Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  april 2015.

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Hondurasu

Poseta Hondurasu

HONDURAS na španskom znači „dubine“, i tu reč je možda upotrebio Kristofer Kolumbo da bi opisao vode uz atlantsku obalu ove zemlje. Neki tvrde da je Honduras po tome dobio ime.

Stanovnici ove zemlje veoma cene vernost i saradnju u porodici. Na primer, važne odluke koje se odnose na troškove domaćinstva ili obrazovanje dece često donose muž i žena zajedno.

Većina stanovnika su mestici, potomci Evropljana i urođenika. Neke urođeničke grupe, kao što su Čorti, i dalje postoje. Drugi starosedeoci poput Garifa imaju drugačije poreklo.

Muzičar iz naroda Garifa svira na drvenom bubnju

Garifi su potomci Afrikanaca i Kariba, grupe indijanskih naroda koji su naseljavali ostrvo Sent-Vinsent. Negde oko 1797, oni su došli  na Zalivska ostrva. Kasnije su naselili kopneni deo Srednje Amerike uz karipsku obalu. Odatle su se raselili po drugim područjima Srednje i Severne Amerike.

Garifi vole da igraju uz zvuke drvenih bubnjeva. Poznati su po odeći veselih boja, pričanju priča i hrani kao što je ereba (velika palačinka napravljena od korena kasave).

U Hondurasu postoji oko 400 skupština Jehovinih svedoka. Sastanci se održavaju na garifuna, engleskom, mandarinskom kineskom, miskito, tamošnjem znakovnom jeziku i španskom.

Ereba, velika palačinka napravljena od korena kasave