Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  februar 2015.

Mudrost koja čuva život

Mudrost koja čuva život

„Bogatstvo je čoveku otkup za dušu njegovu, a siromah ne čuje oštre reči.“ (POSLOVICE 13:8)

IAKO bogatstvo može pružiti neke udobnosti, ono sa sobom nosi i probleme, posebno u ovim opasnim vremenima (2. Timoteju 3:1-5). U nekim zemljama, bogati ljudi i turisti koji deluju imućno postaju mete lopova i kidnapera koji traže otkup.

O jednoj zemlji u razvoju se kaže: „Nasilne pljačke, prevare i otmice stvaraju neprijateljstvo između imućnih i siromašnih. Restorani unajmljuju naoružane čuvare, a domovi bogataša su okruženi zidovima s bodljikavom žicom, reflektorima, kamerama i obezbeđenjem.“ Slična situacija postoji i u mnogim drugim zemljama.

Prema tome, ako živite na području koje je poznato po kriminalu i nasilju, ili treba da otputujete u neko takvo mesto, nemojte privlačiti pažnju svojom pojavom. Pažljivo razmislite šta ćete obući ili nositi sa sobom, posebno ako će to biti primećeno. „Pametan čovek vidi zlo i sklanja se“, kaže se u Poslovicama 22:3, „a ludi idu dalje i bivaju kažnjeni.“

Mudrost koja se nalazi u Bibliji odražava brigu našeg Stvoritelja, koji želi da budemo bezbedni. Takva ’mudrost je zaštita‘, piše u Propovedniku 7:12, jer ’čuva život onome ko je ima‘.

Saznajte više

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Zašto je dobro da se držimo biblijskih načela?

Isus je objasnio zašto nam je potrebno Božje vođstvo i ukazao na dva najvažnija biblijska načela.

PITANJA I ODGOVORI

Da li je Sveto pismo knjiga ljudske mudrosti?

Zapazite šta Sveto pismo kaže o sebi.

PROBUDITE SE!

Mudrost zove — da li je čujete?

Prava mudrost će rešiti sve probleme čovečanstva.