije i tako dalje.

Proučavanje razvoja embriona navelo me je da zaključim da je život stvoren

Moraju se proizvesti prave ćelije u ispravnom redosledu i na pravom mestu. One prvo formiraju tkiva, a od njih posle nastaju organi i udovi. Koji naučnik bi mogao i sanjati o zapisivanju uputstava za takve procese? Pa ipak, koliko god bilo neverovatno, uputstva za razvijanje jednog embriona zapisana su u DNK. Kada razmišljam o veličanstvenosti svega toga, uveren sam da je život stvorio Bog.

Zašto ste postali Jehovin svedok?

Jednom rečju, zbog ljubavi. Isus Hrist je rekao: „Po tome će svi znati da ste moji učenici, ako budete voleli jedan drugoga“ (Jovan 13:35). Takva ljubav je nepristrana. Na nju ne utiču nečija nacionalnost, kultura iz koje potiče ili boja kože. Iz prve ruke sam video i osetio takvu ljubav kad sam upoznao Svedoke.

^ 2. Zbog svoje savesti, profesor Jan-Der Sju se ne bavi ljudskim matičnim ćelijama.