Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 IGRA SLUČAJA ILI DELO STVORITELJA?

Neobičan vrh krila nekih ptica

Neobičan vrh krila nekih ptica

TOKOM letenja, mlazni avioni na vrhovima svojih krila stvaraju snažne vrtloge, koji povećavaju otpor. Zbog toga je potrošnja goriva veća. Ti vrtlozi su takođe opasni i za avione koji se nalaze u blizini. Zbog toga avioni koji poleću sa iste piste moraju biti na dovoljnom rastojanju kako bi ti vrtlozi nestali.

Aero-inženjeri su pronašli način da reše ove probleme. Kako? Po uzoru na ptice koje jedre, kao što su mišari, orlovi i rode, oni su konstruisali posebne terminezone, to jest završetke krila.

Razmislite o sledećem: Prilikom leta, kod ovih ptica se perje na vrhovima krila savija nagore i zauzima skoro potpuno uspravan položaj. To im omogućava da postignu maksimalni uzgon s minimalnom dužinom krila. Takođe im olakšava let. Inženjeri su konstruisali krila aviona sličnog oblika. Testiranja u vazdušnim tunelima su pokazala da ako se vrhovi krila, to jest terminezoni, precizno zakrive i usklade s protokom vazduha, oni poboljšavaju radne karakteristike aviona čak i preko 10 posto. Zašto? Terminezoni smanjuju otpor tako što stvaraju manje vrtloge. Takođe stvaraju potisak koji „smanjuje normalan otpor koji nastaje prilikom leta“, navodi Encyclopedia of Flight.

Ovakvi zakrivljeni završeci krila omogućuju da avion prelazi veće razdaljine, nosi više tereta i ima kraća krila, čime se štedi prostor za parking, i uz to se troši manje goriva. Na primer, tokom 2010, avio-kompanije su „širom sveta smanjile potrošnju goriva za 7 600 miliona litara“. Time je u velikoj meri smanjena emisija izduvnih gasova, navodi NASA u jednom svom izveštaju.

Do kakvog ste zaključka došli? Da li je neobičan vrh krila kod nekih ptica nastao evolucijom ili je delo Stvoritelja?