Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  Broj 2/2016.

 GLEDIŠTE BIBLIJE

Brige

Brige

Brige mogu delovati kao kočnica, ali i kao pokretačka snaga. To potvrđuje i Biblija.

Da li je normalno biti zabrinut?

REALNOST.

Zabrinutost podrazumeva osećanja nemira, nervoze i teskobe. S obzirom da živimo u nesigurnom svetu, svi smo ponekad zabrinuti.

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Kralj David je napisao: „Dokle ću se boriti u duši svojoj, po ceo dan nositi tugu u srcu svome?“ (Psalam 13:2). Šta je pomoglo Davidu? U molitvi je izlio srce Bogu, potpuno se uzdajući u njegovu milost (Psalam 13:5; 62:8). Zapravo, Bog i nas poziva da se oslonimo na njega, kao što stoji u 1. Petrovoj 5:7: „Sve svoje brige bacite na njega, jer se on brine za vas.“

Zabrinutost za druge možemo umanjiti tako što ćemo učiniti nešto za njih

Osim toga, brige često možemo umanjiti i tako što ćemo učiniti nešto konkretno. Primera radi, kada je biblijskog pisca Pavla pritiskala „briga za sve skupštine“, on se trudio da uteši i ohrabri one za koje je bio zabrinut (2. Korinćanima 11:28). Na taj način, za njega su brige bile pokretačka snaga jer su ga podstakle da pruži neophodnu pomoć. I mi se možemo ugledati na Pavla. Suprotan stav — nezainteresovanost i ravnodušnost — mogao bi pokazati nedostatak ljubavi (Poslovice 17:17).

Ne gledajte samo na svoju korist nego i na korist drugih.“ (Filipljanima 2:4)

 Kako se možemo izboriti s preteranom zabrinutošću?

REALNOST.

Uzroci zabrinutosti mogu biti greške iz prošlosti, strah od budućnosti ili ekonomska situacija. *

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Zabrinutost zbog grešaka iz prošlosti: U prvom veku, neki koji su postali hrišćani ranije su bili pijanice, iznuđivači, bludnici i lopovi (1. Korinćanima 6:9-11). Pa ipak, oni nisu sebe mučili stalnim prisećanjem na prošlost, već su se promenili i pouzdali u Božju veliku milost. U Psalmu 130:4 o Bogu se kaže: „Ti istinski opraštaš.“

Strah od budućnosti: „Ne brinite se, dakle, za sutrašnji dan“, rekao je Isus Hrist, „jer će sutrašnji dan imati svoje brige“ (Matej 6:25, 34). Dakle, mudro je baviti se problemima koje imamo danas. Ako unapred brinemo o sutrašnjim brigama, samo ćemo sebi otežati jer nam to može zamagliti prosuđivanje i dovesti do ishitrenih odluka. Dobro je zadržati na umu da se mnogi strahovi uopšte ne obistine.

Ekonomska situacija: Jedan mudar čovek se molio: „Ne daj mi ni siromaštva ni bogatstva“ (Poslovice 30:8). Tražio je da bude zadovoljan onim što ima, što je stav koji Bog ceni. U Jevrejima 13:5 se kaže: „Neka u vašem životu ne bude ljubavi prema novcu, nego budite zadovoljni onim što imate. Jer [Bog] je rekao: ’Nikada te neću ostaviti i nipošto te neću napustiti.‘“ Za razliku od novca koji nas može izneveriti, Bog nikada neće izneveriti one koji se uzdaju u njega i vode jednostavan život.

„Nisam video pravednika ostavljenog, ni decu njegovu hleb da prose.“ (Psalam 37:25)

Hoćemo li se ikada osloboditi zabrinutosti?

ŠTA LJUDI KAŽU.

„Ulazimo u novo doba zabrinutosti“, rekla je 2008. novinarka Harijet Grin u novinama The Guardian. Patrik O’Konor je 2014. u novinama The Wall Street Journal napisao: „Amerikanci probijaju sve rekorde zabrinutosti.“

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

„Od brige čoveku srce klone, a dobra reč ga razveseli“ (Poslovice 12:25). Jedna posebno „dobra reč“ jeste dobra vest o Božjem Kraljevstvu (Matej 24:14). To Kraljevstvo, Božja vladavina, uskoro će učiniti nešto što mi sami nikada ne bismo mogli — ukloniće zabrinutost tako što će iskoreniti njene glavne uzroke, čak i bolest i smrt. Bog će „obrisati svaku suzu s [naših] očiju i smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni bola više neće biti“ (Otkrivenje 21:4).

„Neka vas Bog koji daje nadu ispuni svom radošću i mirom zato što verujete.“ (Rimljanima 15:13)

^ odl. 10 Bilo bi mudro da se oni koji pate od ozbiljnih anksioznih poremećaja obrate lekaru. Probudite se! ne zagovara neki konkretan način lečenja.

Saznajte više

STRAŽARSKA KULA

Da li ćete verovati Bogu?

Saznajte koliko će vam značiti da upoznate Boga i da vam on postane prijatelj.

Šta Biblija zaista naučava?

Zašto ima toliko zla i patnje?

Možda se pitate zašto danas ima toliko problema. Da li ste znali da Sveto pismo govori o tome da će se stanje u svetu promeniti nabolje?