Doktor nauka Hans Kristijan Kotlar je 1978. godine započeo svoj naučni rad na norveškom Institutu za radiologiju, gde se bavio izučavanjem čovekovog imunološkog sistema, kao i ispitivanjem uzroka raka i njegovim lečenjem. U to vreme se takođe zanimao za poreklo života. Probudite se! je razgovarao s njim o njegovom naučnom radu i njegovoj veri.

Zbog čega ste počeli da se zanimate za poreklo i smisao života?

Moj otac je bio katolik, a majka protestantkinja. Njima religija nije bila mnogo važna. Ja sam se kao tinejdžer pitao u čemu je smisao života i čitao sam knjige o budizmu, hinduizmu i islamu. Čak sam se molio Bogu da mi pokaže šta je istina.

Na polju molekularne biologije je 1970-ih došlo do izvanrednih otkrića, i ja sam mislio da bi ona mogla razjasniti kako je život nastao. Bio sam zadivljen mehanizmima unutar žive ćelije i zato sam odlučio da studiram biotehnologiju. Takođe bih dodao da je većina mojih profesora govorila da je život nastao evolucijom i ja sam im verovao.

Kako ste se zainteresovali za Bibliju?

Dva Jehovina svedoka su došla na naša vrata. Iako su bili ljubazni, ja sam im grubo rekao da nisam zainteresovan. Moja supruga je to čula i rekla: „To baš nije bilo lepo, Hanse Kristijane! Uvek te je zanimao smisao života.“ Bila je u pravu. Bilo mi je neprijatno što sam se tako poneo. Zato sam otrčao do tih Svedoka. Porazgovarali smo i rekao sam im da želim da ispitam da li je Biblija u skladu s naukom.

Kako su oni reagovali?

Pokazali su mi šta Biblija govori o izvoru energije koja je očigledna u svemiru. Pročitali su mi stih koji kaže: „Podignite oči i gledajte! Ko je sve to stvorio? [...] Zbog njegove ogromne moći [„obilja energije kojom sve pokreće“, fusnota] i velike sile ne izostaje nijedno.“ * To me je navelo na razmišljanje. Delovalo  mi je sasvim logično da za red u svemiru ne može biti zaslužna neka bezlična sila, već Tvorac nenadmašne inteligencije.

Da li se vaše gledište o evoluciji promenilo?

S vremenom sam uvideo da evolucionim teorijama nedostaju čvrsti naučni dokazi. Zapravo, sve su to bile priče smišljene da bi se objasnilo kako su neverovatni mehanizmi u živim bićima, poput imunološkog sistema, nastali bez upliva inteligencije. Što više sam izučavao imunološki sistem, sve više sam se uveravao u to koliko je složen i efikasan. To me je navelo da zaključim da je život delo izuzetnog Tvorca.

Moj naučni rad me je naveo da zaključim da je život delo izuzetnog Tvorca

Možete li nam navesti neki dokaz u prilog tome?

Imunološki sistem je zapravo zadivljujući niz mehanizama koji su osmišljeni tako da nas odbrane od raznih stranih tela, uključujući i bakterije i viruse. Ti mehanizmi se mogu svrstati u dva sistema, koji se međusobno dopunjuju. Prvi u roku od nekoliko sati organizuje napad na mikrobe. Drugom je potrebno nekoliko dana da reaguje, ali on cilja i pogađa te napadače precizno kao strela. Ovaj drugi sistem takođe ima „dobro pamćenje“, tako da kada se ponovo pojavi isti napadač, čak i godinama kasnije, on će biti brzo savladan. Sve to deluje tako dobro da ponekad nismo ni svesni da smo bili meta mikroba i da je naša odbrana bila efikasna. Takođe je neverovatno kako imunološki sistem prepoznaje razliku između uljeza i stotina vrsta ćelija od kojih se sastoji naše telo.

Recite nam šta se dešava kada neki mikrob uđe u naš organizam?

Mikrobi ulaze u naš organizam preko disajnih puteva, urogenitalnog trakta, oštećenja na koži ili putem hrane. Kada imunološki sistem prepozna uljeze, on pokreće niz reakcija u kojima učestvuje na desetine proteina koji imaju jasno definisanu ulogu. Svaki elemenat u tom nizu aktivira naredni, čime se pojačava kontranapad. Ceo taj proces nas ostavlja bez daha!

Da li vam je vaše naučno znanje ojačalo veru u Boga?

I te kako! Efikasnost i složenost našeg imunološkog sistema ukazuje na mudrog Tvorca koji nas voli. Pored toga, nauka je ojačala moju veru u Bibliju. Na primer, u Poslovicama 17:22 kaže se da „veselo srce deluje dobro kao lek“. Istraživanja su pokazala da duševno stanje utiče na imunološki sistem. Na primer, stres može oslabiti njegovu reakciju.

Mnogi koje poznajete ne veruju u Boga. Zašto je to tako?

Razlozi su različiti. Neki ljudi, poput mene nekada, jednostavno prihvataju ono čemu su poučeni. Možda pretpostavljaju da iza evolucije stoje naučni dokazi. Drugi se uopšte ne pitaju odakle potiče život. To je šteta. Mislim da bi trebalo dublje da razmišljaju.

Zašto ste postali Jehovin svedok?

Privukla me je njihova srdačnost i vera u Stvoriteljevo obećanje o boljoj budućnosti. * Ta vera se temelji na istraživanju i logičnom rezonovanju, a ne na pričama i nagađanjima. *