Kada je Song Hi imala 11 godina, majka je primetila neobičnu krivinu na njenim leđima. Lekari su ustanovili da ima skoliozu. Reč je o bočnom krivljenju kičme u obliku ćiriličnog ili latiničnog slova „S“. Stanje kičme kod Song Hi je bilo toliko ozbiljno da je morala hitno da bude operisana. Ali ona nije želela da prihvati transfuziju krvi. „Probudite se!“ je razgovarao s njom o onome što je doživela.

Da li su lekari mogli da ti pomognu nakon što su postavili dijagnozu?

Moje stanje su oko tri godine pratila dva lekara, ali kičma je nastavila da mi se krivi. Zapravo, s vremenom je počela da mi pritiska srce i pluća, što mi je otežavalo disanje. Operacija je bila neizbežna.

Da li si pristala na operaciju?

Jesam. Međutim, rekli su mi da će to biti teška operacija. Do tada mi se kičma iskrivila za 116 stepeni, što je zaista ozbiljno. Osim toga, u mom slučaju je operacija bila poseban izazov. Zbog svojih verovanja na temelju Svetog pisma nisam želela da primim transfuziju krvi. *

Da li ste pronašli hirurga koji je bio spreman na saradnju?

S majkom sam otišla do jednog specijaliste na Floridi, gde živim. Ali kada smo mu objasnili da ne želim krv, rekao mi je da nijedan hirurg neće pristati da obavi tako komplikovan zahvat pod tim uslovom. Štaviše, rekao mi je da bez operacije možda neću doživeti 20. godinu. Tada sam imala tek 14.

Da li si mu objasnila zbog čega ne želiš krv?

Da. Rekla sam mu da svoja verovanja zasnivam na Svetom pismu. Ukazala sam na to da je za Boga krv sveta, kako životinjska tako i ljudska. * Ako bi u prošlosti Izraelac jeo krv, počinio bi smrtni greh! * Takođe sam mu pokazala reči iz Dela apostolskih 15:19, 20. Tamo je hrišćanima zapoveđeno da se „uzdržavaju od [...] krvi“. To znači da je ne treba ni na koji način uneti u telo, ni putem hrane ni preko vene.

Kako je hirurg reagovao?

I dalje je insistirao na tome da prihvatim transfuziju. Osim toga, u bolnici su mi, na moje iznenađenje, rekli da ako prihvatim krv, operaciju neću morati uopšte da platim.

To je zaista bila primamljiva ponuda! Šta ste ti i tvoja majka odlučile?

Iako se činilo da niko nije spreman da me operiše beskrvno, čvrsto smo se držale  svojih uverenja. A onda se sve dodatno zakomplikovalo. Pošto sam po zakonu bila maloletna, a moje stanje se pogoršavalo, moj slučaj je dospeo na sud. Srećom, državni tužilac nam je dao 30 dana da pronađemo hirurga koji bi bio spreman da poštuje moje želje.

Da li ste ga pronašle?

Jesmo! Odbor Jehovinih svedoka za odnose s bolnicama povezao nas je s jednim specijalistom za skoliozu iz Njujorka. On se složio da me operiše, pa smo se dogovorili da me pregleda. Tako smo uspeli da ispoštujemo rok koji nam je odredio sud. *

Kako je prošla operacija?

Bila je u potpunosti uspešna! Da bi mi ojačao kičmu, dr Robert Bernštajn mi je ugradio podesive metalne šipke. Imala sam dva zahvata u razmaku od dve sedmice.

Zbog čega si imala dva zahvata?

Da je tokom prvog zahvata došlo do velikog gubitka krvi, u tom dvonedeljnom periodu moje telo bi imalo vremena da proizvede dovoljno crvenih krvnih zrnaca pre drugog zahvata. Međutim, i u prvom i u drugom slučaju izgubila sam vrlo malo krvi, zahvaljujući dobrom planiranju, umešnosti i izuzetno pažljivom radu hirurškog tima. Takođe sam se brzo oporavila, budući da sam izbegla komplikacije koje mogu nastati usled transfuzije krvi. *

Da li je hirurg bio zadovoljan ishodom?

Lekari treba da posmatraju pacijenta kao ličnost

Bio je oduševljen! Rekao je: „Lečenje ne podrazumeva samo operisanje.“ On smatra da lekari treba da posmatraju pacijenta kao ličnost i da uvaže njegova verovanja i merila kojih se drži. Sigurno se s tim stavom ne slažu samo Jehovini svedoci već i mnogi drugi.

^ odl. 7 Song Hi živi s majkom koja je Jehovin svedok. Ona se krstila kao Jehovin svedok 2012, kada je imala 16 godina.

^ odl. 17 Odbori za odnose s bolnicama pomažu Svedocima da pronađu lekare koji će im pružiti dobru zdravstvenu negu bez transfuzije krvi.

^ odl. 21 U jednom članku o rizicima koje nosi transfuzija krvi, Komisija za unapređenje zdravstvene zaštite u Novom Južnom Velsu (Australija) navela je sledeće: „Transfuzija krvi je transplantacija živog tkiva. Ljudsko telo po prirodi nastoji da odbaci svako strano telo. Taj mehanizam je veoma značajan jer nas štiti.“