Uprkos napretku medicine, bolesti i dalje haraju čovečanstvom. Pa ipak, postoje dokazi da mnogi zdravstveni problemi mogu da se spreče.

Svet.

Svetska zdravstvena organizacija predviđa da će do 2035. od raka godišnje obolevati 24 miliona ljudi. To je za oko 70 procenata više u odnosu na trenutni broj obolelih, koji se procenjuje na više od 14 miliona. Smatra se da će polovina ovih slučajeva biti izazvana načinom života, koji obuhvata zloupotrebu alkohola, fizičku neaktivnost, gojaznost, izloženost radijaciji i pušenje.

Velika Britanija.

Britanska vlada je odobrila da se ispita kolika je mogućnost da se oblik bolesti ludih krava koji se javlja kod ljudi prenese putem medicinskih postupaka, kao što je transfuzija. „Bili smo veoma zabrinuti kada smo čuli dokaze da ova neizlečiva bolest još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje“, rekao je Endru Miler, član parlamenta. Takođe je dodao: „Postoje indikacije da se ova infekcija može proširiti putem zaražene krvi i doniranih organa.“

Norveška.

Depresija može povećati rizik od nastanka srčane insuficijencije i do 40 procenata, pokazala je 11-godišnja studija koja je obuhvatila skoro 63 000 Norvežana. Evropsko udruženje kardiologa citiralo je jednog od autora ove studije, koji je rekao da depresija izaziva lučenje hormona stresa, što može dovesti do srčanih oboljenja. Osim toga, depresija otežava osobi da se pridržava saveta koji bi joj mogli poboljšati zdravlje.

Sjedinjene Države.

Naučnici istražuju potencijalne opasnosti po zdravlje koje može imati pasivno „pušenje iz treće ruke“. Taj termin se odnosi na čestice duvanskog dima koje se talože na različitim površinama i u prašini po stanovima, hotelskim sobama i u vozilima. Ove čestice s vremenom postaju sve toksičnije.