Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  mart 2015.

 POGLED U SVET

Afrika

Afrika

Mnoge organizacije i pojedinci ne prestaju da ulažu velike napore kako bi poboljšali kvalitet života u Africi. Pa ipak, taj kontinent se i dalje suočava s naizgled nerešivim problemima.

Krivolov.

U Južnoafričkoj Republici su lovokradice tokom 2013. ubile ukupno 1 004 nosoroga, dok je 2007. taj broj iznosio samo 13. Uprkos povećanom krivolovu, potražnja za rogom nosoroga je i dalje veoma velika, tako da njegova cena po kilogramu može biti veća od cene zlata po kilogramu. Samo jedan rog može koštati i do pola miliona dolara.

ZA RAZMIŠLJANJE: Hoće li vlade ikada moći da iskorene bezakonje? (Jeremija 10:23).

Neprijavljeni mito.

Zemlje istočne Afrike spadaju u zemlje među kojima ima najviše mita u svetu, navodi organizacija Transparency International. Pa ipak, oko 90 procenata ljudi ne prijavi mito kada ga neko zatraži. Portparol kenijskog ogranka ove organizacije kaže: „Izgleda da građani nemaju poverenja da će njihove vlade išta preduzeti povodom korupcije.“

ŠTA KAŽE BIBLIJA: „Ne primaj mito, jer mito zaslepljuje i one koji jasno vide“ (Izlazak 23:8).

Korišćenje interneta.

Prema Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, očekuje se da skoro 20 procenata Afrikanaca počne da koristi internet do kraja 2014. Broj pretplatnika na mobilni internet u Africi raste dva puta brže nego u svetu.