Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

 ZEMLJE I NARODI

Poseta Italiji

Poseta Italiji

ITALIJA je zemlja velikih kontrasta. Tu su duge plaže, kao i krševiti planinski venci. Na jugu su žarka leta, a na severu oštre zime. Iako ima dosta vulkana, aktivno je samo nekoliko njih, na primer Stromboli i Etna.

Ovo je jedna od najgušće naseljenih evropskih zemalja. Kroz nju su prošli mnogi narodi, kao što su Arapi, Vizantinci, Grci, Normani i Feničani.

Turisti se voze gondolama po kanalima Venecije

Ova zemlja obiluje istorijskim i umetničkim blagom. U mnogim manjim i većim gradovima ponosno se uzdižu barokna i renesansna zdanja, a mogu se videti i ostaci građevina iz doba Grčke i Rima. Brojne slike, mermerne statue i fontane svoje postojanje duguju umetnicima kao što su Bernini, Mikelanđelo i Rafael.

U svakodnevnom životu Italijana hrana ima veliku ulogu, pa ne treba da nas čudi što su mnogi običaji vezani za tradicionalnu kuhinju. Često se prilikom obroka prvo služi testenina, a zatim meso ili riba s povrćem. Takođe se ne štedi na maslinovom ulju, koje se proizvodi u velikim količinama.  Italijanska jela poput pice i rižota poznata su u celom svetu.

Testenina ima važno mesto u italijanskoj kuhinji

Italijani su na glasu kao srdačan, gostoljubiv i društven narod. Pošto je pričljivost deo njihove kulture, nije neobično videti ljude na trgovima kako opušteno razgovaraju ili putem živo diskutuju.

Premda je većina stanovnika katoličke veroispovesti, malo njih redovno ide u crkvu. Primećeno je da je uticaj crkve oslabio u proteklih nekoliko decenija i javnost se više ne obazire na crkvena učenja o abortusu i razvodu.

Jehovini svedoci su dobro poznati u Italiji. Ljudi znaju da oni propovedaju i poučavaju druge o Bibliji i da žive po biblijskim načelima. U zemlji ima više od 3 000 skupština Jehovinih svedoka. Mnoge od njih propovedaju ljudima čiji maternji jezik nije italijanski. Budući da se u proteklih desetak godina broj stranaca u Italiji utrostručio, očigledno je da postoji sve veća potreba za biblijskom poukom na drugim jezicima.

DA LI STE ZNALI?

Iako se Vatikan nalazi u Rimu, to je nezavisna država još od 1929. i strana teritorija za sve građane Italije

Dolomiti, krševit planinski venac na severoistoku Italije