Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 S NASLOVNE STRANE | DA LI IMATE KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM?

Izazov: Okolnosti na koje ne možemo uticati

Izazov: Okolnosti na koje ne možemo uticati

DA LI vam se život iz korena promenio zbog neke hronične bolesti? Razvoda? Smrti bliske osobe? Kad se nađemo u okolnostima na koje ne možemo uticati, možda mislimo da jedino možemo da se nadamo nekoj promeni. Međutim, kako ipak možemo zadržati kontrolu nad svojim životom?

PRIMER IZ SVETOG PISMA: PAVLE

Apostol Pavle je bio misionar u prvom veku i mnogo je putovao da bi drugima prenosio dobru vest. Međutim, to se promenilo kada je bio nepravedno uhapšen i zatim naredne dve godine držan u kućnom pritvoru, pod stražom. Uprkos tome, on se nije predao očaju, već je gledao šta može da uradi. Svima koji su ga posećivali pomagao je u duhovnom pogledu i jačao ih. Čak je napisao nekoliko poslanica skupštinama, i one su sada deo Svetog pisma (Dela apostolska 28:30, 31).

PRIMER ANJE

Kao što smo već rekli, Anja je vezana za kuću. „Rak utiče na svaki delić mog života“, kaže ona. „Zbog rizika od infekcija ne mogu da radim i ne smem da budem među ljudima.“ Kako se ona prilagodila okolnostima na koje ne može da utiče? „Najvažnije je bilo da se drugačije organizujem“, kaže ona. „Odredila sam šta mi je najbitnije i napravila raspored, imajući na umu svoja ograničenja. Zahvaljujući tome, imam izvesnu kontrolu.“

„Naučio [sam] da budem zadovoljan u svakoj prilici.“ (Pavlove reči iz Filipljanima 4:11)

ŠTA MOŽETE UČINITI

Ako imate osećaj da ste zbog novih okolnosti izgubili kontrolu nad svojim životom, pokušajte sledeće:

  • Usredsredite se na ono na šta možete da utičete. Na primer, možda ne možete promeniti zdravstveno stanje, ali možete li da vežbate, zdravo se hranite i dovoljno se odmarate?

  • Odredite šta biste tačno želeli da postignete u životu. Zatim postavite manje ciljeve koji će vam pomoći da to ispunite, a onda svakog dana radite barem malo na njihovom ostvarenju.

  • Uradite nešto sami, koliko god to delovalo malo, kako biste osećali da imate kontrolu nad svojim životom. Na primer, pospremite sto i operite sudove. Uredno se obucite. Najvažnije obaveze ispunite odmah ujutru.

  • Pronađite pozitivne strane u svojim okolnostima. Na primer, da li sada bolje razumete kako izaći na kraj s teškim situacijama? Možete li to iskoristiti da pomognete drugima?

Rezime: Možda ne možete uticati na svoje okolnosti, ali možete uticati na to kako ćete reagovati na njih.