„Pritisnuti smo sa svih strana, ali ne i sasvim pritešnjeni; u nedoumici smo, ali ne očajavamo.“ (2. KORINĆANIMA 4:8)

Za samoubistvo se kaže da je „trajno rešenje za privremeni problem“. Međutim, koliko god to izgledalo nemoguće, neka teška situacija — čak i ako nam se čini da je van naše kontrole — možda je samo privremena, a možda će se i neočekivano promeniti nabolje. (Videti okvir  „Oni su našli izlaz“.)

Ako se to i ne dogodi, nemojte se opterećivati unapred, već uradite ono što možete sada. „Ne brinite se [...] za sutrašnji dan“, rekao je Isus, „jer će sutrašnji dan imati svoje brige. Dosta je svakom danu svoga zla“ (Matej 6:34).

Međutim, šta ako vam se čini da nema izlaza? Na primer, možda bolujete od hronične bolesti. Ili vas muči nešto što ne možete promeniti, kao što je razvod braka ili smrt drage osobe?

I u takvim slučajevima, postoji nešto što možete promeniti — svoje gledište. Kada stvari prihvatite onakvima kakve jesu, moći ćete da na njih gledate s pozitivnije strane (Poslovice 15:15). Tada ćete lakše naći način da se izborite s nekim problemom, ne pribegavajući drastičnim merama. Do čega će to voditi? Počećete da osećate izvesnu kontrolu nad situacijom za koju ste mislili da je van svake kontrole (Jov 2:10).

SUŠTINA: Ne može se savladati planina u jednom koraku, ali je to moguće korak po korak. Isto je i s većinom problema s kojima se suočavamo, koliko god oni izgledali ogromni kao planina.

ŠTA MOŽETE VEĆ DANAS UČINITI: Recite nekom kako se osećate — prijatelju ili članu porodice. Ta osoba vam može pomoći da na objektivniji način sagledate svoj život (Poslovice 11:14).