Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  oktobar 2014.

Leteći baštovani kišnih šuma

Leteći baštovani kišnih šuma

SVAKI baštovan zna da uspešan uzgoj biljaka zavisi od sejanja u pravo vreme i na pravom mestu. Međutim, u kišnim šumama postoji jedna neobična vrsta sejanja. Reč je o „baštovanstvu“ voćnih slepih miševa, * od kojih su neki poznati i kao leteće lisice. Naime, oni „seju“ noću, i to iz vazduha.

Odlazak u sejanje

Većina voćnih slepih miševa leti kroz šumu noću u potrazi za slatkim voćem ili cvećem bogatim nektarom. Oni iz voća cede sok i izbacuju pulpu i semenje. Nadalje, dok srču ukusni nektar oprašuju cveće.

Budući da u potrazi za hranom prelete velike razdaljine, mogu da „zaseju“ veliko područje. Pošto ne mogu da svare semenje koje slučajno progutaju, oni usput i „đubre“ zemljište nad kojim lete. Nije nikakvo čudo što mnoge biljke zavise od ovih slepih miševa, jer ih oni oprašuju ili raznose njihovo seme.

Ovi slepi miševi su vešti letači koji se dobro orijentišu i imaju razvijen vid. I u mraku vide bolje od  ljudi. Čak mogu razlikovati i neke boje. Pored toga, okretni su letači ne samo noću već i danju.

Porodični život

DA LI STE ZNALI? Za razliku od drugih slepih miševa, voćni slepi miševi ne traže hranu pomoću sistema eholokacije, već pomoću čula vida i mirisa. Njihove krupne oči su dobro prilagođene za aktivan život noću

Jedna vrsta letećih lisica (Pteropus samoensis), koja nastanjuje ostrvo Samou, ima doživotnog partnera. Zapaženo je da su ženke kod nekih vrsta veoma brižne. One nose mlade nekoliko sedmica i doje ih skoro do odraslog doba. Kod dve vrste voćnih slepih miševa, ženka može čak imati pomoć „babice“ pri donošenju mladih na svet.

Nažalost, mnogim vrstama voćnih slepih miševa preti istrebljenje zbog uništavanja njihovih staništa. Na jugu Tihog okeana, nestanak voćnog slepog miša na nekim ostrvima imao bi katastrofalne posledice, pošto neke vrste u potpunosti zavise od slepih miševa, budući da ih oni oprašuju. Očigledno da se posao ovog „baštovana“ nikada ne treba uzeti zdravo za gotovo.

^ odl. 2 Ova vrsta slepih miševa nastanjuje delove Afrike, Azije, Australije i neka pacifička ostrva.