Vrati se na sadržaj

Pređi na pomoćni meni

Vrati se na sadržaj

Jehovini svedoci

srpski (latinica)

Probudite se!  |  januar 2014.

 GLEDIŠTE BIBLIJE

Stvaranje

Stvaranje

Da li je Bog stvorio zemlju za šest doslovnih dana, kao što neki kreacionisti tvrde?

„U početku stvori Bog nebesa i zemlju.“ (Postanak 1:1)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Prema Postanku 1:1, Bog je stvorio čitav svemir, uključujući i našu planetu, „u početku“, to jest u dalekoj prošlosti. Savremena nauka potvrđuje da je svemir imao početak. Odnedavno neki naučnici smatraju da svemir postoji skoro 14 milijardi godina.

Biblija takođe opisuje šest „dana“ stvaranja. Međutim, u njoj se ne kaže da su to bili dani od 24 sata (Postanak 1:31). Zapravo, „dan“ u Bibliji može imati različito trajanje. Na primer, čitav period stvaranja naziva se ’danom kada je Jehova Bog načinio zemlju i nebo‘ (Postanak 2:4). Po svemu sudeći, „dani“ stvaranja su trajali hiljadama godina (Psalam 90:4).

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

Neke kreacionističke ideje mogle bi vas navesti da potpuno odbacite Bibliju. S druge strane, ako se u Bibliji zaista nalaze pouzdane činjenice o stvaranju, može vam koristiti njena riznica mudrosti (Poslovice 3:21).

 Da li je Bog putem evolucije stvarao život na zemlji?

„Bog reče: ’Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po svojim vrstama.‘“ (Postanak 1:24)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Bog nije stvorio jedan jednostavan životni oblik, a zatim ga pustio da evoluira u složenije. Odmah su bile stvorene složene biljne i životinjske „vrste“, koje su se razmnožavale „po svojim vrstama“ (Postanak 1:11, 21, 24). Zahvaljujući tom procesu, na našoj planeti danas imamo iste one „vrste“ koje je Bog stvorio (Psalam 89:11).

Biblija ne kaže koliko se u okviru jedne vrste može pojaviti varijacija, do kojih dolazi usled ukrštanja životinja i njihovog prilagođavanja sredini. Iako neki takvo prilagođavanje smatraju vidom evolucionog procesa, dosad nije nastala nijedna potpuno nova vrsta. Savremena nauka podupire ideju da su se osnovne kategorije biljaka i životinja samo neznatno izmenile tokom veoma dugog perioda.

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

To što je Biblija naučno tačna, kao na primer kada je reč o osnovnoj podeli na vrste, gradi naše poverenje u njenu tačnost kada se dotiče, recimo, istorije ili proročanstava.

Kako je nastao svemir?

„Svojim sam rukama razapeo nebesa.“ (Isaija 45:12)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Bog je izvor bezgranične moći, to jest energije (Jov 37:23). To je značajna činjenica jer su naučnici utvrdili da se energija može pretvoriti u materiju. Biblija kaže da je Bog izvor „obilja energije“ kojom je stvarao svemir (Isaija 40:26, fusnota). Bog je obećao da će pomoću svoje energije održavati sve što je stvorio, jer se u Bibliji o suncu, mesecu i zvezdama kaže: „Postavio ih je da zauvek stoje, doveka“ (Psalam 148:3-6).

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

Astronom Alan Sandejdž jednom je rekao: „Nauka nema odgovor na najdublja pitanja. Čim postavimo pitanje zašto postoji svemir, izašli smo iz okvira nauke.“ Biblija ne samo što pruža objašnjenje o stvaranju sveta koje je u skladu s naukom već takođe odgovara na pitanja na koja nauka nema odgovor, na primer: Zašto je Bog stvorio zemlju i čoveka? *

^ odl. 16 Više informacija može se naći u 3. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.

Saznajte više

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Kakva je Božja namera sa zemljom?

Biblija otkriva zašto je Bog stvorio zemlju, kada će patnji doći kraj i šta u budućnosti očekuje zemlju i one koji žive na njoj.

DOBRE VESTI IZ SVETOG PISMA

Ko je Bog?

Da li Bog ima ime i da li mu je stalo do nas?