Da li je Bog stvorio zemlju za šest doslovnih dana, kao što neki kreacionisti tvrde?

„U početku stvori Bog nebesa i zemlju.“ (Postanak 1:1)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Prema Postanku 1:1, Bog je stvorio čitav svemir, uključujući i našu planetu, „u početku“, to jest u dalekoj prošlosti. Savremena nauka potvrđuje da je svemir imao početak. Odnedavno neki naučnici smatraju da svemir postoji skoro 14 milijardi godina.

Biblija takođe opisuje šest „dana“ stvaranja. Međutim, u njoj se ne kaže da su to bili dani od 24 sata (Postanak 1:31). Zapravo, „dan“ u Bibliji može imati različito trajanje. Na primer, čitav period stvaranja naziva se ’danom kada je Jehova Bog načinio zemlju i nebo‘ (Postanak 2:4). Po svemu sudeći, „dani“ stvaranja su trajali hiljadama godina (Psalam 90:4).

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

Neke kreacionističke ideje mogle bi vas navesti da potpuno odbacite Bibliju. S druge strane, ako se u Bibliji zaista nalaze pouzdane činjenice o stvaranju, može vam koristiti njena riznica mudrosti (Poslovice 3:21).

 Da li je Bog putem evolucije stvarao život na zemlji?

„Bog reče: ’Neka zemlja pusti iz sebe žive duše po svojim vrstama.‘“ (Postanak 1:24)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Bog nije stvorio jedan jednostavan životni oblik, a zatim ga pustio da evoluira u složenije. Odmah su bile stvorene složene biljne i životinjske „vrste“, koje su se razmnožavale „po svojim vrstama“ (Postanak 1:11, 21, 24). Zahvaljujući tom procesu, na našoj planeti danas imamo iste one „vrste“ koje je Bog stvorio (Psalam 89:11).

Biblija ne kaže koliko se u okviru jedne vrste može pojaviti varijacija, do kojih dolazi usled ukrštanja životinja i njihovog prilagođavanja sredini. Iako neki takvo prilagođavanje smatraju vidom evolucionog procesa, dosad nije nastala nijedna potpuno nova vrsta. Savremena nauka podupire ideju da su se osnovne kategorije biljaka i životinja samo neznatno izmenile tokom veoma dugog perioda.

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

To što je Biblija naučno tačna, kao na primer kada je reč o osnovnoj podeli na vrste, gradi naše poverenje u njenu tačnost kada se dotiče, recimo, istorije ili proročanstava.

Kako je nastao svemir?

„Svojim sam rukama razapeo nebesa.“ (Isaija 45:12)

ŠTA BIBLIJA KAŽE.

Bog je izvor bezgranične moći, to jest energije (Jov 37:23). To je značajna činjenica jer su naučnici utvrdili da se energija može pretvoriti u materiju. Biblija kaže da je Bog izvor „obilja energije“ kojom je stvarao svemir (Isaija 40:26, fusnota). Bog je obećao da će pomoću svoje energije održavati sve što je stvorio, jer se u Bibliji o suncu, mesecu i zvezdama kaže: „Postavio ih je da zauvek stoje, doveka“ (Psalam 148:3-6).

ZAŠTO JE VAŽNO ZNATI ODGOVOR?

Astronom Alan Sandejdž jednom je rekao: „Nauka nema odgovor na najdublja pitanja. Čim postavimo pitanje zašto postoji svemir, izašli smo iz okvira nauke.“ Biblija ne samo što pruža objašnjenje o stvaranju sveta koje je u skladu s naukom već takođe odgovara na pitanja na koja nauka nema odgovor, na primer: Zašto je Bog stvorio zemlju i čoveka? *

^ odl. 16 Više informacija može se naći u 3. poglavlju knjige Šta Biblija zaista naučava?, koju su izdali Jehovini svedoci.