Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Otkrivena misterija jednog leptira

Otkrivena misterija jednog leptira

LJUBITELJI leptira iz Evrope uživaju da posmatraju leptire iz porodice šarenjaka. Među njima je i stričkov admiral (Vanessa cardui). Međutim, dugo se nije znalo šta se s njim dešava na kraju leta. Zašto jednostavno nestaje s prvim studenim danima? Nedavna istraživanja otkrivaju jednu neverovatnu priču. Ovi leptiri svake godine migriraju iz severne Evrope u Afriku.

Do ovog otkrića se došlo pomoću preciznih radara i uz saradnju hiljada volontera širom Evrope, koji su prijavljivali da su videli leptire u toku njihove migracije. Rezultati su pokazali da milioni ovih leptira na kraju leta migriraju na jug. Pošto uglavnom lete na visini od preko 500 metara, retko kad se mogu videti. Da bi stigli do daleke Afrike, oni čekaju povoljne vetrove, koji ih nose prosečnom brzinom od 45 kilometara na sat. Celokupno njihovo putovanje obuhvata 15 000 kilometara i započinje na krajnjem severu, čak na Arktiku, a završava se daleko na jugu, u vreloj zapadnoj Africi. Put koji oni prevale svake godine gotovo je duplo duži od onog koje pređe leptir monarh iz Severne Amerike. Tokom tog putovanja do Afrike i nazad, smeni se šest generacija leptira.

Profesorka Džejn Hil sa Univerziteta u Jorku, u Engleskoj, objašnjava: „Stričkov admiral sve radi ’u letu‘, čak i polaže jaja.“ Tako svake godine celokupna populacija leptira iz severne Evrope pređe u Afriku, a zatim se vrati.

„Ovo sićušno stvorenje lakše od grama, s mozgom veličine glave čiode nema priliku da uči od starijih i iskusnijih, a ipak kreće na svoje epsko, međukontinentalno putovanje“, kaže Ričard Foks, iz Udruženja za zaštitu leptira u Velikoj Britaniji. „Nekada se smatralo da je ovaj insekt žrtva evolucije, prepušten na milost i nemilost vetrovima, sve dok ne nestane u oštrim britanskim zimama“, dodaje on. Međutim, ova studija „pokazuje da je stričkov admiral pravi svetski putnik“.