Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  jul 2014.

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Irskoj

Poseta Irskoj

SMARAGDNO ostrvo, to jest Irska, obuhvata dve zemlje: nezavisnu Republiku Irsku i Severnu Irsku, koja pripada Ujedinjenom Kraljevstvu.

Džajants Kozvej

Irska se naziva Smaragdnim ostrvom jer je zbog obilnih kiša krase pejzaži jarkozelene boje. Njenoj lepoti doprinose prelepa jezera i reke, kao i priobalne litice i talasasta brda.

Seoska kuća

Narod Irske pamti mnoga teška vremena. Na primer, neki procenjuju da je u periodu od oko 1845. do 1851, kada je medljika uništila useve krompira, oko milion ljudi izgubilo život zbog gladi i bolesti. Da bi pobegli od siromaštva, mnogi su emigrirali u druge zemlje, kao što su Australija, Velika Britanija, Kanada i Sjedinjene Države. Danas oko 35 miliona Amerikanaca ima irsko poreklo.

Irci su poznati kao srdačan i gostoljubiv narod. Omiljena razonoda im je jahanje, kao i ekipni sportovi poput kriketa, ragbija, fudbala i galskog fudbala. Žene posebno vole da igraju kamogi, sport sličan hokeju na travi.

 Irci su veoma komunikativni i vole muziku. Irski ples je čuven u celom svetu. Plesači gornji deo tela gotovo ne pomeraju dok nogama izvode brze i precizne pokrete.

Irski bend

Jehovini svedoci u Irskoj postoje preko sto godina. Danas u toj zemlji ima više od 6 000 Svedoka, koji prenose drugima dobru vest iz Biblije.

U tradicionalnoj irskoj muzici koriste se instrumenti poput ovih na slici: keltska harfa, irske gajde, fidula (vrsta violine), harmonika, irska frula i bodran (vrsta bubnja)

DA LI STE ZNALI?

Na severnoj obali Severne Irske nalazi se Džajants Kozvej (Divova staza). To je naziv za hiljade bazaltnih kamenih stubova koji su nastali u dalekoj prošlosti, pri dodiru lave s morskom vodom.