Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  oktobar 2014.

 SAVETI ZA PORODICU | MLADI

Kako odoleti iskušenju

Kako odoleti iskušenju

IZAZOV

„Ponekad devojke traže od mene broj telefona i nude mi ’šemu za jednu noć‘. Ja ih odbijem i udaljim se. Ali duboko u sebi pomislim: ’A šta da sam im ipak dao broj?‘ Iskreno, neke od njih su baš privlačne. Nije teško pomisliti: ’Zašto da ne?‘“ (Luka, * 16)

Da li se i ti poput Luke boriš s nekim iskušenjem? Ako da, budi siguran da mu možeš odoleti.

ŠTA TREBA DA ZNAŠ

Ako podlegneš iskušenju, samo ćeš biti povređen

Niko nije imun na iskušenja — čak ni odrasli. Na kraju krajeva, postoje razna iskušenja. Apostol Pavle nije bio mladić kada je napisao: „Zaista uživam u Božjem zakonu, ali u svojim udovima vidim drugi zakon koji ratuje protiv zakona mog uma i zarobljava me zakonom greha“ (Rimljanima 7:22, 23). Uprkos takvom pritisku, Pavle se nije predao, a ne moraš ni ti! Zašto bi bio rob svojih želja? (1. Korinćanima 9:27). Ako naučiš da odolevaš iskušenjima dok si mlad, poštedećeš sebe raznih briga i to će ti mnogo koristiti celog života.

Uticaj medija. Biblija pominje ’mladalačke želje‘, koje su same po sebi veoma snažne (2. Timoteju 2:22). Nadalje, filmovi, televizija, muzika i knjige za mlade često pojačavaju te želje, prenoseći poruku da nema ništa loše u prepuštanju tim željama. Na primer, ako se dvoje u filmu „vole“, podrazumeva se da će u određenom trenutku spavati zajedno. S druge strane, Biblija kaže da pravi muškarci i žene umeju da se ’uzdržavaju od telesnih želja‘ (1. Petrova 2:11). To znači da i ti možeš da se odupreš iskušenju. Ali kako?

 ŠTA MOŽEŠ UČINITI

Otkrij gde si slab. Svaki lanac je jak onoliko koliko i njegova najslabija karika. Slično tome, tvoja odlučnost da činiš ono što je ispravno najverovatnije će popustiti tamo gde si najslabiji. Na kojim poljima si ti najranjiviji? (Biblijska misao: Jakovljeva 1:14.)

Predvidi situacije. Razmisli o tome gde ćeš najverovatnije biti u nekom iskušenju. Zamisli sebe u toj situaciji, kao i kako bi mogao reagovati. (Biblijska misao: Poslovice 22:3.)

Izgradi čvrste stavove. Biblija govori o mladiću po imenu Josif. Kada je jednom prilikom odoleo iskušenju da se upusti u seksualni nemoral, on je rekao: ’Kako bih mogao da učinim tako veliko zlo i da zgrešim Bogu?‘ (Postanak 39:9). Izraz „kako bih mogao“ pokazuje da je Josif imao čvrst stav o tome šta je ispravno, a šta ne. A ti?

Pažljivo biraj prijatelje. Mnogo ćeš ređe doći u neko iskušenje ako biraš prijatelje koji imaju ista moralna merila kao ti. Biblija to potvrđuje sledećim rečima: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar“ (Poslovice 13:20).

Ne dovodi sebe u nezgodnu situaciju. Na primer:

  • Nemoj biti sam sa osobom suprotnog pola.

  • Nemoj koristiti internet u okolnostima kada bi mogao naići na pornografiju.

  • Izbegavaj ljude koji svojim rečima i delima ono što je neispravno prikazuju kao nešto privlačno.

Koja pravila bi mogao postaviti sebi kako ne bi došao u neko iskušenje? (Biblijska misao: 2. Timoteju 2:22.)

Moli se za pomoć. Isus je svojim učenicima rekao: „Bdite i molite se, da ne dođete u iskušenje“ (Matej 26:41). Činjenica je da Jehova Bog želi da odoliš iskušenju i on ti može pomoći. Biblija o tome kaže: „[Bog] neće dozvoliti da budete iskušani više nego što možete podneti, nego će stvoriti izlaz kad dođe iskušenje, da možete izdržati“ (1. Korinćanima 10:13).

^ odl. 4 Ime je promenjeno.

Saznajte više

STRAŽARSKA KULA

Kako odoleti iskušenju

Tri koraka koja nam pomažu da steknemo moralnu snagu.

MLADI PITAJU

Kako da se oduprem iskušenju?

Saznaj kako na praktičan način možeš smanjiti ili potpuno izbeći taj pritisak.