Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Pogled u svet

Pogled u svet

Svet

Nasilje nad ženama postaje „globalni zdravstveni problem epidemijskih razmera“, stoji u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije. „Oko 35 posto žena će doživeti da ih napadne partner ili neki drugi muškarac“, navodi se u tom izveštaju. „Za nasilje su najčešće odgovorni partneri [...] što je slučaj kod 30 posto žena u celom svetu.“

Velika Britanija

U anketi u kojoj je učestvovalo 64 303 ispitanika, 79 posto njih je smatralo da je „danas religija uzrok mnogih patnji i sukoba u svetu“. Štaviše, prema popisu stanovništva u Engleskoj i Velsu iz 2011, samo 59 posto njih se izjasnilo da su hrišćani, za razliku od 72 posto u 2001. U istom periodu se broj onih koji se izjašnjavaju da su verski neopredeljeni povećao sa 15 na 25 posto.

Kina

Mediji izveštavaju da je nedavno donet zakon prema kom odrasla deca treba ne samo da posećuju ostarele roditelje već i da brinu o njihovim „emocionalnim potrebama“. Pa ipak, za one koji ne budu primenjivali taj zakon „nisu propisane kazne“.

Evropa

Kriminalne organizacije su počele da falsifikuju proizvode svakodnevne potrošnje poput kozmetike, deterdženata, pa čak i hrane. „Maltene sve, pa i ono što nema veliku tržišnu vrednost, može biti falsifikovano“, kaže predsednik jedne kompanije za proveru bezbednosti hrane. Jedan stručnjak procenjuje da je u zemljama u razvoju 10 posto namirnica falsifikovano.