Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  maj 2014.

 INTERVJU | GILJERMO PEREZ

Hirurg govori o svojoj veri

Hirurg govori o svojoj veri

Dr Giljermo Perez, koji je odnedavno u penziji, bio je načelnik hirurgije u jednoj velikoj bolnici u Južnoafričkoj Republici. Godinama je verovao u evoluciju pre nego što se uverio da ljudsko telo nije moglo nastati slučajno, već da ga je Bog stvorio. Probudite se! je razgovarao s njim o njegovoj veri.

Zašto ste verovali u evoluciju?

Iako sam odgajan u katoličkom duhu, imao sam neke sumnje. Na primer, nisam mogao da verujem da Bog muči ljude u paklu. Zato sam, kada sam od profesora na fakultetu čuo da su živa bića nastala evolucijom, prihvatio tu teoriju smatrajući da iza nje stoje čvrsti dokazi. Pored toga, u mojoj crkvi se nije odbacivala teorija evolucije, već se smatralo da ju je Bog koristio prilikom stvaranja.

Kako ste se zainteresovali za Bibliju?

Moja žena, Susana, počela je da proučava s Jehovinim svedocima Bibliju i iz nje je saznala da Bog ne muči ljude u paklu. * Svedoci su joj takođe pokazali biblijske stihove koji govore o tome da će Bog našu planetu pretvoriti u raj. * Napokon smo čuli nešto što je imalo smisla! Godine 1989, kod mene je počeo da dolazi Svedok po imenu Nik. Kada smo razgovarali o ljudskom telu i o tome kako je ono nastalo, na mene je duboko uticala jednostavna logika zapisana u Bibliji, u Jevrejima 3:4: „Svaki dom je neko sagradio, a onaj ko je sve sagradio jeste Bog.“

Da li vam je izučavanje ljudskog tela pomoglo da prihvatite stvaranje?

Jeste. Na primer, telo ima neverovatnu sposobnost da se samo obnavlja. Zarastanje rana obuhvata četiri faze. Ceo taj proces me podseća na to da hirurg ima zadatak samo da pomogne urođenom sistemu regeneracije.

Recite nam šta se dešava kada se povredimo.

Za nekoliko sekundi, u nizu procesa koji zaustavljaju krvarenje nastupa prva faza. Ti procesi su veoma složeni i efikasni. Naš krvotok se  sastoji od krvnih sudova ukupne dužine oko 100 000 kilometara. Takođe ima sposobnost da zatvara „pukotine“ i sam sebe popravlja, a to je sigurno san svakog vodoinstalatera.

Šta obuhvata druga faza?

Krvarenje prestaje u roku od nekoliko sati i nastaje upala, koja zapravo obuhvata jedan impresivan sled događaja. Kao prvo, krvni sudovi koji su se u početku sužavali kako bi se smanjio gubitak krvi, sada se šire kako bi se povećao dotok krvi na ranu. Zatim se stvara otok, zahvaljujući tečnosti koja je bogata proteinima. Ta tečnost je važna u borbi protiv infekcija. Ona takođe razblažuje otrove i uklanja oštećeno tkivo. Za svaki od tih koraka potrebni su milioni specijalizovanih molekula i ćelija koji učestvuju u složenim procesima, a neki od tih procesa služe samo kao okidač za one koji slede.

Kako zatim teče proces zaceljivanja?

U roku od nekoliko dana, naše telo počinje da stvara ćelije za obnavljanje tkiva, čime započinje treća faza. Ovaj proces dostiže vrhunac za oko dve nedelje. Ćelije koje formiraju vlakna za pokrivanje rane stižu do povređenog mesta i tu se umnožavaju. Takođe, nastaje bogata mreža kapilara koji uklanjaju otpadne materije i dopremaju dodatnu količinu hranljivih materija potrebnih za zaceljivanje. U još jednom nizu složenih procesa, stvaraju se posebne ćelije koje „zašivaju“ ranu približavajući njene ivice.

Zaista mnogo posla! Koliko je vremena potrebno za obnovu?

Konačna faza, remodeliranje, može potrajati mesecima. Slomljene kosti s vremenom obnavljaju nekadašnju čvrstinu, a meka vlakna koja su prvobitno ispunjavala prostor rane zamenjuju se čvršćim i gušćim vlaknima. Kad se sve uzme u obzir, zarastanje rana je predivan primer izuzetno dobre koordinacije.

Možete li navesti neki slučaj koji vas je posebno impresionirao?

Za mene je neverovatno kako se telo samo od sebe obnavlja

Naravno. Sećam se jedne 16-godišnje pacijentkinje koja je doživela tešku saobraćajnu nesreću. Bila je u kritičnom stanju zbog povrede slezine i unutrašnjeg krvarenja. Ranije bi u takvim slučajevima slezina bila operisana ili čak uklonjena. Danas se lekari više oslanjaju na sposobnost ljudskog organizma da se obnavlja. Ja sam joj samo davao terapiju protiv infekcija, gubitka tečnosti, anemije i bolova. Nekoliko sedmica kasnije, pregled je pokazao da se njena slezina obnovila! Za mene je neverovatno kako se telo samo od sebe obnavlja. To me još više uverava da nas je Bog stvorio.

Šta vam se dopalo kod Jehovinih svedoka?

Bili su prijateljski naklonjeni i na sva moja pitanja su odgovarali iz Biblije. Takođe sam im se divio što hrabro razgovaraju s drugima o svojim verovanjima i pomažu im da uče o Bogu.

Da li vam je to što ste postali Jehovin svedok pomoglo u radu?

Jeste. Na primer, davalo mi je snagu da se borim sa emocionalnom iscrpljenošću, koja često pogađa lekare i druge medicinske radnike jer stalno pomažu bolesnim i povređenim osobama. Takođe, kada su pacijenti želeli da razgovaraju, imao sam priliku da im kažem za Stvoriteljevo obećanje da će okončati bolest i patnju * i uspostaviti novi svet u kome niko neće reći: „Bolestan sam.“ *