Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  decembar 2014.

Pogled u svet

Pogled u svet

Mrtvo more

Mrtvo more se smanjuje tako što nivo njegovih voda opada otprilike jedan metar godišnje. Neki se boje da bi ono moglo potpuno da presuši do 2050. godine. Zvaničnici traže rešenje. Jedna mogućnost koju razmatraju jeste da se na Crvenom moru izgrade postrojenja za desalinizaciju vode za piće, a da se ono što ostane nakon tog procesa sprovede do Mrtvog mora. Oni koji se protive ovoj ideji pribojavaju se da bi to moglo naškoditi jedinstvenom ekosistemu Mrtvog mora.

Nemačka

Prema istraživanju jednog osiguravajućeg društva, broj pacijenata koji zbog srčanog udara završe u bolnici, za oko trećinu je veći u vreme Božića nego tokom ostalog dela godine. Ovo društvo smatra da su za to odgovorni povećani stres zbog traženja odgovarajućih božićnih poklona i nerazumno visoka očekivanja porodice i prijatelja.

Velika Britanija

Britanski naučnici su objavili da je jedna školjka sa Islanda (Arctica islandica), za koju su mislili da je stara 405 godina, u stvari u trenutku svoje prevremene smrti 2006. bila stara 507 godina. To je čini najstarijom životinjom * koja je ikada otkrivena. Ona je uginula kada su je istraživači zamrznuli tokom transporta do laboratorije.

Južna Amerika i Karibi

Na samitu održanom u Havani, na Kubi, ranije ove godine, 33 članice Zajednice država Latinske Amerike i Kariba proglasile su svoju teritoriju ’zonom mira‘. Time su se obavezale da će međusobne konflikte rešavati bez upotrebe sile. Među prisutnima je bio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun.

^ odl. 7 Ovde se termin „najstarija životinja“ ne odnosi na kolonijalne organizme, kao što su korali, za koje se smatra da žive hiljadama godina.